Nastarenkaista voi osassa Suomea jo rapsahtaa satasen liikenne­virhemaksu, vaikka yöpakkaset jatkuvat ensi viikolle

"Pitää pystyä perustelemaan, minkä takia nastarenkaat on vielä alla”, sanoo ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisista.

Poliisin mukaan Helsingissä ei enää ole perusteita nastarenkaiden käytölle, jos ei ole ajoa pohjoisemmaksi Suomea. Kuvassa nastarenkaiden pesua keväällä.

25.4. 16:10

Milloin kannattaa vaihtaa kesärenkaat alle? Sitä kysymystä monet autoilijat pohtivat, kun keväinen sää on sulattanut valtatiet, mutta sääennuste saattaa näyttää yöpakkasia.

Nykyisen tieliikennelain mukaan nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Ja muunakin aikana, jos sää tai keli niitä edellyttävät. Tämä jää kuitenkin oman harkinnan varaan.

Poliisin mukaan ainakin pääkaupunkiseudulla on jo renkaidenvaihdon aika.

”Nyt on se oikea aika. Nastarenkaiden käytölle ei ole enää perusteita Helsingissä. Jos asut Helsingin alueella ja ei ole tarkoitus lähteä pääkaupunkiseudulta, ilman muuta ne pitää vaihtaa”, sanoo Helsingin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

Hänen mukaansa jokaisen on kuitenkin ajoitettava renkaidenvaihto omien ajojensa mukaan. Pääkaupunkiseudullakin voi vielä löytyä syrjäisiä teitä, jonka metsäisissä ja varjoisissa kohdissa, ja etenkään mäkien kohdalla, kesärenkailla ei vielä selviä. Nastarenkaille voi olla myös tarve, jos aikoo ajaa autolla pohjoisemmaksi Suomea.

"Pitää pystyä perustelemaan, minkä takia nastarenkaat on vielä alla”, Pasterstein sanoo.

Nastattomilla talvirenkailla voi ajaa myös kesällä, mutta se ole liikenneturvallisuuden näkökulmasta järkevää. Pasterstein huomauttaa, että kesä- ja talvirenkaiden ominaisuudet, kuten kumiseokset ja kuviot, on tehty toimimaan parhaiten juuri niille tarkoitetuissa lämpötiloissa ja olosuhteissa.

Pastersteinin mukaan poliisi voi Helsingin seudulla jo kiinnittää huomiota renkaisiin. Jos autossa on yhä nastarenkaat, vaikkei keli sitä enää vaadi, poliisi voi määrätä autoilijalle sadan euron liikennevirhemaksun.

”Varmaan partiot jo tuolla kyselevät perusteluita, että minkä takia on nastat alla. Yksittäinen partio tekee ratkaisun saadun selvityksen perusteella. Onko sille [liikennevirhemaksulle] tarvetta vai ei. Mitä pidemmälle kevättä mennään, perusteet vähenevät, kohta ei ole enää missään lunta”, hän sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan yöpakkasia voi olla luvassa myös Etelä-Suomessa vielä ensi viikollakin. Pasterstein huomauttaa, että yöpakkasilla ei ole merkitystä, jos tienpinnat ovat kuivat. Hänen mukaansa musta jää on enemmän syksyn ongelma, koska silloin myös ilmankosteus on suurta.

Poliisi patistaa renkaanvaihtoon pääkaupunkiseudulla, mutta keskisemmässä Suomessa ei vielä kiirehditä.

”Tarkkaa päivämäärää ei tietenkään voida sanoa, mutta emme me vielä rupea hätistelemään. Täällähän on lumipenkkoja ja syrjätiet ovat vielä paikoitellen täysin jäässä. Ei ole mitään kiirettä, jos sellaisille teille joutuu lähtemään”, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista Kuopiosta.

”Ja yöpakkasia on luvattu. Ainakaan ennen vappua ei näytä siltä, että olisi mitään kiirettä tällä korkeudella.”

Pahkinin mukaan jokaisen on arvioitava oikea renkaidenvaihtoaika miettimällä omia ajojaan, seuraamalla sääennusteita ja katsomalla ulos ikkunasta. Usein Kuopion seudulla renkaat on vaihdettu säästä riippuen jossain vaiheessa toukokuuta.

Ilmatieteen laitos ennustaa jo tiistain vastaisena yönä ja tiistaina lumisadetta ja erittäin huonoa ajokeliä Kainuuseen ja Koillismaalle. Torstaina lunta sataa ja ajokeli muuttuu huonoksi Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.

"Ei se varmaan ole päivistä tai viikosta kiinni, että rupeamme niihin puuttumaan. Se on veteen piirretty viiva. Emme mekään mitään ennustajia ole, vaan joudumme seuraamaan sääennusteita, että milloin voidaan katsoa, että tiet ovat sulat”, Pahkin sanoo.

”Aika hyvin ihmiset osaavat lukea kelejä ja vaihtaa renkaat. Useita varmaan säälittää nastarenkaiden kuluminenkin ja ovathan ne kesärenkaat miellyttävämmät ajaakin sulalla. Varsin vähän on tarvinnut siihen [kesärenkaiden vaihtoon] puuttua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat