Journalistien syytteet kaatuivat korkeimmassa oikeudessa: Lehti sai siteerata tietoja auervaaraksi kutsumansa miehen rikosepäilystä

Hovioikeus oli aiemmin tuominnut Nya Ålandin päätoimittajan ja toimittajan sakkoihin.

28.4. 10:23

Korkein oikeus päätyi hylkäämään syytteet sanomalehteä koskevassa sananvapausrikosjutussa. Ahvenanmaalaisen Nya Åland -lehden päätoimittaja ja toimittaja olivat syytteessä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja kunnianloukkauksesta.

Syytetyt oli tuomittu sakkoihin kyseisistä rikoksista Turun hovioikeudessa.

Lue lisää: Lehti linkkasi toisen median paljastusartikkeliin – journalisteille tuomiot miehen kunnian loukkaamisesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä

Syytteet koskivat lehden vuonna 2016 verkkosivuillaan julkaisemaa uutista, jossa siteerattiin tutkivan journalismin verkkojulkaisun Long Playn artikkelia. Uutiseen oli linkitetty alkuperäinen Long Playn artikkeli.

Siteeratussa jutussa kerrottiin ahvenanmaalaisen miehen rikosepäilyistä. Häntä kutsuttiin jutun otsikossa nimityksellä ”sol-och-våraren”, joka tarkoittaa naisia huijaavaa auervaaraa.

Mies pyöritti Turussa elokuvateatteria ja häntä epäiltiin muun muassa tekijänoikeusrikoksesta. Long Playn artikkelissa kerrottiin myös, että kuusikymppinen mies oli avioitunut elokuvateatterin kiinteistön omistaneen, yli 80-vuotiaan ja muistisairaan naisen kanssa.

Long Playn artikkelissa mies mainittiin nimeltä, mutta Nya Åland ei kertonut miehen nimeä omassa siteerausuutisessaan. Mies ei tiettävästi koskaan kohdistanut Long Playhin mitään vaatimuksia.

Hovioikeuden mukaan lehti saattoi linkityksen kautta artikkelin tiedot ja miehen nimen lukijakuntansa saataville. Tähän ei hovioikeuden mukaan ollut syytä, koska mies on yksityishenkilö ja rikosepäilyjä vasta tutkittiin.

Nya Ålandin entinen päätoimittaja Jonas Petter Bladh sekä lehden entinen toimittaja tuomittiin kumpikin 30 päiväsakkoon sekä maksamaan miehelle korvauksia yhteensä 2 000 euroa. Mies oli vaatinut yli 60 000 euron korvauksia.

Myös KKO katsoi, että Nya Ålandin uutisessa oli esitetty yksityiselämää koskevia tietoja ja miehen nimi oli tuotu lukijoille saataville linkin avulla. KKO:n mukaan tämä ei kuitenkaan ollut rikos.

Korkeimman oikeuden mukaan on tärkeää, että haavoittuvien henkilöiden taloudellista hyväksikäyttöä koskevia rikosepäilyjä voidaan käsitellä julkisesti.

Ratkaisussa kiinnitettiin myös huomiota siihen, että alkuperäisessä artikkelissa oli haastateltu rikoksista epäiltyä miestä, ja hän oli jutussa vastannut avioliittoaan ja rikosepäilyjä koskeviin kysymyksiin.

KKO kumosi hovioikeuden tuomion ja vapautti toimittajat syytteestä ja korvausvelvollisuudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat