”Jonossa olevien hakemusten määrä ei ole tavallinen” – Hoitajat hakevat nyt aiempaa enemmän ammattioikeuksiensa poistoa

Hakemuksia on jonossa noin sata. Lisäksi kuluvan vuoden aikana on jo tehty 55 päätöstä. Edeltävänä vuonna päätöksiä tehtiin yhteensä 46.

Ammattioikeuksien poistaminen vie oikeuden harjoittaa ammattia tai käyttää ammattinimikettä.

20.4. 15:48 | Päivitetty 20.4. 16:28

Valviraan on tullut aiempaa enemmän sairaanhoitajien ja lähihoitajien tiedusteluja omien ammattioikeuksien poistamisesta.

Tällä hetkellä hakemuksia on arviolta jonossa noin sata, kertoo sosiaali- ja terveydenhuolto-osaston johtaja Helena Mönttinen Valvirasta. Käsittelyaika on noin kaksi kuukautta.

Kuluvan vuoden aikana päätöksiä on tehty 55. Vuonna 2021 päätöksiä tehtiin yhteensä 46.

Mönttisen mukaan noin sata jonossa olevaa hakemusta ovat tulleet huhtikuussa. Määrä on edeltäviin vuosiin verrattuna huomattava, hän arvioi.

”Jonossa olevien hakemusten määrä ei ole tavallinen.”

Ammattioikeuksien poistaminen vie oikeuden harjoittaa ammattia tai käyttää ammattinimikettä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan irtisanoutumisella uhanneet hoitajat ovat kertoneet, että he aikovat ottaa ammattioikeutensa pois Valvirasta siltä varalta, että heitä pakotettaisiin lailla töihin.

Hoitajajärjestöt nimittävät potilasturvallisuuslakia pakkotyölaiksi.

Lue lisää: Hoitaja­lakko peruttiin, Super ja Tehy alkavat valmistella joukko­irti­sanoutumisia – Ministeri Lindén: Potilas­turvallisuuslaki olisi viety eteenpäin, jos lakko­suunnitelma olisi toteutunut

Poistamista voi pyytää lähettämällä vapaamuotoisen kirjallisen hakemuksen Valviraan. Valvira tekee hakemuksen perusteella erillisen päätöksen. Hakemuksen käsittelyaika riippuu saapuneiden hakemusten määrästä ja muista käsiteltävinä olevista ajankohtaisista valvonta-asioista.

Oikeuksien poistamista ei tarvitse perustella, kun oikeuksien poistaminen tehdään omasta pyynnöstä, Mönttinen kertoo.

”Syitä on varmasti monenlaisia. Osa on itse kertonut, että on eläköitynyt tai ei ole enää alalla.”

Tällä hetkellä Valviran ammattihenkilörekisterissä on lähes 330 000 sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa. Näistä laillistettuja sairaanhoitajia on noin 150 500, sosiaalihuollon nimikesuojattuja lähihoitajia noin 191 000 ja terveydenhuollon nimikesuojattuja lähihoitajia noin 199 000.

Poistettua oikeutta voi myöhemmin hakea Valviralta takaisin. Prosessi on samankaltainen kuin oikeuden poistamista haettaessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat