Sotilas kuoli räjähde­onnettomuudessa saamiinsa vammoihin Rova­järvellä

Onnettomuus tapahtui räjähdysaineen käsittelyn yhteydessä harjoituksessa.

Rovajärven harjoitusalue sijaitsee Kemijärven, Pelkosenniemen, Rovaniemen ja Sodankylän kuntien alueella.

27.4. 15:56 | Päivitetty 28.4. 15:42

Jääkäriprikaatin henkilökuntaan kuuluva sotilas on kuollut keskiviikkona tapahtuneen onnettomuuden seurauksena. Asiasta tiedotti Puolustusvoimat torstaina.

Sotilas loukkaantui keskiviikkona aamupäivällä harjoituksessa Rovajärvellä. Puolustusvoimien mukaan sotilas loukkasi räjähdysaineen käsittelyn yhteydessä kätensä ja molemmat jalkansa.

Tapahtumapaikalla annetun ensiavun jälkeen hänet kuljetettiin jatkohoitoon Oulun yliopistolliseen sairaalaan, kertoi esikunta­päällikkö, everstiluutnantti Jussi Annala keskiviikkona. Sotilas kuoli onnettomuuden seurauksena torstaina.

”Tämä on hiljentänyt aika lailla varuskunnan. Omaa henkilöstöä on tiedotettu, ja suruisin mielin olemme ottaneet tiedon vastaan”, sanoo Annala.

Annalan mukaan sotilaan kuoleminen harjoituksen yhteydessä on erittäin harvinaista.

Rovajärven harjoitusalue sijaitsee Kemijärven, Pelkosenniemen, Rovaniemen ja Sodankylän kuntien alueella.

Tapahtunutta tutkii poliisi yhdessä Puolustusvoimien kanssa.

Tutkinnanjohtaja Marko Ijäs Lapin poliisilaitokselta kertoo, että asiassa ei epäillä rikosta. Tapausta tutkitaan onnettomuustutkintana. Ijäksen mukaan kyse on ollut asianmukaisesta ja luvallisesta harjoituksesta, jota ovat olleet tekemässä oikeat henkilöt. Muille harjoitukseen osallistuneille ei aiheutunut tilanteessa vaaraa.

”Jostain syystä räjähde on räjähtänyt”, Ijäs sanoo.

Myös Puolustusvoimat tiedotti, että onnettomuus tapahtui Jääkäriprikaatin Rovaniemen ilmatorjuntapatteriston koulutus­suunnitelman mukaisen harjoituksen yhteydessä.

Sotilas oli asentamassa tulenkuvauskenttää. Annalan mukaan tulenkuvauskenttä on ”pienemmin räjähdyspanoksin rakennettava kenttä", jolla on harjoituksessa tarkoitus kuvata esimerkiksi tykistön tai kranaatinheittimistön tulenkäyttöä.

Puolustusvoimat järjestää sotilaan muistoksi suruliputuksen Rovaniemen ja Sodankylän varuskunnissa torstaina ja perjantaina.

”Puolustusvoimat ottaa osaa omaisten ja palvelustovereiden suruun”, todettiin torstaina tiedotteessa.

Annalan mukaan kriisituki ja psykososiaalinen apu on aloitettu jo keskiviikkona harjoituksessa mukana olleille ja sitä jatketaan edelleen.

Hänen mukaansa omaisten kanssa keskustellaan myöhemmin esimerkiksi siitä, järjestetäänkö hautajaiset sotilaallisin kunnianosoituksin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat