Työoikeuden asiantuntija: Joukkoirti­sanoutuminen on keinona harvinainen ja toimii vain tietyillä aloilla

”Uskon vakaasti, että neuvottelut saataisiin päätökseen ennen tämän toteutumista”, sanoo työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Turun yliopistosta uskoo, että työriitaan saadaan neuvottelutulos ennen joukkoirtisanoutumisten toteutumista.

19.4. 20:21

Hoitajien joukkoirtisanoutuminen olisi toteutuessaan harvinainen työtaistelutoimi, joka toimii käytännössä vain työvoimapulasta kärsivällä alalla.

Näin kertoo työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Turun yliopistosta.

”Työmarkkinatilanteen pitää olla tietenkin sellainen, ettei sinne ole tulossa uusia työntekijöitä irtisanottujen tilalle”, Koskinen sanoo.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super tiedottivat tiistaina, että keskiviikkona alkavaksi suunniteltu lakko perutaan ja sen sijaan sairaanhoitopiireissä alkaa ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Lisäksi järjestöt aloittavat joukkoirtisanoutumisten valmistelemisen.

Syynä on järjestöjen mukaan se, peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) johdolla valmisteltiin hoitajien lakko-oikeutta rajoittavaa potilasturvallisuuslakia.

Lue lisää: Super ja Tehy alkavat valmistella joukko­irti­sanoutumisia, hoitaja­lakko peruttu – Ministeri Lindén: Todellinen syy muutokseen työ­taistelussa ei ollut potilas­turvallisuus­laki

Järjestöistä ei ole kerrottu julkisuuteen, mitä joukkoirtisanoutuminen käytännössä tarkoittaisi tai milloin se tapahtuisi. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi HS:lle, että hoitajien ”raivo on ollut aivan valtava”.

Joukkoirtisanoutumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että työntekijät irtisanoutuvat joukolla painostustarkoituksessa. Jotta painostus toimii, työmarkkinaympäristön täytyy Koskisen mukaan olla turvallinen.

Koskisen arvion mukaan irtisanoutuvien määrä voi olla suurikin, sillä hoitajat voivat uskoa pääsevänsä takaisin työvoimapulan vuoksi.

”Eivät varmaankaan kaikki irtisanoudu, mutta voisi ajatella, että se on monia kymmeniä prosenttia.”

Hoitajien irtisanoutumisaika on vähintään kaksi viikkoa tai yhden kuukauden, riippuen työsuhteen kestosta. Koskisen mukaan keino on siinä mielessä hyvä, että nyt osapuolet saavat ainakin tämän verran neuvotteluaikaa.

”Uskon vakaasti, että neuvottelut saataisiin päätökseen ennen tämän toteutumista”, Koskinen sanoo.

”Jos se toteutuisi, olisihan se todella todella katastrofi”.

Työnantajia edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tiedotti tiistaina pitävänsä hoitajajärjestöjen toimintaa vastuuttomana. KT:n mukaan hoitajajärjestöjen vaatimukset palkankorotuksista ovat niin suuria, ettei yhteiskunnalla ja veronmaksajilla ole niihin varaa.

Osapuolet ovat neuvotelleet yhteensä kuudesta työ- ja virkaehtosopimuksesta tammikuusta alkaen. Nyt työriitaa ratkoo sovittelulautakunta.

Lue lisää: Hoitaja­järjestöt tyytymättömiä työriidan ratkomis­tahtiin, syyttävät sovittelu­lautakuntaa lomailusta – lautakunnan puheenjohtaja: En kuvailisi tätä lomaksi

Työtuomioistuimen ratkaisuista löytyy Suomesta vain kolme aiempaa joukkoirtisanoutumista viidenkymmenen viime vuoden ajalta.

Viimeisin näistä oli vuonna 2007, jolloin kyse oli niin ikään hoitajista. Tehyn irtisanoutumislistoille kerättiin järjestön mukaan tuolloin yhteensä yli 16 000 nimeä. Neuvottelutulos syntyi viime metreillä päivänä, jonka piti olla joukkoirtisanoutuneiden viimeinen työpäivä.

Edelliset arkistosta löytyvät ratkaisut ovat vuosilta 1987 ja 1988. Näissä irtisanoutumiset olivat paikallisia ja verrattain pieniä.

Joukkoirtisanoutumisia on todennäköisesti ollut enemmänkin, mutta Koskinen arvioi niiden olevan joka tapauksessa harvinaisia niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Erityisen harvinaisia ne ovat yksityisellä sektorilla, hän sanoo.

”Julkisella puolella ajatellaan, että yhteiskunta on tavallaan turvaamassa sitä, että työnantajakin toimii oikein. Ei tämä yksityisen puolen toimenpiteisiin kuulu.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat