Venäläinen äiti kaappasi lapsensa yksinhuoltaja­isältä Suomesta Venäjälle – Rajatarkastajat tekivät Allegro-junassa ratkaisevan virheen

Rajavartijat eivät tienneet, että lapsen huoltajan voi nähdä väestötietojärjestelmästä. Oikeusasiamiehen mukaan rajavartijoiden koulutusta pitää lisätä.

Allegro-juna kulki Helsingin ja Pietarin välillä. VR keskeytti Allegro-liikenteen maaliskuun lopussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

3.5. 11:11 | Päivitetty 3.5. 15:44

Venäläinen äiti onnistui kaappaamaan lapsensa yksinhuoltajaisältään Venäjälle, kun rajatarkastusta tehneet virkamiehet eivät olleet riittävän tarkkoina Pietariin matkanneessa Allegro-junassa.

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen otti tapauksen selvitettäväkseen, koska lapsen isä kanteli rajavartijoiden toiminnasta vuonna 2021.

Allegro-junassa rajatarkastajat kiinnittivät helmikuussa 2020 huomiota siihen, että lapsensa kanssa matkustaneella naisella ei ollut mukanaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja. Tämän takia asiaa pyrittiin selvittämään junassa, ja lopulta rajatarkastajat ottivat yhteyttä esihenkilöönsä toimintaohjeita varten.

Nainen todettiin lapsen äidiksi. Lapsi oli sekä Suomen että Venäjän kansalainen, mutta hänellä ei ollut mukanaan Suomen passia, vaan pelkästään Venäjän.

Nainen oli töissä Suomessa, ja hänellä oli oleskelulupahakemus vireillä. Rekistereistä ei löytynyt tietoja, että nainen olisi etsintäkuulutettu tai muuten viranomaisten kaipaama.

Matkan tarkoitus, Venäjällä olevan isovanhemman yllättävä sairastuminen, vaikutti rajatarkastajien mukaan uskottavalta. Kaiken tämän perusteella rajavartiomestari päätti, että nainen ja lapsi saivat jatkaa matkaansa Venäjälle.

Rajatarkastajilta jäi huomaamatta, että nainen ei ollut lapsen huoltaja. Lapsen isällä oli yksinhuoltajuus.

Sittemmin asiaa alettiin selvittää lapsikaappauksena, ja lasta on yritetty saada palautettua lailliselle huoltajalleen Haagin lapsikaappaussopimuksen perusteella. Tässä ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi onnistuttu.

Pölönen pitää Rajavartiolaitoksen menettelyä virheellisenä. Hänen selvityksessään rajavartijoiden koulutuksessa ilmeni suuria puutteita. Hän esittääkin koulutuksen lisäämistä.

Oikeusasiamiehelle antamassaan lausunnossa Kaakkois-Suomen rajavartiosto myönsi, että asiassa oli toimittu virheellisesti. Virkamiehillä ei ollut perusteita antaa äidin jatkaa matkaansa Venäjälle lapsen kanssa, vaan huoltajuussuhde olisi ehdottomasti pitänyt selvittää.

Rajavartiosto lupasi, että jatkokoulutuksessa virkamiehiä muistutetaan huoltajuussuhteen selvittämisen merkityksestä.

Myös Rajavartiolaitoksen esikunta myönsi, että asiassa on toimittu virheellisesti.

Esikunta kertoi, että asiaa selvitettäessä oli ilmennyt puutteita siinä, miten laajoja käyttöoikeuksia virkamiehillä on väestötietojärjestelmään. Huoltajuuden olisi pystynyt selvittämään sieltä.

Esikunta kertoi antavansa henkilökunnalle asiasta tarkempaa ohjeistusta ja koulutusta.

Päätöksestä vastannut rajavartiomestari kertoi, ettei hän ole saanut koulutusta sen enempää lapsikaappausasioista kuin väestötietojärjestelmän käytöstä.

Hän ei tapahtumahetkellä edes tiennyt, että huoltajuuden näkisi väestötietojärjestelmästä. Tätä eivät tienneet myöskään muut passintarkastusesimiehet, ilmeni syyskuussa 2021 pidetyssä koulutustilaisuudessa.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi, ettei kymmenen viime vuoden aikana ollut järjestetty lainkaan koulutuksia lapsikaappauksista tai väestötietojärjestelmän käytöstä. Kantelun jälkeen kaikille rajatarkastajille on järjestetty asiassa koulutusta.

”Yhden aikuisen kanssa matkustaneen ja maasta poistumassa olleen lapsen huoltajuussuhde olisi pitänyt ehdottomasti selvittää. Rajavartijoiden käytössä oleva tietojärjestelmä mahdollistaa tällaisen selvityksen tekemisen ja toisaalta suoraan jäsenvaltioita velvoittava Schengenin rajasäännöstö myös edellyttää näin tehtävän”, Pölönen sanoo päätöksessään.

Rajavartijat olivat pyrkineet selvittämään asiaa, mutta heidän koulutuksensa oli tilanteeseen nähden riittämätön.

Sen vuoksi Pölönen katsoi, ettei kukaan yksittäinen virkamies ole toiminut sillä tavalla lainvastaisesti, että heille voisi tulla seuraamuksia.

”Pidän selvänä, että käytettävissä olevien selvitysten perusteella Rajavartiolaitoksen tähänastiset koulutustoimenpiteet lapsikaappausten torjumiseksi ja tätä toimenpidettä tukevien tietojärjestelmien käytössä ovat olleet riittämättömiä.”

Pölönen edellyttääkin, että Rajavartiolaitoksen esikunta ryhtyy välittömiin toimiin kouluttaakseen rajavartijat väestötietojärjestelmän käyttöön.

Rajavartioston on vuoden loppuun mennessä ilmoitettava oikeusasiamiehelle, miten koulutusta on toteutettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat