Voiko lapsen kanssa jäädä kotiin? HS selvitti, mitä vaihtoehtoja vanhemmilla on, kun lakko sulkee päiväkodit ja koulut

Joillakin työpaikoilla voi olla jopa mahdollista ottaa lapsi mukaan töihin, sanoo EK:n lakiasianjohtaja Markus Äimälä.

Kunta-alan lakko alkaa tiistaina ainakin pääkaupunkiseudulla.

29.4. 10:28 | Päivitetty 29.4. 11:51

Ensi viikolla alkava päiväkotien ja koulujen lakko voi tietää vaikeuksia pienten lasten vanhemmille.

Lakko alkaa tiistaina paitsi pääkaupunkiseudulla, myös Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa. Kunta-alan työriitaa sovitellut sovittelulautakunta kertoi torstaina, ettei se pystynyt antamaan sovintoesitystä.

Lakkojen toteutuminen myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella varmistui perjantaina, kun kunta-alan työriitaa sovittelemaan asetetun sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen vahvisti, ettei lautakunta esitä laajan lakon siirtoa.

Lue lisää: Muun muassa kouluja ja päiväkoteja sulkeva lakko alkaa tiistaina kymmenessä kaupungissa – Sovittelu­lautakunta ei esitä lakkojen siirtoa

Lue lisää: Koulut ja päiväkodit uhkaavat mennä ensi viikolla kiinni, sillä myös opettajat haluavat lisää palkkaa – Näin lakko vaikuttaisi eri puolilla Suomea

Jos lasten hoitoa ei saa järjestymään, kotiin voi olla mahdollista lain mukaan jäädä –tosin palkattomasti. Näin kertoo lakiasianjohtaja Markus Äimälä Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

Lain mukaan työntekijällä on oikeus olla pois työpaikalta pakottavista perhesyistä, jos hänen läsnäolonsa kotona on välttämätöntä.

”Se saattaa tulla tässä kyseeseen, jos kerta kaikkiaan ei saa millään muulla tavalla pienen lapsen hoitoa järjestettyä”, Äimälä sanoo.

Useimmissa työehtosopimuksissa poissaoloa pakottavista perhesyistä ei ole sovittu palkalliseksi.

Työntekijöillä on myös oikeus jäädä hoitamaan kipeänä olevaa alle 10-vuotiasta lasta. Tämä on useimmissa työehtosopimuksissa sovittu palkalliseksi poissaoloksi ainakin muutaman päivän ajaksi.

”Sehän ei tähän sovellu, koska kyse ei ole sairaista lapsista”, sanoo Äimälä.

Käytännössä Äimälä kuitenkin uskoo, että asia voidaan ratkaista joustavasti monilla työpaikoilla. Hän nostaa esimerkiksi etätyön, johon moni suomalainen on tottunut viime vuosina.

”Kotona voi samalla hoitaa lasta ja tehdä töitä. Sen suorituksen onnistuminen voi tietysti riippua lapsen iästä.”

Muita keinoja voivat Äimälän mukaan olla vuosilomapäivän ottaminen tai vuoron vaihtaminen. Joillekin työpaikoille voi jopa olla mahdollista ottaa lapsi mukaan ainakin osaksi päivää.

Hänen mukaansa työpaikoilla ollaan joustamiseen tottuneempia kuin aiemmin, sillä koronaepidemia on lisännyt vastaavia tilanteita. Lapset ovat voineet joutua olemaan poissa päiväkodista tai koulusta esimerkiksi karanteenin vuoksi.

”Jos sama kysymys olisi esitetty viisi vuotta aiemmin, yritykset olisivat olleet enemmänkin sormi suussa.”

Ensi viikossa on kuitenkin yksi suuri ero verrattuna koronapoissaoloihin. Päiväkotien ja koulujen sulut vaikuttaisivat kaikkiin pienten lasten vanhempiin yhtä aikaa.

Täysin vastaavasta työpaikoilla on vain vähän kokemusta, sillä esimerkiksi opettajat ovat olleet viimeksi lakossa vuonna 1984.

Kuinka suurissa vaikeuksissa työpaikoilla ollaan ensi viikolla?

Äimälän mukaan asiaa on vaikea arvioida. Asia riippuu esimerkiksi siitä, kuinka paljon kullakin työpaikalla on pienten lasten vanhempia.

”Tietysti hyvin huolestuneina tätä seurataan, mutta aika joustavasti aikaisemminkin on löydetty keinoja. Toivotaan, että tästä selvitään ilman suurempia katastrofeja.”

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine edustaa liittoaan työriidan ratkomisessa.

Lakko tarkoittaa päiväkotien ja koulujen sulkemista. Esimerkiksi Espoo ja Helsinki ovat jo kertoneet sulkevansa peruskoulut, jos lakko toteutuu.

Espoo kertoi myös sulkevansa kaikki päiväkodit tiistaina. Keskiviikkona niistä osa pyritään avaamaan.

Hoidon järjestelyistä vastaavat esihenkilöt eli päiväkotien johtajat, korostaa puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta (JHL).

”Se ei ole työntekijöiden vastuulla”, hän sanoo.

JHL on yksi lakkoon osallistuvista liitoista. Siihen kuuluu esimerkiksi lastenhoitajia.

Niemi-Laineen mukaan ”varmaan jokainen perhe itse ratkaisee hoitomuodot”, jos pienelle lapselle ei ole tarjolla varhaiskasvatusta tai opetusta lakon aikana.

Lakko sulkee koulujen ja päiväkotien lisäksi myös kirjastoja ja museoita, sillä työtaisteluun osallistuu laaja kirjo kunta-alan ammattilaisia, kuten varhaiskasvatuksen opettajia, lastenhoitajia, opettajia, sosiaalityöntekijöitä, kirjastonhoitajia ja laitoshuoltajia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat