HS:n korona­­katsaus: Miljoonan vahvistetun tartunnan raja ylittyi Suomessa, tehohoidon tarve yhä laskussa

HS:n kerran viikossa julkaistava koronakatsaus kertoo sairaalahoito-, rokotus- ja tartunta­tilanteen kehittymisestä viime viikkoina.

21.4. 12:41

Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pienentynyt huhtikuussa selvästi.

Torstaina tehohoidossa oli 27 koronapositiivista potilasta, joista 19 oli hoidossa koronataudin vuoksi, kertoo anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen kansallisesta tehohoitoa koordinoivasta toimistosta.

Viime viikon maanantaina koko maassa oli tehohoidossa 30 koronapositiivista potilasta, joista koronataudin vuoksi hoidossa oli 27.

Sairaalahoidossa oli Suomessa keskiviikkona 844 koronadiagnosoitua potilasta. Viikko sitten keskiviikkona potilaita oli 943. Sairaanhoidossa oli eniten potilaita maaliskuun lopussa, minkä jälkeen hoitoluvut ovat olleet laskussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoissa tehohoidossa oli keskiviikkona 31 potilasta. THL:n ja tehohoitoa koordinoivan toimiston luvut voivat poiketa hieman toisistaan tilastointierojen takia.

Sairaala- ja tehohoito­luvuissa ovat mukana myös ne potilaat, joiden sairaalaan joutumisen pääsyy on jokin muu kuin koronatauti.

THL päivittää sairaalalukuja kattavasti kolme kertaa viikossa, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Sen sijaan tartunnoista, kuolemista ja testausmääristä tulee tietoa enää kerran viikossa, torstaisin.

HS:n koronakatsaus ilmestyy jatkossa kerran viikossa torstaina.

Rokottamistiedot päivittyvät kerran viikossa keskiviikkona. Keskiviikon tietojen mukaan kolmansia rokotusannoksia on annettu nyt noin 59,1 prosentille 12 vuotta täyttäneistä. Se on 0,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi viikkoa sitten.

Vahvistettujen tartuntojen määrä Suomessa on ollut huhtikuussa laskusuunnassa.

THL päivittää tartuntatiedot nykyään kerran viikossa torstaisin. Torstaina 21. huhtikuuta raportoidut 50 889 tartuntaa kattavat siis kaikki viime torstain jälkeen tietoon tulleet uudet tapaukset.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on koko epidemian aikana havaittu nyt yli miljoona testein vahvistettua tartuntaa, tarkalleen ottaen 1 000 472 tapausta.

Tartuntaluvuissa on mukana vain virallisilla testeillä todetut tartunnat, joten todellisuudessa tapauksia on ollut paljon enemmän. Suurta osaa perusterveistä oirehtivista tai positiivisen kotitestituloksen saaneista ei enää testata virallisella testillä.

Jätevesissä koronaviruksen määrä on pysytellyt tasaisen korkeana viime viikkoina.

Nykytilanteessa, jossa monia oirehtivia ei testata, THL:n viikoittainen jätevesiseuranta antaa vahvistettuja tartuntoja laajempaa tietoa viruksen esiintyvyydestä.

Toisaalta jätevesiseurannan tiedot eivät kerro tarkasti uusista tartunnoista, sillä myös koronataudista parantunut erittää virusta pitkään, keskimäärin kolmen viikon ajan tartunnan jälkeen.

Jätevesiseurannan tiedot päivittyvät kerran viikossa perjantaisin.

Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä Suomessa on pienentynyt edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna.

Kahden viime viikon aikana THL:n tietoon tuli 304 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kun edeltävien kahden viikon aikana tietoon tuli 383 kuolemaa.

Tilastossa koronavirukseen liittyviksi kuolemiksi määritellään kaikki kuolemat, jotka ovat tapahtuneet 30 päivän kuluessa positiivisesta testituloksesta kuolinsyystä riippumatta.

Tilastot päivittyvät torstaisin kerran viikossa.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kääntynyt taas laskuun Britanniassa. Ranskassa sairaalakuormituksen kasvu on sen sijaan jatkunut.

Tehohoidettavien määrässä vastaavia muutoksia ei kummassakaan maassa ole havaittavissa. Potilaiden määrä tehohoidossa on pysynyt tasaisena.

Yhdysvalloissa ei kevään aikana ole koettu vastaavaa piikkiä tartunnoissa tai sairaalahoidossa kuin monissa Euroopan maissa.

Tehohoitoa koskevat tiedot saa esille grafiikan alapuolella olevaa tehohoidossa-nappia klikkaamalla.

Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia eri maiden välillä, sillä hoitokriteerit vaihtelevat maittain. Sama koskee tartuntalukuja erilaisten testauskriteerien takia. Kehityksen suunnan luvut näyttävät kuitenkin hyvin.

TÄMÄ HS:N koronakatsaus ilmestyy kerran viikossa. Jos haluat seurata lukuja tarkemmin, enemmän koronagrafiikoita löytyy tästä korona­tilannejutusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat