Onko hoitosi viivästynyt koronaepidemian ja hoitoalan työtaistelujen aikana? Vastaa HS:n kyselyyn

Moni suomalainen odottaa edelleen hoitoa pidempään kuin laki sallisi. HS etsii haastateltaviksi potilaita, joiden hoitoa on siirretty tai peruttu tänä keväänä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä esimerkiksi silmä- ja tekonivelleikkaukset sekä muut kiireettömät leikkaukset ovat koronaepidemian aikana olleet usein ensimmäisenä siirrettävien listalla.

23.4. 17:48

Yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden jono erikoissairaanhoitoon oli helmikuussa kolme kertaa niin pitkä kuin juuri ennen koronaepidemian alkua.

Koronapotilaiden hoito on vaatinut runsaasti hoitohenkilökuntaa, ja henkilökunnan sairauspoissaolot ovat pahentaneet henkilöstöpulaa sekä sairaaloissa että terveyskeskuksissa eri puolilla maata. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä esimerkiksi silmä- ja tekonivelleikkaukset sekä muut kiireettömät leikkaukset ovat koronaepidemian aikana olleet koronaepidemian aikana usein ensimmäisenä siirrettävien listalla.

Hoitoalan lakon aikana kiireetön hoito jouduttiin lakon piirissä olevissa sairaanhoitopiireissä käytännössä ajamaan alas.

Hoitoon pääsyn määräajat on kirjattu terveydenhuoltolakiin.

Sen mukaan perusterveydenhuollossa hoitoon on päästävä viimeistään kolmessa kuukaudessa ja erikoissairaanhoidossa viimeistään kuudessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Koronaepidemian aikana kiireettömän hoidon määräajoista on voitu ajoittain poiketa valmiuslain avulla. Valmiuslain kiireettömän hoidon määräajoista poikkeamisen mahdollistava pykälä on ollut koronaepidemian aikana käytössä kahdesti: keväällä 2020 ja toisen kerran keväällä 2021.

Vaikka valmiuslaki ei ole ollut käytössä lähes vuoteen, odottaa moni suomalainen edelleen hoitoa pidempään kuin laki sallisi. Helmikuun lopussa erikoissairaanhoidossa lähes 10 000 suomalaista oli odottanut hoitoon pääsyä kauemmin kuin lain sallimat kuusi kuukautta. Ennen epidemiaa, joulukuussa 2019, yli kuusi kuukautta hoitoa odottaneita oli erikoissairaanhoidossa reilusti vähemmän, noin 3 000.

Onko hoitosi viivästynyt tänä keväänä? Oletko odottanut leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen pääsyä enemmän kuin lakiin kirjatut määräajat sallivat, tai onko sovittu toimenpide peruttu tai siirretty useita kertoja? HS kerää lukijoilta kokemuksia aiheesta tekeillä olevaa juttua varten. Kerro kokemuksistasi vastaamalla alla olevaan kyselyyn.

Emme julkaise nimeäsi ilman lupaasi. Liitäthän kuitenkin oikean nimesi ja yhteystietosi mukaan. HS ei siteeraa haastateltavia, joiden henkilötiedot eivät ole toimituksen tiedossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat