Päihdelääkäri Kaarlo Simojoki on huolissaan: huumeita virtaa Suomeen ja uudessa sotemallissa päihdekuntoutus uhkaa rutistua olemattomiin

Jokainen ihminen on hoidon arvoinen, Kaarlo Simojoki sanoo. Lääkäriksi hänet veti juuri halu auttaa, suuntautumista päihdelääkäriksi vauhditti sattuma.

A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki palkittiin vuonna 2018 arkkiatri Risto Pelkosen Pikkutikka-palkinnolla. Palkintoperusteluissa mainittiin muun muassa Simojoen aktiivisuus mediassa. Hän on ottanut ahkerasti kantaa alkoholin liikakäyttöä ja muita riippuvuuksia käsitteleviin keskusteluihin.

6.5. 2:00

”Kolmetoistavuotiaana iskostui vakaumus, että haluan ja aion lääkärin ammattiin”, A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki kertoo. Kotona Helsingissä elettiin huomioon ottamisen, kansainvälisyyden ja liberaalin kristillisyyden hengessä. Simojoen äiti on saksalainen opettaja ja isä suomalaista pappissukua.

”Isänmaa, työ, uskonto”, Simojoki kuvaa kodin arvoja. ”Samalla olin kahden kulttuurin lapsi, vietin aikoja äidin suvun hoteissa Saksassa.”

Lääkäriksi Simojokea veti auttamisenhalu. Hän korostaa vahvasti potilaan kuuntelemisen ja kohtaamisen merkitystä, jokaisen yksilöllinen arvo on perusta. Työ vaatii myös tekijältään.

”Jos lääkäri haluaa hoitaa potilaitaan hyvin, hänen on yhtä lailla analysoitava ja tunnettava itseään.”

Päihdelääkäriksi Simojoki ryhtyi sattumankin viemänä. Kesätyössään katkohoidon lääkärinä hän havaitsi, miten vaikeaa mutta myös palkitsevaa työ päihdekuntoutuksessa on. Niin löytyi oma erikoisala.

”Päihdekuntoutukseen limittyy valtavasti poikkitieteellisiä, moniammatillisia ja syviä eettisiä aspekteja”, Simojoki sanoo parin vuosikymmenen kokemuksin.

A-klinikoiden johtajana hänen on pysyteltävä mukana uusien tutkimusten ja ammattikäytäntöjen vauhdissa. ”Monitieteellinen tutkimus etenee ripeästi maailmalla, ei niinkään enää Suomessa.”

Millaisia päihteitä vastaan tätä nykyä kamppaillaan?

Ylilääkäri miettii tovin. ”Päihde- ja riippuvuusongelmat ovat vaikeutuneet koko vuosituhannen alun. Se, että alkoholin kulutuskäyrä laskee, on hyvä seikka, mutta moninaisten huumeiden saatavuus ja kasvava käyttö kuitenkin pahentavat kuvaa. Ja on eri riippuvuuksia, kuten pelaamiseen, digiin tai pornoon.”

Simojoen mukaan huumeita suorastaan virtaa Suomeen. ”Emme enää ole irrallinen saareke täällä turvassa. Maahan salakuljetettavista huumeista rajavalvonta saa pois vain kymmenesosan.”

Nuorten huumekuolemat ovat karmeassa kasvussa, hän lisää. Koronan sulkiessa kapakoita vaivatta hankittavan amfetamiinin käyttö ponnahti äkkiä jyrkkään nousuun. Yleistilanne lepattaa nyt epävakaana.

Päihdetyötä tehdään niin ikään epävarmoissa maisemissa. Poliitikkojen silmä siintää vain vuosibudjetin tai vaalikauden päähän, ja Simojoki pelkää, että uudessa sotemallissa päihdekuntoutus rutistuu olemattomiin.

”Terveydenhuolto sysii meitä sosiaalisektorille, jossa taas sanotaan paikkamme olevan terveyspuolella.”

Paitsi kapenevista resursseista Simojoki on ennen kaikkea huolissaan asiakkaista, päihdeongelmaisten suuresta joukosta. Kuntoutusketjut katkeilevat, ja ihmisiä pompotellaan paikasta toiseen. ”Turhauttavaa”, hän puuskahtaa.

”Esimerkkinä se, että vankilaa sanotaan parhaaksi katkohoitopaikaksi, mutta vapautuva vanki putoaa oitis vanhaan kuvioon, sillä kuntouttamista ei taata siviilissä.”

”Vieroitus on paljon helpompi homma kuin kuntoutus.”

Pulmia on. Simojoesta kuitenkin paistaa innostus ja usko työhönsä. Hän on alallaan aktiivinen keskustelija ja yhteiskunnallinen asiantuntija. Tutkimustiedon pohjalta hän muun muassa vastustaa alkoholin helpompaa saatavuutta muttei suinkaan ole kieltämässä nautintoja ihmisiltä.

”Käyttäisin käsitettä tietoinen alkoholinkäyttö – sitä, että ihmiset pitäisivät silmällä juomiaan määriä.”

Tehtäviinsä hän suhtautuu parantumattoman optimistisesti. Edessä on aina valoa. ”Olen luvannut, että jos muutun kyyniseksi, niin lopetan nämä työt.”

Näillä näkymin työ jatkuu pitkään.

Kaarlo Simojoki

  • Syntyi 1972 Münsterissä Saksassa.

  • Ylioppilas 1992, Helsingin saksalainen koulu. Lääketieteen lisensiaatti 1999 ja tohtori 2013, Helsingin yliopisto. Päihdelääkärin erityispätevyys 2006. Terveydenhuollon erikoislääkäri 2021.

  • A-klinikan päihdelääkäriksi 2002, A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri vuodesta 2014, A-klinikka oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2017.

  • Päihdelääketieteen työelämäprofessori 2018 alkaen.

  • Terveystoimittajien Hyvän tiedon omena -palkinto 2017. Arkkiatri Risto Pelkosen Pikkutikka-palkinto 2018.

  • Simelius-Simojoki-suvun sukuneuvoston puheenjohtaja.

  • Täyttää 50 vuotta tiistaina 10. toukokuuta.

--

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat