Puolustusvoimissa epäiltiin tietovuotoa toimittajalle, näyttöä rikoksista ei saatu kasaan vuosien selvittelyn jälkeen

Syyttäjä jätti syytteet nostamatta Merivoimien esikuntaan liittyvässä virkarikosepäilyssä.

27.4. 15:44

Puolustusvoimissa on selvitetty useiden vuosien ajan epäiltyä tietovuotoa medialle.

Asia liittyy Merivoimien esikuntaa koskevien väärinkäytösepäilyjen julkituloon vuonna 2018. Puolustusvoimat teki asiasta tutkintapyynnön keskusrikospoliisiin, joka aloitti tutkinnan virkasalaisuuden rikkomisesta.

Rikoksista epäiltiin kahta Merivoimien esikunnassa työskennellyttä ihmistä. Syyttäjä on nyt päättänyt jättää syytteet nostamatta molempien osalta, sillä asiassa ei saatu tarpeeksi näyttöä salassa pidettävien tietojen vuotamisesta.

Asian taustalla on Merivoimien henkilöstöön kuuluvan miehen epäillyistä väärinkäytöksistä. Puolustusvoimiin lähetettiin vuonna 2018 useita nimettömiä kirjeitä väärinkäytösepäilyistä Merivoimien esikunnassa. Lähes samaan aikaan Lännen Medialle ja Aamulehdelle työskentelevä toimittaja lähetti samoihin kysymyksiin liittyviä tietopyyntöjä.

Puolustusvoimat alkoi epäillä, että joku henkilökunnasta on vuotanut tietoja toimittajalle.

Poliisin tekemien kotietsintöjen ja laite-etsintöjen avulla saatiin selville epäiltyjen välisiä keskusteluja. Viestikeskusteluissa käy ilmi, että miehet ovat olleet tyytymättömiä tiettyjen henkilöiden toimintaan Puolustusvoimissa. Ketjussa oli liitteenä valokuvia asiakirjoista, ja siinä puhuttiin yhteydenpidosta toimittajaan asioiden tiimoilta.

Toinen epäillyistä oli keskustelujen aikaan jo eläkkeellä. Hän on kuulusteluissa myöntänyt käyneensä keskustelu toisen epäillyn kanssa ja olleensa yhteydessä toimittajaan.

Merivoimissa epäiltyjen rikosten tekoaikaan työskennellyt mies myönsi hänkin käyneensä keskusteluja aiheesta, mutta kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen. Mies irtisanoutui työstään muutamia vuosia sitten.

Aluesyyttäjien Krista Mannerhovin ja Eero Salon ratkaisun mukaan on selvää, että epäillyt ovat pitäneet aktiivisesti yhteyttä keskenään Puolustusvoimia koskevista asioista ja olleet myös yhteydessä toimittajaan.

Syyttäjien mukaan on myös selvää, että juuri epäillyt ovat kirjoittaneet Puolustusvoimille lähetetyt nimettömät kirjeet väärinkäytösepäilyistä.

Asian keskeisin kysymys on, olivatko vuodetut tiedot ja asiakirjat olleet salassa pidettäviä.

Syyttäjien mukaan viestikeskustelut ovat olleet valtaosin yleisluontoisia. Keskusteluissa puhutaan papereiden lähettämisestä toimittajalle ja sovitaan, että tapaamiseen otetaan mukaan ”kansio”. Keskusteluista ei kuitenkaan käy ilmi, mitä materiaalia toimittaja on saanut haltuunsa.

”Asiassa pitäisi olla yksiselitteisesti osoitettavissa ne tiedot, jotka ovat salassa pidettäviä, ja toisaalta se, että nämä tiedot on nimenomaisesti ulkopuoliselle ilmaistu. Pelkkä oletus tai epäily siitä, että näin on voinut tapahtua, ei riitä syytekynnyksen ylittymiseksi”, syyttäjät kirjoittavat ratkaisussaan.

Syyttäjien mukaan ei saatu näyttöä siitä, että epäillyt olisivat vuotaneet toimittajalle salaista tietoa.

Syyttäjien tekemä syyteharkinta käsittelee ainoastaan rikosoikeudellista puolta, eikä siinä oteta kantaa virkamiesoikeudelliseen puoleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat