Ympäristöaktivistit pysäyttivät venäläisen hiilijunan yli viikoksi Hangossa – Torstaina poliisi keskeytti mielenosoituksen ja otti viisi kiinni

Mielenosoitus alkoi tiistaina 12. huhtikuuta. Elokapina pitää ristiriitaisena sitä, että hallitus on tuominnut Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa, mutta hiilikuljetukset jatkuvat.

Aktivistit pysäyttivät viime tiistaina venäläisen hiilijunan, joka oli matkalla Hangon Koverharin satamaan.

21.4. 10:37 | Päivitetty 21.4. 14:16

Poliisi on keskeyttänyt ympäristöaktivistien mielenosoituksen Hangon Lappohjassa, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi Twitterissä.

Poliisi antoi poistumiskäskyn noin kahdellekymmenelle mielenosoittajalle torstaina ennen aamukahdeksaa. Osa heistä totteli käskyä ja poistui paikalta omilla ajoneuvoilla. Loput poistumiskäskyä noudattaneista lähtivät paikalle järjestetyllä bussilla pois.

Poliisin mukaan viisi mielenosoittajaa pyrki käskyn jälkeen junaraiteille, jolloin poliisi otti heidät kiinni epäiltynä niskoittelusta. Heidät otettiin kiinni poliisilain perusteella rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.

Elokapinan mukaan leirin purkamisen jälkeen paikalle tuotiin uusi veturi, jotta hiilijuna saatiin liikkeelle. Mielenosoittajat pitivät junaa pysähdyksissä yli viikon.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen ja ilmastoliike Elokapinan mielenosoitus alkoi tiistaina 12. huhtikuuta, kun aktivistit pysäyttivät Koverharin satamaan matkalla olleen venäläisen hiilijunan. Osa mielenosoittajista oli kahlinnut itsensä junakiskoihin ja kiivennyt junavaunujen päälle.

Mielenosoittajat vaativat, että Suomi pysäyttäisi venäläisen hiilen läpikulkuliikenteen ja nopeuttaisi Venäjän fossiilienergiasta irtautumista.

Elokapina pitää ristiriitaisena sitä, että hallitus on tuominnut Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa, mutta hiilikuljetukset jatkuvat.

Elokapinan mukaan venäläisen hiilen kuljettaminen on sekä ympäristölle että ukrainalaisille kohtalokasta.

”On järjetöntä puhua Venäjästä uhkana ja samaan aikaan rahoittaa sen sotataloutta”, mielenosoituksessa mukana ollut Silja Laitinen sanoo tiedotteessa.

Kiirastorstaina poliisi kertoi pyrkivänsä ratkaisemaan tilanteen neuvottelemalla, sillä junan pysäyttäminen ei vielä tuolloin ollut välittömästi vaikuttanut muuhun liikenteeseen tai sataman toimintaan.

Tapahtumista on kirjattu rikosilmoitus liikenteen häirinnästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat