Useat sairaan­hoito­piirit: Hoitaja­lakko keskeyttää myös kiireellistä hoitoa keski­viikkona – Johtaja­yli­lääkärin mukaan potilas­turvallisuus ei toteudu

Normaalioloissa arkena Oulun yliopistolliseen sairaalaan (Oys) tulee aamuisin töihin 1 400–1 500 hoitajaa, mutta lakon alkaessa keskiviikkoaamuna hoitajia on alle sata, Oys kertoo.

Tehyn lakkovahteja Helsingissä 1. huhtikuuta. Seuraava lakkoaalto alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta.

19.4. 14:23 | Päivitetty 19.4. 15:54

Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin lakko jatkuu keskiviikkona. Oulun yliopistollinen sairaala (Oys), Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottivat tiistaina, että lakko on lamaannuttamassa myös kiireellistä hoitoa.

Sairaaloista todetaan, että keskiviikoksi ilmoitetut suojelutyömäärät ovat järkyttäneet.

Oysin mukaan sairaalan toimintaa ei pystytä turvaamaan keskiviikosta alkaen ja potilaita ohjataan muihin sairaaloihin. Kun normaalioloissa arkena Oysiin tulee aamuisin töihin 1 400–1 500 hoitajaa, keskiviikkoaamuna hoitajia on alle sata, Oys kertoo.

Oys järjesti medialle tiedostustilaisuuden tiistai-iltapäivällä. Sairaalan vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevalan mukaan potilasturvallisuus laajalti kaikissa potilasryhmissä ei toteudu keskiviikkona.

Keskiviikkoaamuna sekä kiireetön toiminta että lähes kaikki kiireellinen toiminta keskeytetään Oysissa. Lisäksi Nevalan mukaan keskiviikkona ei pystytä turvaamaan päivystyksellistä toimintaa.

”Joudumme huomenna priorisoimaan kaikkein vakavimmin sairaat potilaat. Joudumme pyytämään potilaita hakeutumaan muihin sairaaloihin, varsinkin sairaanhoitopiirin reuna-alueilla. Lisäksi pyydämme potilaita vakavasti miettimään, onko vaiva sellainen, johon saisi apua terveyskeskuksista tai yksityisiltä toimijoilta”, Nevala sanoi tiistaina.

OYSIN mukaan keskiviikkona pystytään ottamaan vastaan hätätilapotilaat ja synnyttäjät. Synnyttäjiä varsinkin sairaanhoitopiirin reuna-alueilla pyydetään kuitenkin hakeutumaan Kemiin, Kainuuseen tai Kokkolaan, jos mahdollista.

Tällä hetkellä Oysissa on käynnissä sairaalan tyhjentäminen eli potilaiden siirtäminen muihin alueen sairaaloihin sekä mahdollisuuksien mukaan potilaiden kotiuttaminen.

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa tiistaina, että Tehyn ja Superin lakko on lamaannuttamassa päivystyksen ja kiireellisen hoidon.

Tämänhetkinen tieto keskiviikon suojelutyömäärästä on järkyttänyt Taysin hoidosta vastaavan johdon, tiedotteessa todetaan.

”Ilmoitettu työntekijämäärä merkitsee sitä, että joudumme heti tänään tyhjentämään kokonaisia osastoja. Jäljelle jääville osastoille tulisi jäämään pahimmillaan vain yksi työntekijä vuoroon kokonaista vuodeosastoa kohden”, kertoo Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand tiedotteessa.

Taysissa joudutaan keskeyttämään laajasti kiireellinen hoito, kuten syöpäleikkaukset, lääkehoidot tai sädehoidot. Lisäksi sairaanhoitopiiri tiedottaa, ettei normaalilla tavalla pystytä turvaamaan päivystysleikkauksia, synnytyksiä tai muuta päivystystoimintaa.

Myös Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti tiistai-iltapäivänä peruvansa kiireellisiä leikkauksia, hoitoja ja vastaanottoaikoja, koska suojelutyöhön tarvittavia työntekijöitä on vähemmän kuin ennen pääsiäistä.

Sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä että Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä lakkoon menevien järjestöjen edustajat ovat ilmoittaneet, ettei heillä ole valtuuksia neuvotella suojelutyömääristä ennen keskiviikkoa kello 10.

Lakko alkaa keskiviikkona kello 6. Sen on ilmoitettu kestävän kaksi viikkoa. Lakko koskee 13:a sairaanhoitopiiriä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat