Huijaus­viestit kovan palkan osa-aikatöistä muistuttavat maailmalla leviäviä työhuijauksia, joita Suomessa ei ole ennen nähty – Mistä on kyse?

Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntijan mukaan huijauksessa voi hyvinkin olla kyse työhuijauksesta, joita ei ole Suomessa aiemmin nähty.

Tekstiviesteinä levinneissä työhuijauksissa luvataan jopa 200 euron päiväpalkkaa.

5.5. 11:14

Suomessa vappuviikonloppuna ilmiöksi noussut uusi tekstiviestihuijaus vaikuttaa olevan työhuijaus.

HS kertoi tiistaina uudentyyppisestä tekstiviestihuijauksesta, jossa vastaanottajille tarjotaan osa-aikaista työtä kovalla palkalla.

Lue lisää: Suomessa leviää nyt tekstiviestihuijaus, jossa ei tunnu olevan mitään järkeä: "Ei taida olla kovin perinteistä"

HS:n toimituksesta saatiin yhteys erääseen huijauksessa mainittuun puhelinnumeroon, josta vastattiin työtarjouksen merkeissä.

Vastausviestin mukaan tarjolla olisi sosiaaliseen mediaan liittyviä töitä, jossa maksettaisiin palkkaa somesisältöjen tykkäämisestä ja tilaamisesta. Videoiden näkyvyyden lisäämisestä Tiktokissa ja Facebookissa luvataan palkkioksi 1–6,25 dollaria.

”Jos sinulla on kysyttävää voit kysyä minulta, minulla on kunnia vastata sinulle”, viestissä kerrotaan.

Puhtaita työhuijauksia ei ole tähän mennessä vielä nähty Suomessa.

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Max Mäkinen arvioi, että tekstiviestihuijauksessa voi hyvinkin olla kyse ihmisten huijaamisesta töiden tekemiseen.

Mäkisen mukaan vastaavista huijauksista on kokemuksia muualta maailmassa. Muun muassa Singaporen poliisi on viime vuosina varoittanut työhuijauksista.

Singaporelaisten medioiden mukaan työntekoa hyväksikäyttävät huijaukset ovat olleet alueella varsinainen vitsaus. Tyypillisesti huijauksissa tarjotaan helppoa rahaa vähäisellä työpanoksella. Työtehtävien suorittamiseksi tulee kirjautua ja lisätä tietonsa nettisivun tai erillisen sovellusten kautta.

Esimerkiksi viime tammikuussa Today online -julkaisussa ilmestyneessä artikkelissa kuvaillaan viestihuijausta, jossa huijattaville tarjottiin muun muassa 200 dollarin päiväpalkkiota Tiktokissa esiintyvien vaikuttajien mainostamisesta.

Huijauksia tehtiin eri yritysten nimissä, mutta kaava oli eri tapauksissa pitkälti samanlainen. Ihmisiä pyrittiin huijaamaan tekemään töitä ja maksamaan työtileillensä palkkioita, jonka saisi korkojen kera takaisin työsuorituksen päätteeksi.

Huijaus muistuttaa monilta piirteiltään Suomessa nyt leviäviä tekstiviestejä. Vielä ei ole kuitenkaan täysin selvää, millä tavalla Suomen versiossa yritetään viestin saajia huijata.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat