Suomen varautuminen konfliktiin nousi toistamiseen esille kansain­välisessä mediassa, The Guardian kirjoittaa vierailustaan väestön­suojaan Helsingissä

Helsinkiläisessä väestönsuojassa vieraillut brittilehti kirjoittaa Suomen varautumisesta sotilaalliseen hyökkäykseen.

The Guardian vieraili Merihaan väestönsuojassa, joka on yksi Helsingin suurimmista.

23.4. 19:29 | Päivitetty 23.4. 20:05

Suomen väestönsuojien verkosto herättää mielenkiintoa maailmalla. Aiheesta kirjoitti perjantaina brittiläinen The Guardian, joka kertoi vierailustaan urheilukäyttöön otetussa väestönsuojassa Helsingin Merihaassa.

The Guardian kuvaa maanalaisten urheilukeskusten olevan otettavissa nopeasti pommisuojakäyttöön, jos pahimmat pelot Ukrainan sodan leviämisestä muihin Venäjän naapurimaihin käyvät toteen. Lehti kirjoittaa Suomen väestönsuojaverkoston rakentamisen alkaneen 1960-luvulla – osittain vuosien 1939-40 kokemusten eli Neuvostoliiton kanssa käydyn talvisodan herättämänä.

Väestönsuojia on tähän asti lehden mukaan käytetty paitsi liikuntatiloina, myös parkkihalleina ja varastoina. Nyt niiden rooli on uudella tavalla korostunut, kun Suomi uusii koko turvallisuuspolitiikkansa perusteita.

Lehti nostaa esiin myös Suomen yleisen asevelvollisuuden, josta monessa muussa Euroopan maassa on kylmän sodan jälkeen laajasti luovuttu.

”Suomi on vuosikymmenten ajan varautunut yhteiskunnan jokaisella tasolla mahdolliseen konfliktiin naapurinsa kanssa”, kertoo The Guardianin haastattelema Ulkopoliittisen instituutin tutkija Carly Salonius-Pasternak.

Maailman onnellisimmaksikin listattu valtio on kuitenkin jutun mukaan kaukana sotilasvaltiosta.

”On vain luonnollista ottaa mukaan sadetakki sen varalta, että päivä pilvistyy”, Salonius-Pasternak perustelee Suomen strategiaa The Guardianille.

Suomen varautumista esitteli aiemmin jutussaan myös kansainvälinen talousjulkaisu Financial Times. Se nosti esille väestönsuojien ja asevelvollisuuden lisäksi muun muassa laajat varmuusvarastot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat