Epidemiahuippu voi olla Suomessa ohi, mutta koronaviruksen poistamista yleisvaarallisten tautien joukosta harkitaan vasta syksyllä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoivat ajankohtaisesta epidemiatilanteesta tilannekatsauksessaan torstaina.

21.4. 9:45 | Päivitetty 21.4. 13:59

Koronaepidemian väestötason huippu voi olla Suomessa ohi, ja moni koronaepidemian mittari näyttää nyt myönteiseen suuntaan. Varovaisen myönteinen kehitys jatkuu edelleen lähiviikkoina, asiantuntijat arvioivat THL:n ja STM:n koronatilannekatsauksessa torstaina.

HS seurasi tilannekatsausta hetki hetkeltä. Seuranta löytyy tämän jutun lopusta.

Sairaalahoidossa oli keskiviikkona noin 820 koronapotilasta. Heistä runsas puolet oli hoidossa koronasairauden takia. Teho-osastoilla oli hoidossa 28 koronapotilasta.

Tehohoidon tarve on maaliskuun jälkeen laskenut, ja noin kolmanneksella uusista koronapositiivisista tehohoitopotilaista tartunta on oheislöydös eikä tehohoitoon päätymisen pääasiallinen syy.

Viralliset tapausmäärät ovat olleet selkeässä laskussa kolme viikkoa. Samalle ajanjaksolle on tosin sattunut sekä hoitajien lakko että pääsiäinen, ja myös testimäärät ovat vähentyneet.

Huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana tehdyistä testeistä 42 prosenttia oli positiivisia. Positiivisten testitulosten osuus on huhtikuussa ollut hiukan pienempi kuin maaliskuussa. Sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki kuvaili lukua kuitenkin edelleen korkeaksi.

Jätevesissä koronaviruksen määrä on pysynyt tasaisen suurena.

Lue lisää: HS:n korona­­katsaus: Miljoonan vahvistetun tartunnan raja ylittyi Suomessa, tehohoidon tarve yhä laskussa

Epidemia voi kuitenkin edetä eri ikäryhmissä eri tahdilla, Voipio-Pulkki arvioi. Yli 70-vuotiaiden osuus varmistetuista uusista tartunnoista on ollut kasvussa. Myös sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden ikärakenne painottuu yhä selkeämmin ikääntyneisiin.

Sairaalahoidon kuormitus vähenee kuitenkin hitaasti, mihin syynä voivat olla iäkkäiden tartuntamäärät ja jonkin verran hiipuva rokotussuoja. Riski vakavaan tautimuotoon on suurin monisairailla iäkkäillä ihmisillä sekä niillä, joilla on immuunivastetta heikentäviä perussairauksia tai hoitoja.

Huhtikuun kahdella ensimmäisellä viikolla koronaan liittyviä kuolemantapauksia kirjattiin 337, kun sitä edeltäneiden kahden viikon aikana kuolemia kirjattiin 406. Kuolleiden mediaani-ikä oli 83 vuotta.

Asiantuntijat muistuttivat, että täyden rokotussuojan ottaminen on edelleen erittäin tärkeää, sillä virusta kiertää edelleen runsaasti. Kolmesti rokotetuista yli 80-vuotiaista 44 prosenttia on saanut neljännen rokoteannoksen.

Svenska Ylen toimittajan kysymykseen siitä, uskaltaako kesäksi jo varata kotimaanmatkoja tai festivaalilippuja, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen vastasi rauhoittelevasti.

”On hyvin todennäköistä, että kesällä tilanne on parempi kuin nyt. Emme voi tietenkään taata että kesällä meillä ei olisi lainkaan koronavirusta liikkeellä. Meillä on nyt parempi tilanne kuin aiempina kesinä, koska lähes koko väestö on rokotettu tai sairastanut taudin”, Salminen sanoi.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä totesi, ettei vielä ole silti ”välitöntä kiirettä” poistaa koronavirus yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

”Ensi syksynä, kun näemme epidemiatilanteen ja virusmuunnostilanteen, voimme pohtia statuksen poistoa”, Puumalainen sanoi.

Voipio-Pulkin mukaan on varauduttava siihen, että syksyllä edessä on tilanne, jossa kiertävät sekä koronavirus että kausi-influenssa. Tällaisessa tilanteessa olennaista on se, millainen rokotussuoja väestössä syksyn tullen on.

Koronataudin pitäminen yleisvaarallisten tartuntatautien listalla antaisi mahdollisuuden ottaa tarvittaessa käyttöön työkaluja esimerkiksi tällaisessa tilanteessa.

Lue lisää: HS:n korona­­katsaus: Miljoonan vahvistetun tartunnan raja ylittyi Suomessa, tehohoidon tarve yhä laskussa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat