Tiistaina alkava lakko tarkoittaa tulon­menetyksiä espoolaiselle Tuija Reimanille

HS kysyi lukijoilta, miten tiistaina alkava päiväkotien ja koulujen lakko vaikuttaa arkeen. Monelle tilanne aiheuttaa stressiä ja muistikuvia pandemian alusta.

Pankkialalla vuorotöissä työskentelevä Tuija Reiman ei voi ottaa lapsia mukaan työpaikalle.

2.5. 9:44 | Päivitetty 2.5. 17:48

Espoolaisen Tuija Reimanin on pakko ottaa tiistaina palkatonta vapaata. Se tietää tulonmenetystä neljän lapsen vanhemmalle. Pankkialalla vuorotyössä työskentelevä Reiman ei voi ottaa lapsia mukaan töihin.

Reimanin lapset ovat neljän, kuuden, yhdeksän ja yhdentoista vuoden ikäisiä.

Ennen kuin lakko perjantaina varmistui Reiman oli alustavasti keskustellut työnantajansa kanssa palkattomasta vapaasta tai mahdollisuudesta tehdä neljän tunnin iltavuoroja.

”Niistä palkka tosin menee hukkaan, koska mummolaan edestakaisin ajelu toiselle paikkakunnalle maksaa melkein saman, mitä saan palkkaa siltä ajalta”, Reiman kertoo.

Reimanin äiti ja lasten mummo on itsekin työelämässä, joten hän ei voi hoitaa lapsia päivällä, eikä Reimanilla ole muita apuna.

Tiistaina alkava lakko sulkee koulut ja suuren osan päiväkodeista pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa.

HS:n kyselyyn vastanneet kertovat, että tilanne aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Lasten hoitaminen työnteon lomassa tuo monelle mieleen myös pandemian alkuajan.

”Lastenhoidon ja työnteon yhdistelmää taas kuten pandemian aikana. Aika äärimmilleen taas joutuu voimiaan venyttämään.”

”Joutuu hoitamaan työt ja vasemmalla kädellä viihdyttämään ja ruokkimaan lapsen. Tämä aiheuttaa lisää stressiä muutenkin stressaavassa elämässä. Tämä otetaan perheiden selkänahasta taas, siellä ei ole enää paljoa, mitä ottaa.”

Lue lisää: Muun muassa kouluja ja päiväkoteja sulkeva lakko alkaa tiistaina kymmenessä kaupungissa

Moni kertoo, ettei lasten hoitoon ole pystytty mitenkään varautumaan. Kaikki vanhemmat eivät voi tehdä töitä etänä, eikä kaikkiin töihin voi ottaa pieniä lapsia mukaan työpaikalle. Myöskään isovanhempia tai tuttavilla ei kaikilla ole käytettävissä.

Perheissä, joissa vanhempia on kaksi, moni kertoi jäävänsä kotiin vuorotellen. Kaikissa perheissä se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Lue lisää: Yksinhuoltaja Emilia Hobinilla ei ole ketään, joka hoitaisi lapsia lakon aikana – Päiväkodin vanhemmilta tuli ”lannistavia” viestejä isovanhempien tuesta

Useimmissa työehtosopimuksissa poissaoloa pakottavista perhesyistä ei ole sovittu palkalliseksi. Jos lasten hoitoa ei saa järjestymään, kotiin voi olla mahdollista lain mukaan jäädä palkattomasti.

Lue lisää: Voiko lapsen kanssa jäädä kotiin? HS selvitti, mitä vaihtoehtoja vanhemmilla on, kun lakko sulkee päiväkodit ja koulut

HS:n kyselyssä osa kertoikin suunnittelevansa palkattoman vapaan käyttämistä.

”Täytyy toivoa, että saa palkatonta vapaata töistä. Lapseton esimies ei yleensäkään ole riemuissaan mistään, mikä liittyy lapsiin joten hankalaa tulee olemaan. [Lasta] ei voi ottaa töihin mukaan ja veikkaan, että työpaikkoja johon eloisan nelivuotiaan voi ottaa mukaan on vähän.”

Lakko vaikuttaa myös vanhempien töiden kasautumiseen.

”Lääkäriäiti on perunut puolet potilasajoistaan, eli menee varhain aamulla tekemään paperityöt ja pitää vastaanottoa aamupäivän, sitten singahtaa kotiin vapauttamaan yrittäjäisän töihinsä . Vanhemmat tekevät siis osapäivätöitä ja vaihtavat läpystä lapsivuoroa.”

”Oma työaikapankkini painuu miinukselle 16 tunnin verran ja vaimon työharjoittelun aloitus jää vähän tyngäksi.”

”Puolisoni joutuu tekemään läsnätöitä, ja itse joudun yrittämään suoriutua keskittymistä vaativista etätöistä päiväkoti-ikäisen vilkkaan lapsen viihdyttämisen kanssa. Oletan, että joudun valvomaan ison osan öistä saadakseni työt tehtyä.”

Moni kertoi kuitenkin olevansa lakkoilijoiden puolella.

”Kolmivuotiaamme ryhmä on vetänyt koko vuoden ilman opettajaa ryhmässä, ja esikoululaisen ryhmästä viimeisin ope irtisanoutui ensimmäisenä työpäivänään. Olemme myös joutuneet hakemaan lasta aiemmin kotiin koska päiväkoti on suljettu aiemmin henkilöstövajeen takia. Näin ei voi jatkua.”

Jutussa on käytetty vastauksia vain sellaisilta vastaajilta, jotka olivat jättäneet yhteystietonsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat