Huhtikuu oli tavallista kylmempi etelässä ja lämpimämpi pohjoisessa

Suuressa osassa maata huhtikuu oli tavanomaista sateisempi ja maan keskiosassa paikoin jopa harvinaisen sateinen.

Keväinen räntäkuuro Helsingin Lauttasaaressa 9. huhtikuuta 2022

2.5. 20:50

Huhtikuu oli maan etelä- ja keskiosissa noin asteen tavanomaista kylmempi, kun taas Lapissa keskilämpötila oli puolesta asteesta asteeseen tavallista lämpimämpi. Suuressa osassa maata keskilämpötila oli kuitenkin varsin tavanomainen, kertoo Ilmatieteen laitos.

Huhtikuu alkoi sekä loppui tavallista kylmemmässä säässä. Kuun puolivälin jälkeen ehdittiin kuitenkin nauttia noin viikon kestäneestä huomattavasti lämpimämmästä jaksosta.

Kuukauden kylmin keskilämpötila, noin kolme astetta pakkasta, oli Käsivarren Lapissa. Lämpimintä oli lounaissaaristossa, jossa keskilämpötila oli vajaa neljä astetta.

Kuukauden lämpöennätys, 18,2 astetta, mitattiin Seinäjoen Pelmaan havaintoasemalla 20. huhtikuuta. Vastaavasti alin lämpötila, 24 astetta pakkasta, mitattiin Utsjoen Kevojärven havaintoasemalla 5. huhtikuuta.

Suuressa osassa maata huhtikuu oli tavanomaista sateisempi ja maan keskiosassa paikoin jopa harvinaisen sateinen.

Sääilmiö on harvinainen silloin, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Huomattava osa sateista tuli kuun alkupäivinä, kun lumisateita mukanaan tuonut syvä matalapaine liikkui maan yli pohjoiseen. Tuolloin Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueilla lunta kertyi parin vuorokauden aikana paikoin yli 30 senttimetriä.

”Paikallisesti kuukauden sademäärä oli jopa kaksinkertainen tyypilliseen huhtikuuhun verrattuna”, meteorologi Anna Latvala sanoo Forecan uutisessa.

Huhtikuun enimmät sateet, 76,6 milliä, mitattiin Juupajoella Hyytiälän havaintoasemalla. Samalla asemalla mitattiin myös kuukauden suurin sademäärä yhden vuorokauden aikana, kun huhtikuun 4. päivä sadetta kertyi 25,8 millimetriä.

Maan itäosassa sekä Pohjanmaan alueella huhtikuu oli kuitenkin tavallista vähäsateisempi. Kuukauden aikana vähimmät sateet mitattiin Ilomantsissa Mekrijärven havaintoasemalla, missä kuukauden sademäärä oli 14,3 millimetriä.

Huhtikuussa lunta riitti sekä talven jäljiltä että uusien lumisateiden vuoksi.

”Alkukuusta lunta oli ajankohtaan nähden erittäin paljon osassa maan etelä- ja keskiosaa. Esimerkiksi Jyväskylässä tämän talven korkein lumihanki oli vasta huhtikuun puolella.”

Koko kuukauden ja samoin koko talven korkein lumensyvyys, 132 senttimetriä, mitattiin 11. huhtikuuta Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla.

Lunta oli huhtikuun lopussa yleisesti vielä Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon pohjoisosasta Lappiin ulottuvalla alueella.

Maan etelä- ja länsiosassa suurimmalla osalla havaintoasemista lumet olivat jo sulaneet, mutta joillakin asemilla lunta oli vielä paikoin jopa 20–40 senttimetriä.

Eniten lunta huhtikuun päättyessä oli Kittilässä Kenttärovan havaintoasemalla, 93 senttimetriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat