Miltä kouluruoka todella maistuu? Porvoossa poliitikot haluavat selvittää asian syömällä sitä valtuuston kokousten alussa

Jos aloite menee läpi, kouluruoan tarjoaminen valtuutetuille voisi alkaa noin kahden kuukauden päästä.

Kouluruokailun tehtävänä on tukea oppilaan tervettä kasvua ja kehitystä sekä tukea opiskelukykyä ja ruokaosaamista.

21.4. 18:47

Minkä makuista kouluruoka todella on? Porvoossa poliitikot saattavat pian päästä perehtymään asiaan omien makunystyröidensä avulla.

Kaupunginvaltuutetut Anette Karlsson (sdp) ja Elin Blomqvist-Valtonen (rkp) ovat tehneet esityksen, että valtuutetuille tarjottaisiin pääsääntöisesti ennen valtuuston kokousta leipä- ja hedelmätarjoilun sijaan kyseisen päivän kouluruoka.

Esityksen taustalla on kaksi syytä.

Ensinnäkin on hyvinvointialueen valtuuston kokous, joka järjestettiin Sipoossa maaliskuun alussa. Kokouksessa tarjoiltiin valtuutetuille kouluruokaa, joka oli spagettia ja jauhelihakastiketta. Tosin Karlssonin eteensä saamassa kasvisversiossa oli maissikastiketta.

”Kastike oli erittäin hyvän makuista, mutta jäin miettimään, pärjäisinkö itse koulupäivän spagetilla ja maissilla. Kyllä myös epäilin kovasti, täyttäisikö annos lapsen ravinto-, energia- ja vitamiinivaatimuksia”, Karlsson sanoo puhelimitse.

Hän arvelee, että lihaversiossa oli enemmän proteiinia, ja näin se olisi pitänyt nälkääkin paremmin.

Karlsson huomauttaa, ettei hän tiedä varmaksi, tarjottiinko maissikastiketta lapsille tai onko Porvoon kouluissa tarjolla vastaava annos.

”Heräsin siihen, ettei minulla ole tällä hetkellä koronaepidemian takia peruttujen kouluvierailujen vuoksi ymmärrystä siitä, millaista ruokaa kouluissa tarjotaan. Ja meidän pitäisi tietää asioista, jotka vaikuttavat lasten hyvinvointiin.”

Toinen syy on kaupunginhallitukseen Kvaban koulun oppilailta huhtikuun alussa tullut palaute. Sadan oppilaan keräämässä adressissa toivottiin parempaa kouluruokaa. Oppilaat kuvailivat ruokaa muun muassa epämääräiseksi ja limaiseksi. Puolet palautteen antajista kertoi, että heidän koulukaverinsa jättää kouluruoan syömättä.

Mutta miksi päättäjät pitää saada syömään kouluruokaa itse?

Kouluruoan laadusta on Porvoossa puhuttu jo pidemmän aikaa. Päättäjät ovat tietoisia kritiikistä.

Karlssonin mukaan on oleellista, että päättäjät saavat omakohtaisen kokemuksen kouluruoan mausta ja muodosta. Hänen mukaansa harva paikallinen päättäjä käy kouluvierailuilla ja maistaa ruokaa.

”Haluamme aloitteella korjata sen, että jokainen päättäjä voi sanoa, että tällaista kouluruoka kunnassamme on. Sen jälkeen voidaan käydä keskustelua siitä, pitäisikö ruokaan laittaa lisää rahaa.”

Kouluannoksen hinta on nipistetty Porvoossa 2,80 euroon oppilasta kohti. Sipoossa annokseen käytetään 2,45 euroa.

Jos aloite menee läpi, kouluruoan tarjoaminen valtuutetuille voisi alkaa noin kahden kuukauden päästä.

Suomessa koulut alkoivat tarjota lakisääteisesti maksutonta kouluruokaa vuonna 1948.

Kouluruoan tulee olla täysipainoinen ateria. Ruokailun tehtävänä on tukea oppilaan tervettä kasvua ja kehitystä sekä tukea opiskelukykyä ja ruokaosaamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat