Oven avannut mies yritti puukottaa hälytystehtävällä ollutta poliisia vatsaan – hovioikeus alensi seitsemän vuoden vankeustuomiota

Käräjäoikeus tuomitsi miehelle seitsemän vuotta vankeutta murhan yrityksestä, mutta hovioikeus alensi tuomion vajaaseen kolmeen vuoteen.

Turun hovioikeus alensi tuomiota Lempäälän poliisipuukotuksen yrityksestä.

4.5. 15:53

Turun hovioikeus on alentanut merkittävästi tuomiota poliisiin kohdistuneesta puukotusyrityksestä.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 28-vuotiaan miehen seitsemäksi vuodeksi vankeuteen murhan yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Hovioikeuden mukaan kyseessä oli kuitenkin törkeän pahoinpitelyn yritys. Tämän takia Karrar Hussein Sadeq Sadeq sai nyt kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta vankeutta.

Poliisipartio meni syyskuussa 2021 Lempäälässä hälytystehtävälle asuntoon, josta oli kuulunut kovaa musiikkia. Useiden kehotusten jälkeen asunnon oven avasi Sadeq pitkäteräinen keittiöveitsi kädessään.

Oikeuden mukaan mies työnsi rappukäytävässä syntyneessä kahakassa veitsellä alhaalta ylöspäin suuntautuneen liikkeen kohti naispoliisin alavatsaa.

Miespoliisi sai kiinni Sadeqin kädestä ja pystyi työntämään veistä niin, ettei lyönti osunut. Veitsi irtosi tämän jälkeen Sadeqin kädestä.

Naispoliisi ei loukkaantunut tilanteessa.

Rikosnimikkeen suhteen oli olennaista, oliko miehen pitänyt pitää naispoliisin kuolemaa varsin todennäköisenä seurauksena veitseniskusta.

Hovioikeuden mukaan virka- ja suojavarusteisiin pukeutuneilla poliiseilla oli keskimääräistä paremmat mahdollisuudet suojautua yllättävääkin väkivaltaa vastaan. Naispoliisilla oli suojaliivi ja varustevyö, joiden väliin oli jäänyt parin sentin suojaamaton alue.

”Asiassa on jäänyt epäselväksi Sadeqin käyttämän lyönnin voimakkuuden lisäksi se, olisiko isku osuessaan ohittanut [naispoliisin] suojavarusteet. Joka tapauksessa todennäköisyys tähän oli ollut verrattain pieni.”

Tämän takia mies ei voinut pitää tekohetkellä naispoliisin kuolemaa varsin todennäköisenä seurauksena. Kyseessä oli siis törkeän pahoinpitelyn yritys, ei murhan yritys.

Tekoa oli hovioikeuden pidettävä lajissaan moitittavana ottaen huomioon teon yllätyksellisyys ja sen kohdistuminen virkatoimea suorittavaa poliisia vastaan. Sen vuoksi siitä oli tuomittava ehdotonta vankeutta.

Mies pidetään edelleen vangittuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat