Vanhukset saavat samaa ruokaa aamuin illoin ja pyykit jäävät pesemättä – Lakko sulkee monet muutkin palvelut kuin päivä­kodit ja koulut

Monet palvelut eivät toimi normaalisti, kun kunta-alan lakko alkaa.

Kunta-alan lakko alkaa tiistaina kymmenessä kaupungissa. Se voi näkyä päiväkotien ja koulujen lisäksi esimerkiksi vanhusten palveluissa.

2.5. 15:53

Tiistaina alkava lakko näkyy myös muiden kuin lapsi­perheiden arjessa. Päiväkotien ja koulujen sulkemisen lisäksi lakko vaikuttaa esimerkiksi yleisten tilojen siivoamiseen ja katujen pesemiseen joissain kaupungeissa.

Lapsiperheiden jälkeen suurimmissa vaikeuksissa ovat he, jotka asuvat kaupungin ympärivuorokautisissa yksiköissä. Näin sanoo henkilöstöjohtaja Arja Aroheinä Jyväskylästä.

Esimerkiksi Jyväskylässä se tarkoittaa vanhusten ja vammaisten asumista sekä kaupunginsairaalan vuodeosastoja.

”Siellä eivät palvelut aivan normaalisti toimi. Se näkyy esimerkiksi siinä, että on sekä aamulla että illalla samaa ruokaa tarjolla ja pyykkihuollossa on viivettä”, sanoo Aroheinä.

Työtaisteluun osallistuu laaja kirjo kunta-alan ammattilaisia, kuten varhaiskasvatuksen opettajia, lastenhoitajia, opettajia ja kirjastonhoitajia.

Monissa kaupungeissa lakko sulkee koulujen ja päiväkotien lisäksi kirjastoja, museoita, nuorisotiloja ja liikuntatiloja.

Vaikka hoitajajärjestöt eivät ole mukana, lakkoon osallistuu paljon sosiaali- ja terveydenhuollon muuta henkilökuntaa. Lääkäreitä osallistuu lakkoon vain Vantaalla.

Lakkoilmoituksen takana ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko sekä ammattiliitot Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Jyty.

Myös Helsingissä lakko voi näkyä niin, että esimerkiksi hoivakotien ruokalistoja joudutaan muuttamaan, kertoo yksikönjohtaja Aulikki Johansson kaupungin palvelukeskuksesta.

”Tilanne elää sillä tavalla, että saatamme joutua tekemään muutoksia päivänkin mittaan.”

Kaikki pakolliset ruokailut pyritään kuitenkin järjestämään.

Palvelukeskus vastaa myös puhtauspalveluista päiväkodeissa. Vaikka suuri osa päiväkodeista on kiinni, siivousta voidaan joutua priorisoimaan. Johanssonin mukaan kriittisimpiä kohteita ovat esimerkiksi ruokailu- ja saniteettitilat ja lasten ollessa kyseessä myös kosketuspinnat.

Lakko voi jopa näkyä ulkona kaupungilla. Helsinki on kertonut, että lakko näkyy esimerkiksi yleisten alueiden sotkuisuutena ja katujen kevätpesut viivästyvät.

Esimerkiksi Oulusta kuitenkin kerrotaan, että lakko tuskin näkyy kaduilla.

”Jos kelit jatkuvat tällaisina keväisen kuivina, ei välttämättä hirveästi. Aiemmin oli vielä huoli siitä, tuleeko vielä lunta tai sulavatko lumet niin, että tulee kevättulvia”, sanoo Oulun kaupungin henkilöstöjohtaja Ville Urponen.

Urposen mukaan Oulussa lakkorajaneuvotteluilla on turvattu, että ympärivuorokautinen hoiva toimii sitä tarvitseville. Sen sijaan esimerkiksi ikäihmisten ja kehitysvammaisten päivätoimintaa ei välttämättä ole.

Kunta-alan lakko voi vaikuttaa esimerkiksi pyykkihuoltoon kaupunkien yksiköissä.

Kuopiosta henkilöstöjohtaja Terttu Ruotsalainen summaa, että lakon vaikutuksia on ”siellä, täällä ja tuolla”.

Pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta kaikissa lakkokaupungeissa on nähty jo lyhyempiä lakkoja, esimerkiksi Kuopiossa ja Tampereella 12.–13. huhtikuuta.

Ruotsalaisen mukaan tuon lakon vaikutukset eivät olleet lopulta kovin merkittäviä. Nyt tilanne on eri.

”Tällä alkaa ihan selkeästi olla jo vaikutuksia palveluihin. Ja totta kai sehän lakon tarkoitus on.”

Muualla kuin pääkaupunkiseudulla lakkoa olisi ollut vielä mahdollista siirtää, mutta niin ei tapahtunut. Kaupungit eivät yllättyneet tästä.

”Yleensähän siirtoja on tapahtunut niissä tilanteissa, joissa on terveyttä ja henkeä uhkaavaa toimintaa enemmän”, sanoo Ville Urponen Oulusta.

”Nyt nämä lakot, jotka kohdistuvat laajamittaisemmin sivistyksen ja kulttuuriin, eivät ole henkeä ja terveyttä uhkaavia.”’

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat