Kuolleiden määrä kasvoi viime vuonna eniten yli 35 vuoteen, kertoo Tilasto­keskus

Kuolleiden määrä ja yleinen kuolleisuusluku ovat olleet viime vuotta korkeammalla tasolla viimeksi 1940-luvulla.

Erityisesti yli 85-vuotiaiden kuolleisuuden lisääntyminen näkyi kuolleisuuden kasvuluvuissa.

22.4. 9:01 | Päivitetty 22.4. 13:39

Kuolleiden määrä kasvoi viime vuonna 3,9 prosenttia edellisvuodesta. Kuolleita oli yhteensä 57 659, mikä on 2 171 enemmän kuin vuotta aiemmin, Tilastokeskus kertoo tänään julkaisemassaan tiedotteessa.

Kuolleiden määrän kasvu oli suurinta yli 35 vuoteen. Kuolleiden määrä ja yleinen kuolleisuusluku ovat olleet viime vuotta korkeammalla tasolla viimeksi 1940-luvulla.

Erityisesti yli 85-vuotiaiden kuolleisuuden lisääntyminen näkyi kuolleisuuden kasvuluvuissa, Tilastokeskuksen yliaktuaari Joni Rantakari kertoo.

”Jos vertaa vuotta 2021 vuosien 2017–2020 keskimääräiseen kuukausittaiseen kuolleiden määrään, kuolleiden määrät ovat olleet normaalia suurempia toukokuusta lähtien koko loppuvuoden ajan”, Rantakari sanoo tiedotteessa.

Viime vuoden lopulla kuolleisuus kasvoi voimakkaasti.

”Marras-joulukuussa kuolleita oli jopa yli 15 prosenttia enemmän kuin vertailuajankohtana eli vuosina 2017–2020 keskimäärin.”

Kuolleisuutta ilmaiseva yleinen kuolleisuusluku oli viime vuonna 10,4, kun vuonna 2020 se oli tasan 10. Yleinen kuolleisuusluku on väkilukuun suhteutettu tunnusluku, joka kertoo kuolleiden määrän vuoden keskiväkiluvun tuhatta henkeä kohden.

Nuorissa ikäluokissa enemmistö kuolleista oli miehiä. Tilastokeskuksen väestötilastoissa ei eritellä kuolemien syitä. 82-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa ikäryhmissä naisia kuoli miehiä enemmän.

”Suuret ikäluokat vanhenevat. Tämän vuoksi kuolleisuuden voisi olettaa kasvavan jatkossakin”, Rantakari arvioi.

Rantakarin mukaan tämän tilaston perusteella ei voida arvioida, kuinka suuri osa kuolleisuudesta liittyy koronavirusepidemiaan. Tilastokeskus julkaisee viime vuoden kuolinsyytilaston joulukuussa.

Kuolleisuus kasvoi Rantakarin viime vuonna erityisesti loppuvuodesta. Silloin myös koronkuolemien määrässä nähtiin kasvua, mutta suurin osa kaikista Suomen koronakuolemista on tapahtunut vasta tänä vuonna.

Lue lisää: Viime vuonna kuoli 500 suomalaista odotus­arvoa enemmän, mutta johtuiko kaikki korona­viruksesta?

Vastasyntyneiden elinajanodotteessa ei ole suuria muutoksia. Se oli viime vuonna 81,8 vuotta, joka on sama kuin vuotta aiemmin.

Poikien elinajanodote nousi viime vuonna edellisvuodesta ja tyttöjen laski hieman. Poikien elinajanodote 79,2 vuotta on edelleen reilusti tyttöjen elinajanodotetta 84,5 vuotta alhaisempi.

Elinajanodote kertoo, kuinka monta vuotta vastasyntynyt eläisi keskimäärin, jos kuolleisuus pysyisi nykyisellä tasolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat