Punkkeja on jo liikkeellä lähes koko maassa – Kylmä kevät ei vähentänyt borrelioosia levittäviä verenimijöitä

Kylmä kevät viivästytti puutiaisten liikkeelle lähtöä. Se ei kuitenkaan vaikuta tutkijoiden mukaan puutiaismääriin.

3.5. 14:54

Punkkikausi on käynnistynyt lähes koko maassa, selviää Turun yliopiston Punkkilive-palvelusta.

Palveluun voi kertoa punkki- eli puutiaishavainnoista ja tarkkailla eri ulkoilualueiden puutiaistilannetta. Viime vuoden aikana palveluun tuli noin 79 000 puutiaishavaintoa.

Nyt havaintoja on tullut jo yli tuhat. Havaintoja on tullut eniten Etelä-Suomen rannikkoseuduilta ja Oulusta, mutta pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta puutiaisia liikkuu lähes koko maassa.

Tutkijatohtori Jani Sormunen kertoo Turun yliopiston tiedotteessa, että etelässä puutiaishavaintoja rupesi kertymään jo huhtikuussa.

Kylmä kevät viivästytti puutiaisten liikkeelle lähtöä. Se ei kuitenkaan vaikuta tutkijoiden mukaan puutiaismääriin.

Puutiaiset lähtevät tavallisesti liikkeelle, kun lumipeitteet ovat sulaneet ja päivän keskilämpötilat nousseet noin viiteen asteeseen. Nyt koetun kylmän kevään ei uskota juuri vaikuttavan kesän puutiaismääriin.

”Kylmän iskiessä puutiaiset odottelevat rauhassa sopivampia kelejä suojissaan ja lähtevät sitten liikkeelle. Kevään kylmät eivät olleet niin kovia, että odotettavissa olisi massakuolemia. Luultavasti kesällä siis tavataan samoissa määrin puutiaisia kuin edellisinäkin vuosina”, Sormunen sanoo.

Puutiaiset levittävät muun muassa borrelioosia ja puutiaisaivo­kuumetta, jolta voi suojautua puutiaisaivo­tulehdus- eli punkkirokotteella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat