Helena Kaasalainen, 68, osallistui hoitajien joukko­irti­sanoutumiseen 2007 – Nyt hän kertoo, miten pelkäsi seuraamuksia

68-vuotias Helena Kaasalainen on kokenut saman, mitä monella hoitajalla saattaa olla edessään työtaistelun edetessä.

Helena Kaasalainen viettää nykyisin talvet miehensä kanssa Espanjan Aurinkorannikolla. Hän kertoo esimerkiksi pelaavansa padelia ja käyvänsä espanjan tunneilla.

27.4. 11:47 | Päivitetty 27.4. 12:29

Syksyllä 2007 Helena Kaasalaista jännitti. Hän oli yksi yli 12 000 hoitajasta, joiden oli määrä jättää työnsä 20. marraskuuta, jos sopua työriidassa ei olisi syntynyt.

”Siinä pyöri päässä ajatuksia, että onko tämä urani loppu tässä”, sanoo nyt 68-vuotias Kaasalainen.

15 vuoden takaiset tapahtumat ovat palanneet nykyään Espanjan Aurinkorannikolla eläkepäiviä viettävän Kaasalaisen mieleen, kun hän on seurannut tiiviisti hoitajien nykyistä työtaistelua.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat viime viikolla, että ne alkavat valmistella joukkoirtisanoutumista. Tehyn valtuusto on asiasta jo päättänyt.

”Voin hyvin kuvitella niitä tuntoja, mitä hoitajilla on. Tiukka on paikka”, sanoo Kaasalainen.

Lue lisää: Tehyn valtuusto päätti alkaa valmistella joukkoirti­sanoutumisia

Vuonna 2007 oli edellinen kerta, kun Tehy uhkasi joukkoirtisanoutumisella. Se on harvinainen työtaistelutoimi, joka käytännössä toimii vain työvoimapulasta kärsivillä aloilla.

Kaasalainen työskenteli tällöin silmähoitajana Helsingissä silmätautien klinikalla. Vaikka silmähoitajia ei kuka tahansa olisi voinut korvata, Kaasalainen harkitsi joukkoirtisanoutumiseen osallistumista tarkkaan.

”Tietysti juttelin kotonakin siitä. Ja työpaikalla kollegoiden kanssa paljon puhuttiin, että mitä tässä nyt pitäisi tehdä.”

Paikallisosaston entisenä Tehy-aktiivina hän sanoo silti olleensa ehdottomasti sitä mieltä, että ”irtisanoutumisporukkaan” täytyy liittyä. Hänen muistinsa mukaan osastolta mukaan lähtivät kaikki, jotka olivat Tehyn jäseniä.

Helena Kaasalainen kuvattiin työssään silmäklinikalla vuonna 2013.

Työriidan vastapuoli, silloinen Kunnallinen työmarkkinalaitos, varoitti hoitajia irtisanoutumasta. Tiedotteessa se sanoi esimerkiksi ”vanhan työntekijän” etujen katoavan, jos irtisanottu palaisi uudelleen töihin.

Näin ei lopulta käynyt, vaan yhteisestä sopimuksesta kaikki palasivat töihinsä entisin palvelussuhteen ehdoin. Etuja tuskin menetettäisiin nytkään, arvioitiin esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä arvioitiin HS:lle aiemmin tällä viikolla.

Tehy olisi maksanut joukkoirtisanoutuneille työtaisteluavustusta 60 euroa päivässä, mutta toimeentulo ja tulevaisuus huolettivat Kaasalaista.

”Minä en ainakaan itse ajatellut yhtään, mitä työnantaja ajattelee. Vaan kyllä päällimmäisenä oli huoli omasta toimeentulosta. Että meneekö työpaikka ja huolitaanko minua enää yhtään mihinkään tämän jälkeen”, hän sanoo.

”Mutta toisaalta olen ajatellut aina elämässäni niin, että tästä maailmasta ei ole työt loppuneet.”

Lue lisää: Mitä joukko­irti­sanoutuminen tarkoittaisi yksittäiselle hoitajalle? ”Todella ikävää työn­tekijöille”, kuvaa hr-johtaja mahdollisia palkan­maksun ongelmia

Lue lisää: Vuoden 2007 joukko­irti­sanoutumista järjestänyt Tehy-johtaja kertoo, mitä poikkeuksellinen toimen­pide vaatii – ”Kaikkia synkimpiä hetkiä ei edes muista”

Sopu syntyi vuonna 2007 viime hetkillä. Sovittelulautakunta löysi yksimielisen ehdotuksen sunnuntaina 18. marraskuuta, vain kahta päivää ennen irtisanoutumisten astumista voimaan.

Kaasalainen muistelee maanantain riemua työpaikalla. Hän sanoo olleensa itse aamutelevisiossa haastateltavana, ja hoitajat osastolla katsoivat lähetystä.

Myös HS haastatteli Kaasalaista. Hän hehkutti tuolloin, kuinka ihanaa töihin oli tulla, mutta ”kakkua ei tosin ehditty hankkia”.

”Pullakahvia juotiin ja oltiin tosi onnellisia kaiken kaikkiaan, että selvittiin tällä lailla”, Kaasalainen sanoo nyt.

”Oltiin helkkarin tyytyväisiä, että ei tarvinnut toteuttaa irtisanoutumista. Mutta valmiita siihen oltiin.”

Sairaanhoitopiireissä ehdittiin ennakoida, että toimet olisivat iskeneet pahimmin päivystykseen, tehohoitoon, synnytyksiin, syövän akuuttihoitoon ja kiireelliseen leikkaustoimintaan. Kerrottiin, että yliopistosairaaloiden kriittisistä toiminnoista jopa 70–100 prosenttia hoitajista olisi irtisanoutunut.

Tehy tavoitteli hoitajille 24 prosentin palkankorotuksia, ja arvioi sovun synnyttyä saaneensa 22–28 prosentin korotukset vuoden 2011 loppuun ulottuneella sopimuskaudella. Kuntatyönantajan arvio korotuksista oli noin 15,7–22,5 prosenttia.

”Ei voi muuta kuin pistää kädet ristiin illalla ja olla onnellinen, että ei ole töissä eikä ole enää työvelvoitetta.”

Espanjan auringon alla talvehtiva Kaasalainen muistelee erityisesti riidan ratkeamisen aikoja hyvällä. Hän kannustaa myös nyt työtaistelussa olevia hoitajia.

”Siellä kuitenkin oltiin periaatteessa hyvällä mielellä, mutta tosissaan”, hän sanoo.

Neuvottelujen keskipisteessä kokemus saattoi olla raskaampi. Esimerkiksi Tehyn entinen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola kuvaili HS:lle olevansa tyytyväinen, että ”kaikkia synkimpiä hetkiä ei edes muista”.

Ei Kaasalainenkaan sentään takaisin töihin haikaile. Hän puhuu hoitajien työvoimapulasta, jatkuvista ylitöistä ja ensi vuonna häämöttävästä siirtymisestä hyvinvointialueiden alle.

”Huhhuijaa. Ei voi muuta kuin pistää kädet ristiin illalla ja olla onnellinen, että ei ole töissä eikä ole enää työvelvoitetta. Kun täytti 68, ei voida enää kutsua töihinkään”, hän sanoo ja naurahtaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat