Sää kääntyy viileämpään suuntaan, vappuna voi tulla vettä, räntää ja lunta – ”Ehkei ihan toppatakkia tarvitse kaapista kaivaa”

Lapissa sää muuttuu ensi viikolla poikkeuksellisen kylmäksi, ja päivälämpötilat voivat jäädä viiteen ja yölämpötilat kymmeneen pakkasasteeseen.

Helsingissä oli vielä 21. huhtikuuta aurinkoinen kevätsää.

21.4. 20:48

Aurinkoinen ja lämpimän keväinen alkuviikon sää vaihtuu loppuviikolla pohjoisvirtauksen avittamana viileäksi ja vaihtelevaksi. Vielä keskiviikkona mitattiin vuoden kuluvan vuoden korkein lämpötila: 18,2 astetta.

”Suunta on lämmöstä kohti selvästi keskimääräistä kylmempää”, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen Forecan torstaisessa sääennusteessa.

Lappiin on alkanut virrata jäämereltä kylmempää ilmaa jo torstaina, ja perjantaina sää on siellä jo selvästi viileämpi, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman. Lapissa voi hetkittäin ja paikoin sataa loppuviikon mittaan vettä, räntää tai lunta.

Perjantaina maan eteläosissa on ennusteen mukaan vielä 16–17 asteetta, lämmintä on varsinkin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Lauantaina muuallekin maahan alkaa valua kylmää ilmamassaa, ja elohopea nousee etelässä enää 10–15 asteeseen. Sunnuntaiksi asteita on ennustettu 5–10.

Vappuviikon sää on kuitenkin yleisesti kylmän kuiva, Nyman sanoo. Sadekuuroja on luvassa, mutta kestoltaan ne ovat lyhyitä. Enimmäkseen sateet tulevat veden olomuodossa, mutta voimakkaammissa kuuroissa voi sataa lumirakeitakin.

Alkuviikosta säässä tapahtuu meteorologisesti kiinnostava käänne, kun Lapissa päivälämpötilat voivat jäädä viiteen ja yölämpötilat kymmeneen pakkasasteeseen. Sää on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmää, Nyman sanoo.

Syynä on arktisen kylmäksi muuttuva ilmamassa huippuvuorten tienoilla. Yleensä yhtä kylmää ilmamassaa alueella on tammi–helmikuun pakkasjaksoissa.

”Nähtäväksi jää, kuinka etelään ilmamassa Suomessa yltää. Jos se yltäisi etelään, kyllä se kevään etenemisen pysäyttäisi ja kestäisi jälleen hetken, että lämpötila nousisi yli kymmenen asteen.”

Ennusteiden mukaan arktisen kylmä ilma kääntyy kuitenkin jo keskiviikkona itään.

Ennusteissa näkyy ”kohtuullinen vappusää”.

Vappusäästä on vielä vaikea sanoa mitään varmaa. Kunhan arktinen ilma ei leviä etelään, ennusteissa näkyy Nymanin mukaan ”kohtuullinen vappusää”.

”Pääosin ennusteissa näkyy poutaa, ja sehän on hyvä. Koska jos ulkona ollaan, niin pahin mahdollinen säähän on jatkuva sade. Sellaisesta ei ole hirveästi viitteitä.”

Lyhyet sadekuurot ovat kuitenkin mahdollisia. Forecan mukaan maan eteläosissa voi tulla vappuviikon­loppunakin räntä- ja lumisateita etelässä asti.

Tämänhetkinen tuorein ennuste vappulauantaille näyttää etelään noin kymmentä astetta ja pohjoiseen viiden molemmin puolin.

”Varmaan etelässä pitää takki pitää päällä olla ja pitkähihainen sen alla, mutta ehkei ihan toppatakkia tarvitse kaapista kaivaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat