Terveystarkastaja kehotti polttamaan talon, kun kaupunkilainen kysyi apua sokeritoukkien häätöön

Vitsin oli tarkoitus havainnollistaa sokeritoukista eroon pääsemisen vaikeutta. Se johti kuitenkin kanteluun oikeuskanslerille.

Sokeritoukka ei aiheuta kotioloissa yleensä suuria harmeja. Sitä voi tarvittaessa torjua esimerkiksi torjunta-aineilla.

5.5. 15:46 | Päivitetty 6.5. 7:03

Viranomaisviestintää ruoditaan usein liiallisesta kankeudesta, mutta vikaan voi mennä myös kevyemmällä otteella. Huumori on hankala laji, ja nyt sen käyttöön on joutunut puuttumaan apulaisoikeuskansleri.

Yksityishenkilö oli kannellut oikeuskanslerille käymästään puhelinkeskustelusta kaupungin terveystarkastajan kanssa. Hän oli soittanut terveystarkastajalle kysyäkseen neuvoja sokeritoukkaongelmaan.

Soittajan kaipaamien neuvojen sijaan terveystarkastaja oli vastannut kehotuksella polttaa talo.

Kantelijan mukaan terveystarkastaja pyrki lausunnollaan yllyttämään häntä tuhotyöhön.

Kaupungin tekemän selvityksen mukaan heitto talon polttamisesta oli huumoria. Sen tarkoituksena oli havainnollistaa sokeritoukkien häätämisen hankaluutta.

Terveystarkastaja oli antanut keskustelun aikana myös oikeita neuvoja ja esimerkiksi ohjeistanut keskustelemaan tuholaistorjuntayrityksen kanssa.

Terveystarkastaja oli joutunut tapahtuneen vuoksi työnjohdolliseen keskusteluun, jossa oli käyty läpi asianmukaista käyttäytymistä virkatehtävissä. Terveystarkastaja ilmoitti myös olevansa erittäin pahoillaan tapahtuneesta.

Oikeuskansleri Mikko Puumalaisen tekemän arvion mukaan viranomaisen palveluksessa olevien on syytä viljellä humoristista kieltä harkitun pidättäytyvästi.

Tapauksessa ei hänen mukaansa täyttynyt rikoslaissa määritelty yllytyksen tunnusmerkistö. Päätöksessään Puumalainen katsoi, että työnjohdollisen keskustelun käyminen ja kaupungin sisäisen ohjeistuksen kehittäminen ovat riittävät toimenpiteet kantelun ratkaisemiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat