Vanhan Vaasan sairaalan rikosepäilyistä ei nosteta syytettä, koska epäilty kuollut

Neljää muuta epäiltyä ei ole perusteita syyttää rikoksesta, päätti syyttäjä. Heidän epäiltiin mahdollistaneen johtavan lääkärin menettelyn hyväksymällä laskuja.

Vanhan Vaasan sairaalan hallintorakennus.

2.5. 14:12

Vanhan Vaasan sairaalan johtavan lääkärin epäillyistä perusteettomista laskuista ei nosteta syytettä, koska mies on kuollut syyteharkinnan aikana.

Miestä epäiltiin noin 280 000 euron perusteettomasta työhön liittyvästä laskutuksesta.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet epäillyn nimeä, mutta sairaalan johtava lääkäri Markku Eronen oli vahvistanut HS:lle olevansa rikoksesta epäiltynä tapauksessa. Hän oli myös asian takia virasta pidätettynä. Hän kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Lue lisää: Vanhan Vaasan sairaalan johtavan lääkärin epäillään laskuttaneen perusteettomasti 280 000 euroa

Vanhan Vaasan sairaala tuottaa valtakunnallisia oikeuspsykiatrisia erityistason palveluita Vaasassa. Sairaalassa hoidetaan ensisijaisesti niin sanottuja kriminaalipotilaita, jotka ovat syyllistyneet tyypillisesti väkivaltarikokseen mutta jätetty syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta.

Johtavan lääkärin epäiltiin laskuttaneen perusteettomasti sekä mielentilatutkimusten lausuntopalkkioita että matkakuluja vuosina 2009–2019. Mielentilalausuntojen osalta kyse on noin 180 000 eurosta ja matkalaskujen osalta 100 000 eurosta.

Lausuntopalkkioiden osalta rikosnimikkeenä esitutkinnassa on törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen ja matkakulujen osalta törkeä petos.

Epäiltyinä oli yhteensä neljä muuta henkilöä. Heidän epäiltiin mahdollistaneen menettelyn hyväksymällä laskuja.

Heidän osaltaan syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta, koska ei ole todennäköisiä syitä epäillä heitä rikoksesta.

Erosen epäiltiin laskuttaneen mielentilalausunnoista ulkopuolisille lääkäreille tarkoitetuilla kymmenkertaisilla hinnoilla, vaikka hän työskenteli sairaalan virassa.

Ulkopuolisten lääkäreiden palkkio on ollut yksittäisissä tapauksissa noin 2 500 euroa, kun sairaalan omalle työntekijälle palkkio olisi ollut noin 250 euroa.

Eronen sanoi HS:lle esitutkinnan valmistuttua, että kyse ei ole rikoksesta.

”Kyse on tehdystä työstä, josta on maksettu palkkio.”

Hän kiisti menetelleensä rikollisesti myöskään matkalaskujen osalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat