Suositus neljänsistä korona­rokotteista laajeni vain vähän

Suosituksen laajentamisen tavoitteena on suojata terveydeltään heikoimpia. Tuoreiden tutkimusten mukaan suomalaisista noin 30 prosenttia suomalaisista on sairastanut koronataudin.

Johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä (vas.), johtava asiantuntija Tuija Kumpulainen STM:stä ja johtaja Mika Salminen THL:stä koronatilannekatsauksessa Helsingissä torstaina.

5.5. 8:23 | Päivitetty 5.5. 14:30

Kesästä odotetaan koronaepidemian suhteen melko rauhallista, mutta syksyllä tilanne voi muuttua. Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuus­osaston johtaja Mika Salminen torstaisessa koronaviruksen tilannekatsauksessa.

”Perusviesti on se, että kesää voi odottaa hyvillä mielin. Se, miten nopeasti tilanne syksyllä muuttuu, jää nähtäväksi.”

Vuonna 2021 tapausmäärät kasvoivat syksyllä melko nopeasti, Salminen muistuttaa.

”Olemme vielä vasta kolmannessa pandemiavuodessa, ja tasoittuminen normaaliin kesä- ja talvisykliin saattaa viedä jonkin aikaa vielä. Me emme pysty vielä täysin syksyn tilannetta ennustamaan.”

Suomessa iso osa väestöstä on moniin muihin maihin verrattuna pelkästään rokotteiden tuoman suojan varassa. Siksi koronavirustilanne saattaa heiketä jälleen syksyllä ja lisätä tartuntoja jonkin verran myös kesällä, Salminen sanoo.

THL:n ja Helsingin yliopiston tuoreiden tutkimusten mukaan suomalaisista noin 30 prosenttia on sairastanut koronataudin. Tulokset ovat vasta alustavia, eikä niitä ole vertaisarvioitu.

Viime viikolla Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen arvioi HS:lle, että erittäin todennäköisesti jo puolet suomalaisista on potenut taudin.

THL laajentaa suositustaan neljänsistä koronarokotteista. Tähän saakka neljättä annosta oli suositeltu yli 80-vuotiaille, hoivakodeissa asuville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Nyt THL suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen rokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä niille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet ja jotka eivät selviä yksin kotona.

Torstaina annettu suositus perustuu koronaepidemian ja rokotteiden suojatehon seurantatietoihin sekä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) lausuntoon.

”Tämä ei itse asiassa ole mitenkään suuri laajennus aikaisempaan suositukseen neljänsistä rokoteannoksista”, kommentoi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotustilaisuudessa.

Uudella suosituksella pyritään siihen, että kotona asuvat henkilöt, jotka rinnastuvat terveydentilaltaan hoivakodissa asuviin iäkkäisiin, pystyvät jatkossakin asumaan kotona. Pelkona on Kontion mukaan se, että infektiot voivat viedä iäkkäitä sairaalahoitoon, josta he eivät enää pysty kuntoutumaan ja pääsemään kotiin.

”Koronarokotuksen osalta pyritään siihen, että estetään lieviäkin infektioita.”

THL:n mukaan neljättä rokotetta ei vielä ole tarvetta antaa muille ryhmille.

Kaiken kaikkiaan koronatilanne on Suomessa rauhoittumassa.

”Tapausmäärät ovat viidettä viikkoa laskussa Suomessa. Toki testaus on vähentynyt, mutta samaan aikaan testipositiivisuus on laskussa, niin voidaan olla aika rauhallisin mielin siitä, että tämä kuvaa myös todellista trendiä”, kertoi Salminen.

Ilmaantuvuuden lasku näkyy Salmisen mukaan kaikissa ikäryhmissä ympäri Suomea.

Myös sairaalahoidon kuormitus on laskusuunnassa. Viimeisen kahden viikon aikana aikana erikoissairaanhoitoon tuli yhteensä runsaat 600 uutta koronapotilasta. Uusien koronapotilaiden määrä laski huhtikuussa, jota ennen potilaita tuli hoitoon kahden viikon ajanjaksolla yli 800.

Lisäksi tehohoidon tarve on kääntynyt maaliskuun jälkeen laskuun. Viikkojen 16–17 aikana tehohoitoon tuli 38 uutta koronapotilasta, kun kahdella edeltävällä viikolla tehohoitoon päätyi 58 uutta koronapotilasta.

Keskiviikkona 4. toukokuuta sekä teho-osastoilla että muilla erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevista koronapotilaista yli 40 prosenttia oli hoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronavirustaudin vuoksi.

Vanhat ohjeet järkevästä käsihygieniasta ja maskin käytöstä etenkin ruuhkatilanteissa ovat edelleen voimassa.

”Ennen kaikkea täysi rokotussuoja on paras konsti tämän hetken tiedon mukaan siihen, miten vältymme vakavalta taudilta”, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Tuija Kumpulainen.

Lue lisää: Suomessa on varastossa yli kaksi miljoonaa korona­rokote­annosta – Miksi niitä ei anneta halukkaille neljänsinä rokotuksina?

Lue lisää: WTO: Neuvottelijat päässeet alustavaan sopuun korona­rokotteen patentti­suojan poistamisesta

Lue lisää: Professori: Viides­osa aikuisista Suomessa on voinut sairastaa korona­taudin niin, ettei siitä ole jäänyt virallista merkintää

Lue lisää: HS:n päivittyvät grafiikat kertovat tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat