Biohakkeri Teemu Arina haluaa kehittää terveyden­huolto­järjestelmää suuntaan, jossa vastuu omasta terveydestä olisi ihmisellä itsellään

”Jos keho ei toimi, ei mielikään toimi”, Teemu Arina sanoo. Hän on jo vuosia mitannut itseään eri älylaitteiden ja laboratoriotestien avulla.

Teemu Arina uskoo, että tulevaisuuden maailmassa ihminen osaa optimoida omaa terveyttään yhä paremmin. ”Tarkoitus ei ole olla kuolematon vaan elää hyvä elämä ja lisätä terveiden vuosien määrää.” Arinan kasvoilla on eräänlainen hengityssuojain.

4.5. 2:00 | Päivitetty 4.5. 6:26

Eihän se mikään ihme ole, jos yrittäjä, tietokirjailija ja biohakkeri Teemu Arina näyttää ikäistään nuoremmalta. Biologisesti hän onkin.

Yli kymmenen vuoden ajan Arina on mitannut itseään säännöllisesti eri älylaitteiden ja laboratoriotestien avulla. Parhaillaan käynnissä on kaksi analyysia.

Arina on selvittämässä suolistonsa mikrobikantaa. Analyysi auttaa valitsemaan tarvittavat ruoka-aineet ja esimerkiksi kuitulisät.

”Väestötason suositukset ja lautasmallit ovat liian yleistäviä, eivätkä päde yksilötasolla. Ja iän myötä myös tarpeet muuttuvat”, Arina kertoo.

Toinen testi mittaa ikääntymistä. Vaikka Arina täyttää 40 vuotta, hän kertoo olevansa biologisesti ainakin pari vuotta nuorempi.

Sokeri- ja kolesteroliarvot ovat laskeneet tasaisesti. Ja testosteroniarvot, ne kuulemma ovat 25-vuotiaan miehen.

”Olen onnistunut hidastamaan ikääntymisen mekanismeja. En käytä lääkkeitä tai hormoneja. Kyse on elintavoista, palautumisesta ja stressinhallinnasta.”

ARINA on syntynyt Espoossa. Hänellä on vuotta nuorempi veli. Äiti oli lasten kanssa kotona, ja isä työskenteli kansainvälisessä yrityksessä.

Visuaalisesti ja taiteellisesti lahjakas Arina suunnitteli menevänsä Taideteolliseen korkeakouluun. Lukiossa elämä kuitenkin muuttui.

”Luokkakaverillani oli hullu idea, että alkaisimme tehdä yrityksille verkkosivuja. Elettiin 90-lukua, ja dotcom-buumi oli vasta tulossa. Silloin piti vielä erikseen perustella, miksi käyntikortissa kannattaa olla www-osoite.”

16-vuotiaana Arina perusti oman yrityksen, ja vuotta myöhemmin hän myös opetti lukionsa atk-tunneilla informaatioteknologiaa ja verkko-oppimisen tulevaisuutta. Mukaan innostuivat tytötkin.

Lupa opettaa vaati puoli vuotta rehtorin vakuuttelua, mutta lopulta se heltisi, kunhan pedagogisesti pätevä opettaja vastasi kurssista virallisesti.

”Opetustyön myötä kiinnostuin ihmisen älykkäästä toiminnasta, rajojen ylittämisestä ja teknologian mahdollisuuksista.”

Arina kertoo päässeensä mukaan tutkimushankkeisiin ja projekteihin, joissa kehitettiin tieto- ja viestintätekniikkaa juuri opetuskäyttöön. Hän rakensi avoimella lähdekoodilla verkkopohjaisia oppimisympäristöjä, joista tuli kansainvälisesti suosittuja.

PARAS tapa oppia on opettaa itse, kiteyttää Arina. Tuon periaatteen mukaan hän kertoo toimineensa aina.

”Perehdyn aiheeseen mahdollisimman hyvin ja etsin sen alan parhaimmat osaajat, joiden kanssa teen yhteistyötä. Sen jälkeen pyrin selittämään ja sanoittamaan oppimani toisille.”

2000-luvun alussa Arina puhui ammatikseen. Esiintymiset ja oma yritys veivät kaiken ajan, joten korkeakoulut jäivät. Arina ymmärsi näkyvyyden tärkeyden ennen kuin tubettajista puhuttiinkaan. Blogin kirjoittamisen lisäksi hän kuvasi luentonsa ja latasi ne verkkoon.

Armeijaan menoa Arina lykkäsi niin pitkään kuin mahdollista. Asepalvelus Santahaminassa keskeytti työuran, mutta vain osittain.

”Kun muut lähtivät lomille ja iskemään naisia, minä kävin pitämässä luentoja.”

ARMEIJAN jälkeen Arina perusti startup-yrityksen ja alkoi yhä enemmän konsultoida yrityksiä. Hän eli melko perinteistä yrittäjän elämää: valvoi, matkusti ja stressasi.

”Sitten elimistö sanoi, ettei enää pysty. Minulla oli kehittyviä terveysongelmia ja vatsahaava”, Arina muistelee tilannettaan vuosikymmen sitten.

”Oli katsottava peiliin ja otettava vihdoinkin itse vastuu terveydestä. Ei olisi järkeä vain syödä lääkkeitä ja jatkaa samaan malliin. Niinpä sovelsin teknologia-alan osaamista omaan kehooni.”

Arina mittasi liikunnan, meditaation ja ruokavalion tuloksia kehossaan. Se oli lähtölaukaus biohakkeroinnille, joka tarkoittaa terveyden ja suorituskyvyn parantamista ja sairauksien ennaltaehkäisyä.

Vielä tuohon aikaan mittaamiseen tarkoitetut laitteet piti tilata ulkomailta.

Siitä alkoi Arinan elämän toinen jakso. Ensimmäinen kymmenen vuotta oli kulunut luentomatkoihin terveyden kustannuksella.

”Seuraavan vuosikymmenen keskityin fyysisen toimintakyvyn palauttamiseen ja biohakkerointiin. Jos keho ei toimi, ei mielikään toimi.”

NYT Arinan elämässä on alkanut kolmas jakso. Hän haluaa rakentaa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa – ja kaiken ytimessä on edelleen itsen mittaaminen.

Nykyinen terveydenhuolto keskittyy Arinan mukaan todellisuudessa sairauksien hoitoon, ja ihminen on liian usein ulkoistanut vastuun omasta hyvinvoinnistaan ulkopuolisille. Arina haluaisi siirtää vastuun takaisin ihmisille.

Esimerkiksi niin, että erilaisista hyvinvointipalveluista tai laboratoriotesteistä saisi alennusta.

”Uskon, että on mahdollista rakentaa systeemi, joka palkitsee ihmistä terveydestä ja siitä, että hän voi hyvin eikä kuormita yhteiskuntaa.”

Teemu Arina

  • Syntyi 1982 Espoossa.

  • Ylioppilas Haukilahden lukiosta 2002.

  • Ionstream Oy:n teknologiajohtaja 1998–2006, Meetin.gs Oy:n toimitusjohtaja 2011–2019.

  • Dicole Oy:n ammattipuhuja, kouluttaja ja liikkeenjohdon neuvonantaja vuodesta 2006, Biohacker Summit -tapahtuman järjestäjä vuodesta 2014, Biohacker Center BHC Oy:n hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2015.

  • Julkaissut yhdessä Olli Sovijärven ja Jaakko Halmetojan kanssa omakustannekirjat Biohakkerin käsikirja (2016), Biohakkerin stressikirja (2018) ja Biohacker’s Handbook (2019).

  • Palkittu mm. kansainvälisellä Leonardo-palkinnolla 2015, Vuoden puhujana 2017 (Speakersforum) ja Vuoden johtamiskouluttajana 2018 (Turun kauppakorkeakoulu).

  • Harrastaa visionääristä taidetta, retkeilyä, villiyrttien keräilyä sekä luonto- ja videokuvausta.

  • Asuu Tallinnassa.

  • Täyttää 40 vuotta lauantaina 7. toukokuuta. Viettää merkkipäivää ystäviensä kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat