Itärajalle saattaa nousta jykevämpiä aitoja

Toistaiseksi konkreettisiin rakennustoimiin ei ole vielä alettu, sanoo Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Markku Hassinen.

Tällä hetkellä itärajan aidat ovat lähinnä eläimiä varten. Kuvassa rajavyöhykkeen kyltti Imatran Pelkolassa viime marraskuussa.

30.4. 18:34

Itärajan kriittisille alueille kaavaillaan tehokkaampia raja-aitoja, kertoi MTV Uutiset lauantaina.

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassinen vahvistaa HS:lle, että valmistelua ja arviointia on tehty, mutta mitään konkreettista rakennustyötä ei ole aloitettu.

”Ei ole vielä poliittista päätöstä asialle, eikä rahoitusta”, sanoo Hassinen.

Vielä täytyy myös suunnitella, minne aidat tarkalleen sijoitettaisiin. Koko rajan alueelle aidan rakentaminen ei olisi kustannustehokasta, sanoo Hassinen.

”Joillekin alueille aitarakennelma saattaisi olla hyödyksi. Siellä, missä liikkuu paljon ihmisiä, esimerkiksi rajanylityspaikoilla, on mahdollisuus, että tarvitaan esteaitatyyppisiä rakennelmia.”

Tällä hetkellä itärajalla on aitoja lähinnä eläimiä varten. Jykevämmän aidan tarpeellisuutta arvioidaan esimerkiksi Virosta ja muista Baltian maista kerättyjen kokemusten pohjalta.

Hassinen korostaa, että aita ei olisi mikään yksittäistyyppinen ratkaisu, kuten vaikka paljon julkisuudessa ollut ja ihmisten mieliin piirtynyt Yhdysvaltain ja Meksikon välinen rajamuuri.

”[Aita] liittyy kokonaisuuteen, yksittäisenä temppuna se ei ratkaise mitään.”

Sen yhteydessä myös teknistä valvontaa voitaisiin parantaa, mainitsee Hassinen.

Hallituksen 13. huhtikuuta julkaisemassa turvallisuusselonteossa mainitaan ”rajojen teknisen valvonnan modernisointi sekä infrastruktuuri ja valvontatekniikka itärajan riskialueilla.” Sen mukaan myös rajaturvallisuutta parantavat lainsäädäntömuutokset tultaisiin valmistelemaan kiireellisesti.

Hassisen mukaan ennen minkään rajarakennelmien pystyttämistä tuleekin vielä arvioida, tarvitseeko se lainsäädännöllisiä muutoksia johtuen esimerkiksi maaomistuksista itärajan tuntumassa.

”Meillä on ollut jo ennen selonteon käynnistämistä lainsäädännön kokonaisvaltainen tarkastelu. Jos ryhdytään rakentamaan, voi se edellyttää jonkin verran [lainsäädäntöä], mutta se on mahdollista toteuttaa nopeasti”, sanoo Hassinen.

Hassinen uskoo, että arviointi aidasta ja muista valvontarakenteista itärajalle tehdään kevään aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat