Venäläisen Yandexin Mäntsälän palvelin­keskuksesta katkaistiin sähköt

Sähkönjakelijan mukaan sähköt katkaistiin, koska palvelinkeskuksella ei ollut voimassa olevaa sähkönmyyntisopimusta.

Yandexin palvelukeskus Mäntsälässä.

1.5. 17:01 | Päivitetty 1.5. 20:53

Yandexin Mäntsälän palvelinkeskuksen sähkönjakelu on keskeytetty.

Asiasta kertoo venäläinen RBC-mediaryhmä ja sen vahvistaa HS:lle keskuksen sähkönjakelusta vastaavan Nivos Verkot oy:n toimitusjohtaja Marko Ahl. Ahlin mukaan sähköt katkaistiin maanantaina 25. huhtikuuta.

”Sähköverkkoyhtiö (Nivos Verkot oy) on sähkömarkkinalain mukaan katkaissut verkkoyhteyden, koska teollisella sähkönkuluttajalla, Global DC oy:lla (Yandex oy), ei ole sähkönmyyjää”, kertoo Ahl sähköpostitse.

Ahlin mukaan sähkönjakelu siis katkaistiin, koska Yandexilla ei ole voimassa olevaa sähkösopimusta. Nivos toimii vain sähkönjakelijana. Se toimi vuoden 2021 loppuun saakka Yandexin sähkönmyyjänä, mutta myyjä vaihtui vuodenvaihteessa.

RBC:n mukaan konesali toimii tällä hetkellä diesel-generaattorilla.

Yandexin tiedottaja ei avannut RBC:lle syitä keskuksen sähköjen katkaisemiseen, mutta sen mukaan yhtiö ”neuvottelee sopimusta uudelleen”.

Yandex Internationalin edustaja kertoi samat tiedot HS:lle sunnuntai-iltana sähköpostitse. Edustajan mukaan palvelinkeskus on väliaikaisesti toiminnassa generaattorien avulla ja uutta energiasopimusta neuvotellaan.

Nivos ilmoitti maaliskuun alussa, että seuraa pakotteiden kehittymistä, mutta koska Yandex ei ole pakotteiden piirissä, se jatkaisi sopimusten noudattamista. Jos Yandexille kuitenkin asetettaisiin pakotteita, tultaisiin yhteistyö lopettamaan.

Ainakaan toistaiseksi Yandex ei kuitenkaan Suomessa ole pakotteiden alla. Venäjän Googleksikin kutsutun yhtiön johtaja Tigran Khudaverdyan asetettiin EU:n pakotelistalle 16. maaliskuuta, mutta sen jälkeen yhtiö ilmoitti hänen jättävän tehtävänsä.

Yandexin datakeskus valmistui Mäntsälään vuonna 2015. Kunta esimerkiksi käyttää keskuksesta saatavaa hukkalämpöä kaukolämpöverkkoonsa. Nivoksen mukaan se on viime kesästä lähtien suunnitellut hake- tai pellettilaitoksen rakentamista, jolla tuotettaisiin kotimaista biolämpöä.

Aiemmin Suomessa asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat