Kaksi lautamiestä vapautti miehen raiskaussyytöksistä – Syynä uhrin osallistuminen tv-sarjan kuvauksiin

Käräjäoikeuden tuomari oli ratkaisusta eri mieltä. Hänen mukaansa uhrin vammat eivät olleet voineet syntyä muusta kuin raiskauksesta.

Raiskausoikeudenkäynti käytiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

6.5. 11:46 | Päivitetty 6.5. 12:49

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut poikkeuksellisen ratkaisun, jossa lautamiehet äänestivät kumoon käräjätuomarin näkemyksen raiskausta käsitelleessä oikeudenkäynnissä. Ratkaiseva asiana pidettiin naisen osallistumista tv-sarjan kuvauksiin kuukausia väitetyn raiskauksen jälkeen.

Kyseisessä asiassa oli kyse epäillystä raiskauksesta, joka syyttäjän mukaan oli tapahtunut Jyväskylässä syksyllä 2021. Tuolloin 20-vuotias mies oli syyttäjän mukaan pakottanut asianomistajana olevan naisen useita kertoja sukupuoliyhteyteen. Tekoon liittyi myös esimerkiksi uhrin kuristamista suihkussa.

Epäilty tekijä ja nainen olivat tavanneet samana iltana baarissa ja olleet jonkin verran päihtyneitä. Miehen mukaan seksiä harrastettiin yhteisymmärryksessä ja asianomistajan aloitteesta.

Nainen taas kertoi oikeudessa yrittäneensä kieltää miestä siinä onnistumatta. Tämän jälkeen hän oli lamaantunut ja syytetty oli kohdistanut häneen väkivaltaa.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan molempien osapuolten kertomukset asiasta ovat uskottavan oloisia ja yksityiskohtaisia.

Uhrin puolesta puhuivat todistajat, joille uhri oli soittanut yöllä kertoakseen tulleensa raiskatuksi. Lääkärinlausunnon mukaan uhrilla oli fyysisiä vammoja muun muassa kaulallaan ja aristusta eri puolilla kehoa. Lääkärin mukaan vammat olivat voineet syntyä raiskauksesta. Uhrilla oli lisäksi todettu akuutti stressireaktio, voimakasta ahdistuneisuutta ja itsetuhoisia ajatuksia tapahtuman jälkeen.

Tuomion mukaan uhrin kaulalle tulleet jäljet ovat voineet muustakin syystä, kuten hankaamisesta. Psyykkiset vammat eivät tuomion mukaan ole varmuudella syntyneet raiskauksesta.

Erikoisin johtopäätös näytön arvioinnista liittyy televisio-ohjelman kuvauksiin. Nainen oli aiemmin ollut mukana tv-sarjan kuvauksissa kesällä 2021. Hän oli osallistunut uusiin kuvauksiin vuonna 2022.

”Yleisen elämänkokemuksen mukaan raiskauksen uhri ei kykene muutaman kuukauden jälkeen osallistumaan tällaiseen. Näillä perusteilla käräjäoikeus katsoo, että vastaajan syyllisyydestä on jäänyt varteenotettava epäily”, ratkaisussa kirjoitetaan.

Käräjäoikeus päätyi äänestämään tuomion annosta. Istunnon johtanut käräjätuomari oli ratkaisusta eri mieltä.

Tuomarin mukaan syytteen tuoksi oli esitetty vakuuttava näyttö. Hänen mukaansa vastaajan versio ei selitä uskottavasti, mistä uhrin fyysiset ja psyykkiset vammat ovat peräisin. Tuomarin mukaan uhrin osallistuminen tv-sarjan kuvauksiin ei horjuta näyttöä kuin vähäisesti.

”En pidä mahdollisena, että asianomistaja olisi keksinyt tapahtuman ja lavastanut kaikki vammansa. Muuta selitystä vammoille ei ole kuin tapahtunut raiskaus”, tuomari kirjoittaa ratkaisussa.

Lautamiehet äänestivät tuomarin kannan kumoon 2–1. Lautamiehinä toimi yksi mies ja yksi nainen.

Tuomiosta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat