Porvoossa valta­tien läheisyydestä löytyi oma­tekoinen pommi, poliisi teki vaarattomaksi räjäyttämällä

On hyvin harvinaista, että poliisi tekee räjäytyksen paikalla, Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kerrotaan. ”Nämä ovat yksittäisiä tapauksia vuodessa”, sanoo komisario Olavi Merihaara.

27.4. 11:12

Porvoossa, valtatie 7:n levähdyspaikan läheisyydestä löytyi tiistaina omatekoinen pommi.

Pommin löysi sivullinen metsiköstä. Paikalle kutsuttu poliisipartio eristi alueen ja poliisin pommi­asiantuntijat tekivät pommin vaarattomaksi räjäyttämällä sen. Pommi räjäytettiin turvallisella paikalla läheisellä pellolla, kertoo komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta sähköpostitse.

Toimenpiteestä ei aiheutunut vaaraa ulkopuolisille, Ojala kertoo. Läheisen kioskin asiakkaita pyydettiin pysymään sisätiloissa räjäytyksen ajan.

”Toki toimenpiteestä koitunut ääni on ollut voimakas ja kuulunut satojen metrien päähän aiheuttaen hämmennystä ja kysymyksiä lähialueen asukkaissa”, Ojala sanoo.

Tapausta tutkitaan rikosnimikkeellä räjähderikos. Poliisi ei tiedota tapauksesta tässä vaiheessa enempää.

Komisario Olavi Merihaara Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että on hyvin harvinaista, että poliisi tekee räjäytyksen paikalla.

”Nämä ovat yksittäisiä tapauksia vuodessa”, Merihaara sanoo.

Itäväylä-lehden mukaan pommi oli ruosteinen ja sisälsi räjähdysainetta yli 300 grammaa. Myös Merihaaran mukaan pommi on todennäköisesti ollut löytöpaikalla pitkään.

Hänen mukaansa poliisi teki lähialueella etsinnän eikä muita räjähteitä löytynyt. Jos sellainen löytyisi, perusohjeistus on, ettei räjähteeseen pidä koskea.

”Jos havaitsee räjähteen, tulee välittömästi soittaa 112:een ja pyrkiä eristämään alue. Räjähteen tarkempi tutkiminen kuuluu ammattilaisille.”

Hän huomauttaa, ettei siviili pysty tekemään arviota esimerkiksi siitä, onko räjähteessä kiinni sytytin. Räjähde, jossa on sytytin, on vaarallinen ja voi räjähtää käsiin.

Jos räjähde on pidempään luonnossa, ajan myötä myös kosteus voi vaikuttaa sen herkkyyteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat