Oletko lähdössä ulkomaille? Tällaisia matkustusrajoituksia on nyt voimassa suomalaisten suosikkikohteissa

Vaikka epidemiatilanne on monessa maassa helpottanut, nopeat muutokset eri maiden epidemiatilanteissa ovat edelleen mahdollisia.

Moneen Suomen naapurimaahan pääsee jo matkustamaan vapaasti ilman koronatodistuksia tai -testejä. Sen sijaan Helsinki–Vantaan lentoasemalla tarkastetaan edelleen pistokoemaisesti koronatodistuksia maahan saapuvilta matkustajilta.

22.4. 12:49 | Päivitetty 22.4. 16:36

Lentoliikenne Suomen lentokentillä vilkastui selvästi maaliskuussa. Kuukausittainen matkustajamäärä ylitti miljoonan toista kertaa koronapandemian aikana.

Vilkastuva lentoliikenne ja pitkät passijonot poliisiasemilla kielivät siitä, että ulkomaanmatkailu alkaa elpyä parin hiljaisen vuoden jälkeen.

EU-alueella rekisteröidään nyt vähemmän uusia koronatapauksia ja uusia koronakuolemia kuin alkuvuonna.

Nopeat muutokset eri maiden epidemiatilanteissa ovat silti edelleen mahdollisia, muistuttivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) koronatilanne­katsauksessaan torstaina. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos aikoo matkustaa ulkomaille kevään tai kesän aikana.

Lue lisää: Epidemiahuippu voi olla Suomessa ohi, mutta koronaviruksen poistamista yleisvaarallisten tautien joukosta harkitaan vasta syksyllä

Epidemiatilanteen muuttuessa eri maissa voidaan esimerkiksi rajoittaa terveydenhoitopalveluiden saatavuutta, määrätä karanteeneja tai rajoittaa ulkona liikkumista.

Esimerkiksi monissa Aasian maissa koronatoimet voivat olla rajuja ja muuttua nopeasti. Yksi esimerkki on Kiina, joka vasta tällä viikolla päätti höllentää hiukan maan suurimman kaupungin Shanghain viikkoja jatkunutta koronasulkua.

Matkustajalle helpoin tapa välttyä yllättäviltä karanteeni- tai testivaatimuksilta on ottaa täysi koronarokotussarja ja pitää mukana EU:n koronatodistusta. Todistuksen voi ladata itselleen Omakanta-palvelusta tai pyytää paperista todistusta omalta terveysasemalta.

EU:n koronatodistus hyväksytään EU:ssa ja noin 40 maassa EU:n ulkopuolella.

Todistuksen voi saada paitsi täydellä koronarokotussarjalla, vaihtoehtoisesti myös todistuksella alle puoli vuotta sitten sairastetusta koronataudista tai tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta. Sekä sairastetun koronataudin että tuoreen negatiivisen koronatestituloksen täytyy olla terveydenhuollossa varmennettuja.

Esimerkiksi Viro, Ruotsi, Norja, Tanska ja Iso-Britannia ovat luopuneet koronavirukseen liittyvistä maahantulorajoituksista. Maahan pääsevät niin rokottamattomat kuin rokotetut matkustajat ilman testejä tai todistuksia.

Sen sijaan Helsinki–Vantaan lentoasemalla tarkastetaan edelleen pistokoemaisesti koronatodistuksia maahan saapuvilta matkustajilta. Tarkastukset liittyvät väliaikaisen tartuntatautilain pykäliin, jotka ovat voimassa kesäkuun loppuun asti.

Maahan tulevilta matkustajilta edellytetään tietyin poikkeuksin todistusta koronarokotussarjasta, negatiivisesta testituloksesta tai laboratoriossa varmistetusta sairastetusta koronavirustaudista.

Jos asiakirjoja ei ole esittää, on matkustajan käytävä koronavirustestissä.

Lue lisää: Helsinki-Vantaan lentoasemalla kysellään edelleen korona­todistuksia – Asiantuntijan mukaan siitä ei ole ”mitään hyötyä”

THL:n mukaan koronatodistusten tarkastuksista ei ole nykytilanteessa hyötyä epidemian hallinnassa, totesi THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen torstaina tiedotustilaisuudessa.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoi, että Suomi ei ole todennäköisesti hakemassa jatkoa todistusten tarkastuksen mahdollistavalle lainsäädännölle. Todennäköisesti pistokoemaiset tarkastukset päättyvät kesäkuun lopulla.

HS kokosi tietoja suomalaisten suosikkikohteiden tämän hetken matkustusrajoituksista.

Viro

Viro luopui koronaviruksen vuoksi asetetuista matkustusrajoituksista 1. huhtikuuta. Suomen ja muiden EU-maiden kansalaiset pääsevät matkustamaan maahan ilman todistuksia tai testejä.

Espanja

Yli 12-vuotiailta maahantulijoilta vaaditaan voimassaoleva EU:n koronatodistus.

Aiemmin vaadittua maahantulokaavaketta ei enää tarvitse täyttää, jos matkustajalla on voimassaoleva EU:n koronatodistus tai jos matkustaja on alle 12-vuotias.

Thaimaa

Täysin rokotetuilta matkustajilta Thaimaa ei enää toukokuusta alkaen vaadi aiemmin pakollisia koronatestejä ja hotellivarauksia terveysviranomaisten hyväksymissä majoituspaikoissa. Maan hallitus tiedotti asiasta perjantaina. Vielä huhtikuun ajan täysin rokotettujenkin matkustajien pitää osallistua maahan saavuttuaan koronatestiin, jonka tuloksia on odotettava terveysviranomaisten hyväksymässä majoituksessa.

Rokottamattomat maahantulijat joutuvat jatkossa yhä varaamaan viideksi päiväksi hotellimajoituksen karanteenisertifioidusta hotellista. Kolmantena päivänä saapumisesta heille tehdään pcr-testi, joka on pakollinen. Maahan saapumisen yhteydessä heitäkään ei testata.

Kaikki maahan saapuvat ulkomaalaiset tarvitsevat viisumista tai viisumivapaudesta riippumatta etukäteen hankitun Thailand Pass -maahantuloluvan. Luvan voi hakea aikaisintaan 60 päivää ennen matkaa, mutta maan viranomaiset suosittelevat hakemaan sen vähintään viikkoa ennen matkaa.

Lue lisää: Thaimaa poistaa pakolliset korona­testit rokotetuilta, rokottamattomia vaaditaan edelleen olemaan viisi päivää hotellissa

Kreikka

Matkustajan on saapuessaan esitettävä voimassaoleva EU:n koronatodistus täydestä koronarokotussarjasta, tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai alle puoli vuotta sitten sairastetusta taudista.

Satunnaisille matkustajille saatetaan tehdä pakollisia pika-antigeenitestejä saavuttaessa.

Euroopan unionin Reopen EU-sivusto pitää yllä listaa EU- ja Schengen-maiden ajankohtaisista matkustusrajoituksista. Rajoitusten ajankohtaisuus kannattaa kulloinkin tarkastaa kohdemaan viranomaissivuilta, sillä rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla.

Päivitetty 22.4. kello 16.31: Artikkelia päivitetty Thaimaan tuoreilla maahantulorajoituksilla. Thaimaan hallitus ilmoitti perjantaina, että se lieventää erityisesti rokotettuja maahantulijoita koskevia maahantulorajoituksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat