Venäläisen kuljetus­helikopterin epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa – kyseessä toinen kerta tänä vuonna

Rajavartiolaitos on aloittanut tapauksesta esitutkinnan.

Ilmatilaloukkauksesta epäillään Mi-17-tyyppistä helikopteria. Kuva Puolasta vuodelta 2014.

4.5. 14:44 | Päivitetty 4.5. 18:14

Venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa keskiviikkona aamupäivällä, puolustusministeriö tiedottaa.

Ministeriön tiedotteen mukaan epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui itärajalla Kesälahden ja Parikkalan alueella.

Puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri, kertoo HS:lle, että epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui kello 10.40. Kyseessä oli Mi-17-helikopteri.

Mi-17-kopterit ovat kuljetushelikoptereita.

Ilmatilaloukkauksesta epäilty kopteri oli Suomen puolella noin 4–4,5 kilometrin päässä rajalta. Vakkuri ei kerro, kauanko helikopteri oli Suomen puolella.

Vakkuri kertoo, että kyseessä on toinen kerta tänä vuonna, kun venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Huhtikuun alussa puolustusministeriö tiedotti ilmatila­loukkaus­epäilystä Suomenlahdella Porvoon edustalla.

Lue lisää: Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilma­tilaa Porvoon edustalla perjantaina

Rajavartiolaitos on aloittanut tapauksesta esitutkinnan. Rajavartiolaitos tutkii sellaiset ilmatilaloukkausepäilyt, joissa kyse on valtion omistamasta koneesta.

Ulkoministeriö tiedottaa, että se on ollut yhteydessä Venäjän Helsingin-suurlähetystöön ja pyytänyt selvitystä epäillystä ilmatilaloukkauksesta.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan on liian aikaista sanoa, liittyykö Venäjän epäilty ilmatilaloukkaus itärajalla samaan aikaan Niinisalossa käynnissä olevaan kansainväliseen Arrow 22 -sota­harjoitukseen.

Harjoitukseen keskiviikkona tutustunut Kaikkonen sanoi lehdistö­tilaisuudessa Britannian puolustusministerin Ben Wallacen kanssa, ettei tällaista mahdollisuutta voi myöskään sulkea tässä vaiheessa pois.

”Rajavartiolaitos on aloittanut tutkinnan. Palataan tähän sitten, kun saadaan vähän tarkempaa tietoa ja on keskusteltu naapurin [Venäjän] kanssa”, Kaikkonen totesi.

Kaikkonen korosti, että Suomi suhtautuu ilmatilaloukkauksiin aina vakavasti.

Viikonloppuna Ruotsi ja Tanska tiedottivat venäläiskoneen loukanneen maiden ilmatilaa viime perjantaina.

Lue lisää: Venäläinen sotilas­lento­kone loukkasi perjantaina Ruotsin ja Tanskan ilmatilaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat