Suomessa leviää nyt tekstiviestihuijaus, jossa ei tunnu olevan mitään järkeä: "Ei taida olla kovin perinteistä"

Huijauksesta on tullut viikonlopun jälkeen kymmeniä ilmoituksia Kyberturvallisuuskeskukselle.

Kuvakaappaus tekstiviestistä.

4.5. 8:48 | Päivitetty 5.5. 11:37

Suomessa leviää tällä hetkellä uudenlainen tekstiviestihuijaus.

Suomeksi kirjoitettu viesti tuntemattomalta lähettäjältä alkaa näin:

”Moi! Sinut on valittu osa-aikaiseen/kokoaikaiseen työhön.”

Työstä luvataan maksaa päivässä 10–200 euroa palkkaa. Viestissä ei kerrota mistä työstä on kyse, mutta sen kerrotaan olevan yksinkertaista. Lisätietoja neuvotaan kysymään annetusta puhelinnumerosta Whatsapp-viestipalvelun kautta.

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tekstiviestihuijaus on uusi ja aktiivinen ilmiö. Ensimmäiset ilmoitukset tehtiin viikonloppuna.

”Puhutaan useista kymmenistä ilmoituksista vappuviikonlopun jälkeen. Meille ei näistä kuitenkaan kaikki päädy, niin kyllä se viittaisi siihen, että tätä viestiä on lähetelty aika laajalti”, kertoo tietoturva-asiantuntija Max Mäkinen Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Tällä hetkellä ei ole täysin selvää, mistä huijauksessa on kyse. Tyypillisesti huijausviesteillä kalastellaan esimerkiksi luottokorttitietoja tai pankkitunnuksia. Joskus huijausviestien kautta yritetään asentaa vastaanottajan laitteisiin haittaohjelmia, joiden kautta voidaan kalastella tietoja tai lähettää huijausviestejä eteenpäin.

Tähän mennessä Kyberturvallisuuskeskukseen ei ole tullut yhtään sellaista ilmoitusta, jossa uusi huijausviesti olisi edennyt ensimmäistä viestiä pidemmälle.

HS:n toimitus yritti aloittaa viesteissä ohjeistettuja keskusteluja Whatsappissa, mutta yhteenkään viestiin ei tullut vastausta. Sovelluksesta oli nähtävissä numeroihin liitetyt profiilikuvat ja että osa käyttäjistä oli ollut aktiivisena. Viestit eivät kuitenkaan näyttäneet menevän perille vastaanottajille.

Mäkisen mukaan huijausviestejä on lähetetty erityisestä Applen puhelimien oman imessage-viestitoiminnon kautta.

”Jos katsotaan vastaavia huijauksia maailmalta, ne ovat usein johtaneet niin sanottuihin työhuijauksiin. Näitä ei ole Suomessa hirveästi nähty.”

Työhuijauksissa voidaan esimerkiksi pyytää ihmisiä tekemään nettisivun tai ladattavan applikaation kautta tiettyjä tehtäviä, joista on luvattu palkkio. Tehtävän suorittamisen jälkeen luvattua rahaa ei kuitenkaan kuulu. Huijauksia on käytetty esimerkiksi niin, että ihmiset käyvät tykkäämässä tai jakamassa tiettyjä somepostauksia. Huijaava firma myy tätä näkyvyyspalvelua somessa toimiville, mutta jättää rahat maksamatta tykkäyksiä jakeleville henkilöille.

Mäkisen arvion mukaan Suomessa huijausviestejä on lähetetty massoittain, eikä niitä ole kohdistettu kehenkään tiettyyn henkilöön. Koska viestit tulevat pyytämättä ja yllättäen ne herättävät todennäköisesti hälytyskelloja.

”Se että tulee yllättäen tämmöinen työtarjous mistä pitäisi Whatsappissa keskustella, ei taida olla Suomen työmarkkinoille kovin perinteistä.”

Tämä todennäköisesti suojaa ihmisiä myös huijaukseen haksahtamiselta. Mäkinen korostaa sitä, että yleensä huijaukseen kuitenkin lankeavat täysin tavalliset ihmiset. Kyse voi olla vaikka huonosta ajoituksesta tai väsymyksestä, jolloin ei ajattele asiaa tarpeeksi ennen klikkaamista.

Oikaisu 4.5.2022 kello 10.15. Korjattu Mäkisen titteli tietosuoja-asiantuntijasta tietoturva-asiantuntijaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat