HS:n korona­­katsaus: Teho­hoidossa vähiten potilaita yli puoleen vuoteen

HS:n kerran viikossa julkaistava koronakatsaus kertoo sairaalahoito-, rokotus- ja tartunta­tilanteen kehittymisestä viime viikkoina.

28.4. 12:16

Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on jatkanut laskuaan.

Torstaina tehohoidossa oli 22 koronapositiivista potilasta, joista 15 oli hoidossa koronataudin vuoksi, kertoo anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen kansallisesta tehohoitoa koordinoivasta toimistosta.

Viikko sitten koko maassa oli tehohoidossa 27 koronapositiivista potilasta, joista koronataudin vuoksi hoidossa oli 19.

Sairaalahoidossa oli Suomessa keskiviikkona 812 koronapositiivista potilasta. Viikko sitten keskiviikkona potilaita oli 823. Sairaanhoidossa oli eniten potilaita maaliskuun lopussa, minkä jälkeen hoitoluvut ovat olleet laskussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoissa tehohoidossa oli keskiviikkona 24 koronapotilasta. Edellisen kerran tehohoidon tarve on ollut yhtä alhainen lokakuun alussa.

Sairaala- ja tehohoito­luvuissa ovat mukana myös ne potilaat, joiden sairaalaan joutumisen pääsyy on jokin muu kuin koronatauti.

THL:n ja tehohoitoa koordinoivan toimiston luvut voivat poiketa hieman toisistaan tilastointierojen takia.

Rokottamistiedot päivittyvät kerran viikossa keskiviikkona. Keskiviikon tietojen mukaan kolmansia rokotusannoksia on annettu nyt noin 59,3 prosentille 12 vuotta täyttäneistä. Se on 0,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin viikko sitten.

Vahvistettujen tartuntojen määrä Suomessa on laskenut huomattavasti.

Viikon aikana uusia tartuntoja raportoitiin yhteensä noin 22 500, mikä on alle puolet viime viikon lukemasta. Viikko sitten uusia tartuntoja raportoitiin liki 51 000 viikossa.

THL päivittää tartuntatiedot nykyään kerran viikossa torstaisin. Tänään raportoidut noin 22 500 tartuntaa kattaa siis kaikki viime torstain jälkeen tietoon tulleet uudet tapaukset.

Tartuntaluvuissa on mukana vain virallisilla testeillä todetut tartunnat, joten todellisuudessa tapauksia on ollut paljon enemmän. Suurta osaa perusterveistä oirehtivista tai positiivisen kotitestituloksen saaneista ei enää testata virallisella testillä.

Jätevesissä koronaviruksen määrä pysytteli pitkään tasaisen korkeana, mutta viimeisimmissä mittauksissa monilla alueilla on ollut havaittavissa hienoista laskua.

Nykytilanteessa, jossa monia oirehtivia ei testata, THL:n viikoittainen jätevesiseuranta antaa vahvistettuja tartuntoja laajempaa tietoa viruksen esiintyvyydestä.

Toisaalta jätevesiseurannan tiedot eivät kerro tarkasti uusista tartunnoista, sillä myös koronataudista parantunut erittää virusta pitkään, keskimäärin kolmen viikon ajan tartunnan jälkeen.

Jätevesiseurannan tiedot päivittyvät kerran viikossa perjantaisin.

Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä Suomessa on kasvanut edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna.

Kahden viime viikon aikana THL:n tietoon tuli 422 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kun edeltävien kahden viikon aikana tietoon tuli 373 kuolemaa.

Tilastossa koronavirukseen liittyviksi kuolemiksi määritellään kaikki kuolemat, jotka ovat tapahtuneet 30 päivän kuluessa positiivisesta testituloksesta kuolinsyystä riippumatta.

Tilastot päivittyvät torstaisin kerran viikossa.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskusuunnassa useissa Euroopan maissa.

Yhdysvalloissa ei kevään aikana koettu vastaavaa piikkiä tartunnoissa tai sairaalahoidossa kuin monissa Euroopan maissa.

Tehohoitoa koskevat tiedot saa esille grafiikan alapuolella olevaa tehohoidossa-nappia klikkaamalla.

Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia eri maiden välillä, sillä hoitokriteerit vaihtelevat maittain. Sama koskee tartuntalukuja erilaisten testauskriteerien takia. Kehityksen suunnan luvut näyttävät kuitenkin hyvin.

TÄMÄ HS:N koronakatsaus ilmestyy kerran viikossa. Jos haluat seurata lukuja tarkemmin, enemmän koronagrafiikoita löytyy tästä korona­tilannejutusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat