Koulut ja päiväkodit uhkaavat mennä ensi viikolla kiinni, sillä myös opettajat haluavat lisää palkkaa – Näin lakko vaikuttaisi eri puolilla Suomea

Missä ja milloin opettajat ja muu kunta-ala menevät lakkoon? HS kokosi vastaukset keskeisiin kysymyksiin tilanteesta.

Päiväkodit uhkaavat sulkea ovensa ensi viikolla, jos lakko toteutuu.

26.4. 10:08 | Päivitetty 26.4. 10:14

Kunta-alaa uhkaa ensi viikolla laaja lakko ympäri Suomea, jos työriitaan ei saada sopua tämän viikon aikana. Tiistaista 3. toukokuuta on määrä alkaa esimerkiksi opettajien, varhaiskasvatuksen opettajien ja lastenhoitajien lakko.

Mitä he lakolla vaativat? Lisää palkkaa, kuuluu yksinkertaistettu vastaus.

Neuvottelujen ulkopuoliset eivät kuitenkaan tiedä, kuinka paljon. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ei ole julkistanut omia tavoitteitaan palkankorotuksille.

Kunta-ala ei suostu alhaisempiin korotuksiin kuin muutkaan, sanoo Olli Luukkainen. Hän on Jukon ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja.

”Sehän on tunnettua, että kahden prosentin tasolla on nyt liikuttu. Valtio ja kirkko tekivät kahden prosentin yleiskorotukset ilman lakkoa, ja nyt työnantaja ei ole valmis siihenkään kuntapuolella”, Luukkainen sanoo.

Neuvotteluissa työnantajia edustaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Esimerkiksi hoitajat ovat esittäneet sote-alalle viiden vuoden palkkaohjelmaa, jolla peruspalkkatasoa nostettaisiin 3,6 prosenttia vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi. Myös opettajille haluttaisiin palkkaohjelma.

Luukkainen on jo aiemmin todennut, että myös heille ”käyvät nuo prosentit”, mutta Juko ei ole näitäkään tavoitteita julkistanut.

”Jotkut ovat mielestäni vähän maalanneet vähän itsensä nurkkaan sanomalla tuollaisia lukuja”, Luukkainen sanoo.

”Emme halua käydä julkista huutokauppaa. Se on populistista, ja pitää kuitenkin realiteetit tunnustaa.”

Hän huomauttaa, että hoitajien vaatimus yli kolmen prosentin vuosittaisista palkankorotuksista tarkoittaisi yhteiskunnalle mittavia kuluja.

Luukkaisen mukaan opettajien keskuudessa erityisesti alimpia palkkoja pitäisi nostaa. Hän nostaa esimerkeiksi huonoimmin palkatuista varhaiskasvatuksen, ammatillisten oppilaitosten, kansanopistojen ja musiikkiopistojen opettajat.

3. toukokuuta alkava lakko vaikuttaisi myös esimerkiksi kirjastoihin, museoihin sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon. HS kokosi vastauksia keskeisiin kysymyksiin kunta-alan lakoista.

Mitä tapahtuu pääkaupunkiseudulla?

Jos sopua ei synny, kunta-alan lakko alkaa 3. toukokuuta ainakin Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Lakko kestäisi 9. toukokuuta asti.

Pääkaupunkiseudun lakon piti alkaa jo pääsiäisen jälkeen, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd) päätti siirtää sitä kahdella viikolla.

Myös yksityiskoulujen työntekijöiden lakko siirrettiin alkavaksi 3. toukokuuta. Sen kohteena on 15 yksityiskoulua pääkaupunkiseudulla ja se kestäisi 10. toukokuuta asti.

Lakkoja voidaan yleensä siirtää kertaalleen ja enintään kahdella viikolla, jos ne kohdistuvat yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittavat yleistä etua.

Mitä tapahtuu muualla Suomessa?

Kunta-alan palkansaajien neuvottelujärjestöt ovat varoittaneet, että 3.–9. toukokuuta lakko laajenee kuuteen uuteen kaupunkiin. Mukana ovat mukana Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi.

Myös yksityiskouluihin on annettu uusi lakkovaroitus. Tämä lakko järjestettäisiin 3.–9. toukokuuta. Se koskisi pääkaupunkiseudun koulujen lisäksi Tampereella Kalevan lukiota ja Tampereen yhteiskoulua.

On vielä mahdollista, että työministeri siirtäisi näitäkin lakkoja. Tieto siitä olisi annettava vappuaattoon mennessä, eli viimeistään kolme vuorokautta ennen aiotun työtaistelun alkamishetkeä.

Ketkä kaikki olisivat lakossa?

Lakossa olisivat mukana Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukoon kuuluvat ammattiliitot, kuten Opettajien ammattijärjestö (OAJ) ja Akavan erityisalat sekä Julkisen alan unioniin kuuluvat ammattiliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Käytännössä esimerkiksi kouluja ja päiväkoteja jouduttaisiin sulkemaan, sillä lakon piiriin kuuluvat esimerkiksi opettajat, varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat. Lakko vaikuttaisi myös esimerkiksi kirjastoihin, museoihin, kiinteistöhuoltoon sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Pääkaupunkiseudun lakon piirissä on järjestöjen mukaan 31 000 palkansaajaa. OAJ:n mukaan lakkovaroitus koskee 11 400:aa opettajaa.

Jos kaikkien kymmenen kaupungin lakko toteutuu yhtä aikaa, järjestöjen mukaan sen piirissä on yli 81 000 palkansaajaa. Heistä yli 22 000 on OAJ:n mukaan opettajia.

Miten riitaa yritetään ratkoa ja milloin sopu syntyy?

Kunta-alan työriitaa ratkoo sovittelulautakunta, jota johtaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Sovittelun etenemisestä ei ole juuri kerrottu.

Lautakunta on varannut kokousaikoja tälle viikolle, mutta sovintoesityksen synty tällä viikolla ei ole vielä varmaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat