Yliopistot haluavat helpottaa hakijoidensa elämää: Jatkossa tuhansien ei tarvitsisi lukea valintakokeisiin turhaan

Moni valmistautuu valintakokeisiin turhaan, sillä todistusvalinnoista voidaan ilmoittaa jopa vain päiviä ennen valintakoetta.

Tällä hetkellä moni käyttää keväänsä turhaan valintakokeisiin valmistautumiseen, sillä tieto todistusvalinnasta saapuu vasta lähellä kokeita.

22.4. 14:43

Yliopistot aikovat helpottaa todistusvalinnalla valittavien hakijoidensa elämää. Suunnitteilla on uudistus, jonka myötä heidän ei tarvitsisi enää tulevaisuudessa valmistautua valintakokeisiin.

Asiasta tiedotti tiistaina Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi. Sen mukaan muutoksen olisi tarkoitus astua voimaan vuonna 2025.

”Tätä tavoitetta kohti menemme kehittämällä valintakokeiden sisältöä, lisäämällä valintakoeyhteistyötä eri yliopistojen ja koulutusalojen kesken sekä digitalisoimalla kokeita”, sanoo Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakso tiedotteessa.

Nykyisin noin puolet opiskelijoista valitaan yliopistoihin ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella. Heistä moni valmistautuu valintakokeisiin turhaan, sillä todistusvalinnoista voidaan ilmoittaa jopa vain päiviä ennen valintakoetta.

Tänä keväänä yhteishaun todistusvalinnan tulokset on ilmoitettava viimeistään 30. toukokuuta.

Vuonna 2020 toisen asteen todistuksista tehtiin pääväylä korkeakouluopintoihin. Uudistus on herättänyt kritiikkiä, toteaa myös Unifi tiedotteessaan.

Erityisesti on arvosteltu sitä, miten eri aineita todistusvalinnassa pisteytetään ja mitä uudistus tekee lukiolaisten jaksamiselle. Uudistuksen jälkeen lisäksi pitkän matematiikan, biologian ja fysiikan suosio ylioppilaskirjoituksissa on kasvanut nopeasti.

Lue lisää: Ylioppilaskirjoituksista tuli omituista peliä – Näin eri aineet vaikuttavat yliopistoon pääsemiseen

Yliopistot ovat muuttamassa pisteytysmallia. Ne päättävät asiasta vuonna 2023 ja ottavat mahdollisen uuden mallin käyttöön vuonna 2026.

”Teemme tutkimuksen todistusvalinnan pisteytyksen toimivuudesta ja kritiikkiä herättäneistä seikoista. Kuulemme myös lukioiden ja lukiolaisten kokemuksia todistusvalinnasta. Tutkimustulosten pohjalta yliopistoille annetaan ehdotus mahdollisista todistusvalinnan pisteytysten muutoksista, Laakso sanoo tiedotteessa.

Esimerkiksi viime vuonna yhteensä noin 21 800 hakijaa sai opiskelupaikan korkeakoulusta todistusvalinnan perusteella. Noin 12 000 hakijaa sai todistuksen perusteella opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta ja noin 9 900 yliopistosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat