Kevättulvat peittävät teitä ja peltoja ja uhkaavat jo rakennuksia, sisämaassa sulava lumi lisää tulvariskiä

Vedenpinta saattaa nousta lähes metrin viime kevättä korkeammalle. Suomen ympäristökeskuksen mukaan vastaavia kevättulvia on kerran 20 vuodessa.

Kirkkojärvi tulvii parhaillaan Espoossa.

22.4. 15:48 | Päivitetty 23.4. 14:45

Lämmin sää on nostanut Etelä-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan joet pääosin keskimääräistä suurempiin tulvahuippuihin tällä viikolla.

Tulvakeskuksen www.vesi.fi -sivun mukaan näiden alueiden joet saavuttavat tulvahuipun lähipäivinä.

Kevättulvat ovat keskimääräistä suuremmat monin paikoin, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi.

”Sisämaan metsissä on vielä paljon lunta, joka ei ole ehtinyt sulaa toisin kuin rannikoilla”, Myllyniemi arvioi perjantaina iltapäivällä.

Runsaslumisen talven takia esimerkiksi Varsinais-Suomessa sijaitsevan Painiojärven pinta on 80 senttimetriä korkeammalla kuin viime keväänä. Painio on Paimionjoen vesistöön kuuluva järvi Somerniemellä Somerolla.

”Tällaisia tulvia koetaan kerran 20 vuodessa jossain päin Suomea alueellisesti, eli noin viiden prosentin todennäköisyydellä”.

Pahin on Myllyniemen mukaan ohi Riihimäen, Mäntsälän ja Orimattilan alueilla. Hämeenlinnaan itäpuolella sijaitsevan Puujoen veden pinta nousee kuitenkin edelleen. Uudenmaan alueen isot järvet täyttyvät puolestaan hieman hitaammin.

”Länsi-Uudellamaalla Lohjanjärven ja Hiidenjärven pinnat nousevat vielä parin viikon ajan.”

Lohjanjärven pinnan Myllyniemi arvioi nousevan 30–40 senttimetriä, jolloin Lohjansaareen menevä tieyhteys saattaa tulvan seurauksena katketa.

Pohjois-Pohjanmaalla ovat vielä joet osin jäässä. Vesien alkaessa nousta on odotettavissa tulvia.

”Siellä saattaa muodostua jääpatoja, jotka nostavat vesien pintoja hyvinkin nopeasti. Pieniä jääpatojen aiheuttamia tulvia on jo ollut esimerkiksi Vimpelissä Etelä-Pohjanmaalla”, Myllyniemi sanoo.

Jääpatojen muodostumista pyritään ehkäisemään ennakolta sahaamalla railoja jäähän. Jos jääpato pääsee muodostumaan, voidaan se pyrkiä rikkomaan kaivurin avulla.

Myös Vantaanjoki voi uhata alimpia rakennuksia Riihimäellä vielä loppuviikolla. Kymijoen vesistössä Haukkajärvi voi nousta ensi viikolla ennätyskorkealle ja vesi voi nousta alimpiin vapaa-ajanrakennuksiin.

Kokemäenjoella säännösteltyjen järvien juoksutuksia joudutaan kasvattamaan viimeistään ensi viikolla. Se tulee aiheuttaman tulvavesien nousua alavimmille pelloille Kokemäenjoen keskiosilla.

Sää viilenee ensi viikolla, jonka vuoksi Keski-Pohjanmaan ja Oulun eteläpuolisen Pohjois-Pohjanmaan tulvahuipuista odotetaan kaksiosaisia. Ensimmäinen, keskimääräinen tai hieman suurempi tulvahuippu, ajoittuu ennusteiden mukaan loppuviikolle tai ensi viikon alkuun. Toinen tulvahuippu koetaan huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Siikajoella tulva voi katkaista tieyhteyksiä.

Pirkanmaalla on tulvavaroitus voimassa ensi viikon tiistaihin saakka. Etelä-Pohjanmaan tulvavaroitus puolestaan päättyi jo kuluvan viikon perjantaina.

Oikaisu 23.4. kello 14.41: Artikkelissa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Riihimäki ja Orimattila sijaitsisivat Uudellamaalla. Riihimäki sijaitsee Kanta-Hämeen maakunnassa, Orimattila Päijät-Hämeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat