Helsingin poliisin mukaan vappu­aattona juhlittiin kuin ”ennen koronaa viime vuosi­kymmenellä”, myös muualla Suomessa poliisilla kiireistä

Itä-Suomen poliisista puolestaan sanotaan STT:lle, että juhlinta on ollut viime vappuun verrattuna rauhallisempaa.

Opiskelijoita Havis Amandan patsaan suihkulähteessä Mantan lakituksen jälkeen Kauppatorilla Helsingissä vappuaattona 30. huhtikuuta 2022.

1.5. 10:26

Helsingin poliisilla oli reilut 300 tehtävää vappuaaton ja vappupäivän välisenä yönä. Poliisi luonnehti iltakuuden ja aamukuuden välistä aikaa vilkkaaksi ja paluuksi koronaa edeltävään aikaan viime vuosikymmenen puolelle.

Kaupungilla korostuivat nahistelut, tappelut ja väkivaltaiset yhteenotot yleisillä paikoilla, poliisin yleisjohdosta kerrottiin STT:lle. Kotihälytysten osuus oli vähäinen.

Vappupäivän vietto perinteisine kulkueineen ja mielenosoituksineen on käynnistymässä. Helsingin poliisi arvioi päivän sujuvan huomattavasti viime yötä rauhallisemmin.

”Tuntuu, että nyt otetaan vähän niin kuin ilo irti enemmän, kun päästään vapaammin liikkumaan. Sellainen tuntuma on, että selkeästi vilkkaampaa olisi. Sekä ravintolat ovat auki”, yleisjohtaja, komisario Juha Haapalainen Helsingin poliisista vertaa yötä aiempiin koronavappuihin.

Vappuaaton juhlinnan jälkeisiä roskia siivottiin Helsingin Mannerheimintiellä sunnuntaina.

Vapunpäivän viettoa Helsingin Ullanlinnanmäellä.

Pasi Hyökki johti kuoroa, kun Ylioppilaskunnan Laulajat avasi perinteisen vappupiknikin Helsingin Kaivopuistossa vapunpäivänä.

Sisä-Suomen poliisin yleisjohtaja, komisario Jari Lindholm kertoo STT:lle, että yö oli erittäin kiireinen iltayhdeksästä alkaen Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

”Kun olin viime vappuna töissä, silloin oli hiljaista kuin huopatossutehtaalla tähän aikaan muistaakseni”, Lindholm sanoi aamuneljän aikaan.

Oulun poliisista kerrotaan, että ihmisiä on ollut liikkeellä tavallista viikonloppua enemmän. Oulusta kerrotaan, että merkittävänä erona viime vappuun on ollut se, että ravintolat ovat saaneet olla auki.

Vielä ennen kello neljää juhlinta oli käynnissä muun muassa Helsingissä, Oulussa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Poliisilaitoksilta sanottiin, että on vaikea arvioida, kuinka pitkälle aamuun juhlat jatkuvat.

Helsingin poliisista arvioidaan, että sää saattaa vapunpäivänä vaikuttaa piknikkeihin. Haapalainen sanoo, että koleampi ja viileämpi voi saada ihmiset jäämään koteihinsa.

Itä-Suomen poliisista sanotaan STT:lle, että juhlinta on ollut viime vappuun verrattuna rauhallisempaa.

”Samansuuntaista viestiä on tullut myös Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan poliisialueilta: ihmisiä, pääosin opiskelijoita ja nuorisoa on ollut liikkeellä runsaasti, mutta pahemmilta järjestyshäiriöiltä on vältytty”, Itä-Suomen poliisi summasi Facebookissa.

Syynä poliisin näkökulmasta rauhallisemmalle vapulle saattaa olla kolea sää. Esimerkiksi Kuopiossa oli yöllä pakkasta.

”Positiivinen yllätys meille. Voin sanoa suoraan, että odotimme huomattavasti rauhattomampaa vappua”, yleisjohtaja, komisario Sami Joutjärvi sanoo STT:lle Itä-Suomen poliisista.

Poliisien tehtäviin on yön aikana eri puolilla maata kuulunut muun muassa häiriökäyttäytymisiä, pahoinpitelyitä ja rattijuopumuksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat