Vapun säästä on tulossa epä­vakaa, luvassa voi olla sateita paikoittain jopa lumena

Eri puolilla Suomea voi vappuviikonloppuna sataa. Lämpötilat jäävät pääosin alle kymmeneen asteeseen.

Vapunaattoa ja -päivää joudutaan tänä vuonna viettämään epävakaassa ja vaihtelevassa säässä. Kuvassa vapunpäivän juhlintaa viime vuonna Helsingin Tokoinrannassa.

28.4. 19:24

VapUNaattoa ja -päivää joudutaan viettämään epävakaassa ja vaihtelevassa säässä, kertoo Ilmatieteen laitos. Molempina päivinä voi tulla hajanaisia sateita joko vetenä, räntänä tai lumena.

Lämpötilat vaihtelevat ympäri maata vappuaattona lauantaina.

Päivystävä meteorologi Juha Tuomala lupaa poutaista säätä maan eteläosiin vappuaatoksi, mutta etelässä jäädään kuitenkin alle kymmeneen lämpöasteeseen.

”Pohjois-Karjalassa ja Keski-Pohjanmaalla tulee olemaan noin viisi astetta lämmintä, kun taas Lounais-Lapissa jäädään muutamaan asteeseen. Muualla Lapissa voi olla jopa pakkasta”, Tuomala sanoo.

Lappiin saapuu aaton vastaisena yönä lumisateita, jotka liikkuvat aamuun mennessä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle. Lumisateita voi tulla näillä alueilla muutaman millin verran.

Epävakaa sää jatkuu Tuomalan mukaan myös vapunpäivänä sunnuntaina.

Sadealueet liikkuvat etelämmäksi, ja sunnuntain vastaisena yönä voi sataa räntää ja lunta Keski-Suomessa. Päivällä voi tulla hajanaisia vesisateita maan eteläosissa, kun taas Länsi-Lapissa saattaa tulla lumisadetta.

”Sademäärät ovat kuitenkin yhä hyvin pieniä, puhutaan vain muutamista milleistä”, Tuomala sanoo.

Poutaisinta säätä vapunpäivänä on luvassa Tuomalan mukaan maan länsiosiin, missä lämpötilat voivat nousta yli kymmeneen asteeseen. Sen sijaan etelärannikolla lämpö ei välttämättä riko kymmenen asteen rajaa.

”Maan keskiosissa lämpötilat jäävät noin kuuden asteen paikkeille, eikä sitä pohjoisempana rikota välttämättä edes viiden asteen rajaa.”

Jos Länsi-Lapissa sataa lunta, voidaan siellä Tuomalan mukaan joutua viettämään vapunpäivää pakkaslukemissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat