Salaa nauhoitettu video paljasti, ettei raiskauksesta tuomittu mies ollutkaan syyllinen

Itä-Suomen hovioikeus kumosi noin 20-vuotiaan miehen raiskaustuomion, vaikka oikeuden mukaan nainen saattoi kokea tulleensa raiskatuksi. Sekä nainen että mies olivat kotoisin Lähi-idästä alueelta, jossa esiaviollinen seksi ilman avioaikeita voidaan katsoa raiskaukseksi.

Itä-Suomen hovioikeus sijaitsee Kuopiossa.

6.5. 16:24 | Päivitetty 6.5. 17:05

Salaa nauhoitettu video sai hovioikeuden tuomarit uskomaan, että vähän päälle 20-vuotias mies ei ollut raiskannut asunnollaan naista vuonna 2019. Videolla flirttailevasti käyttäytynyt nainen yrittää taivutella miestä avioitumaan kanssaan.

Itä-Suomen hovioikeus kumosi Päijät-Hämeen käräjäoikeuden antaman puolentoista vuoden ehdollisen vankeustuomion raiskauksesta.

Lähi-idästä kotoisin olevat mies ja nainen olivat tunteneet toisensa pari viikkoa. He olivat yhtä mieltä siitä, että miehen asunnolla oli tapahtunut yhdyntä, mutta muuten kertomukset poikkesivat toisistaan olennaisesti.

Naisen mukaan mies pakotti hänet riisuutumaan ja sen jälkeen yhdyntään vastoin hänen tahtoaan.

Mies puolestaan kertoi, että noin kolmen tunnin keskustelun jälkeen nainen oli itse alkanut riisua vaatteitaan ja halunnut harrastaa seksiä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen. Naisen kertomusta tuki se, että hänen psyykkiset oireensa olivat lisääntyneet tapahtumien jälkeen.

Lopulta ratkaisevaksi näytöksi osoittautui hovioikeuteen tuotu video. Mies oli kuvannut sen salaa, kun nainen oli tullut käymään hänen asunnollaan käräjäoikeuden tuomion jälkeen.

Nainen oli tullut, vaikka mies oli määrätty lähestymiskieltoon naisen suojaamiseksi.

Kaksikko jutteli noin 50 minuuttia, ja pääosan keskustelusta mies videoi.

”Videoidussa tapaamisessa asianomistaja esiintyy iloisesti, vapautuneesti, pelottomasti ja flirttailevasti. Keskustelusta ilmenee, että hän on valmis perumaan rikosilmoituksensa, jos vastaaja menee hänen kanssaan naimisiin”, hovioikeus kuvailee julkisessa selosteessa.

Nainen oli aiemmin kertonut pelkäävänsä miestä. Video ei tue tätä väitettä, hovioikeus totesi.

Sen sijaan video tuki miehen kertomusta siitä, että nainen halusi hänen kanssaan naimisiin.

Hovioikeus kuuli myös kahta miehen läheistä, jotka kertoivat naisen avioitumishaluista. Oikeus arvioi kertomukset luotettaviksi.

Mies oli alunperinkin kertonut naisen halukkuudesta avioitua hänen kanssaan.

Naisella oli ollut mielenterveydellisiä ongelmia jo ennen tapahtumia.

”Asianomistajan ristiriitainen suhtautuminen vastaajaan toisaalta henkilökohtaisessa tapaamisessa ja poliisikuulustelussa on omiaan heikentämään hänen uskottavuuttaan”, hovioikeus huomautti.

Hovioikeuden mukaan on mahdollista, että kulttuuritaustansa takia nainen koki tulleensa raiskatuksi, kun mies ei suostunut menemään naimisiin hänen kanssaan.

Sekä mies että nainen ovat kotoisin Lähi-idästä alueelta, jossa tapakulttuuriin yleisesti kuuluu pidättäytyminen esiaviollisesta seksistä, hovioikeus jatkoi.

Jos seksiä on, se voidaan tulkita avioitumislupaukseksi. Jos lupausta ei pidä, sukupuoliyhteys voidaan katsoa raiskaukseksi.

Oikeus siis katsoi, että tosiasiassa yhdyntä saattoi tapahtua miehen kertomalla tavalla yhteisymmärryksessä ja ilman minkäänlaista väkivaltaa.

Näin ollen miehen syyllisyydestä jäi varteen otettava epäily. Hovioikeus kumosi tuomion ja vapautti miehen rangaistuksesta ja korvausvastuusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat