Poliisimies hoiti esteellisenä oman tyttärensä myymälä­varkauden Porissa – Oikeus tuomitsi virka­rikoksesta

Partiokaveri vapautui syytteestä.

Satakunnan käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion tapauksesta, jossa poliisimies hoiti virkatehtävänä oman tyttärensä myymälävarkautta.

13.5. 16:21

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina noin 50-vuotiaan poliisimiehen sakkoihin, koska hän hoiti esteellisenä oman tyttärensä myymälä­varkaus­tapausta Porissa.

Rangaistukseksi tuli 30 päiväsakkoa. Niistä kertyy maksettavaa yhteensä 1 200 euroa.

Sen sijaan tuomitun poliisimiehen partiokaveri vapautui virkarikos­syytteestä. Hän ei ollut käräjäoikeuden mukaan esteellinen hoitamaan työtoverinsa tyttären tapausta.

Poliisipartio sai viime vuoden huhtikuussa virkatehtävän kahden alaikäisen tytön epäillystä myymälä­varkaudesta kauppakeskus Puuvillan K-Citymarketissa.

Siellä noin 50-vuotias poliisimies huomasi, että toinen vartijoiden kiinniottamista tytöistä oli hänen oma tyttärensä. Mies alkoi tuomion mukaan kovaäänisesti ripittää tytärtään.

Miehen partiokaveri otti vartijoilta samaan aikaan vastaan näiden osin täyttämän anastusilmoituksen. Siinä ilmoitettiin, ettei asianomistaja vaadi korvauksia eikä rangaistusta tytöille.

Käräjäoikeuden mukaan on mahdollista, että poliisimiehen tytär oli ennen poliisien tuloa ilmoittanut maksavansa anastetun tuotteen pankkikortillaan, minkä vuoksi rangaistus- tai korvausvaatimusta ei tehty.

Tyttären pankkikortilla ei kuitenkaan ollut katetta. Hänen poliisi-isänsä maksoi lopulta anastetun tuotteen.

Poliisikaksikko kuljetti tytöt heidän koteihinsa ja keskusteli yhdessä, mitä tapauksesta kirjataan poliisin tietojärjestelmään.

Viisikymppisen poliisimiehen partiotoveri päätti virkatehtävän kirjaamalla tieto­järjestelmään, ettei asianomistaja esittänyt vaatimuksia ja että kyse oli väärinkäsityksestä.

Syyttäjä syytti alun perin molempia poliiseja ensisijaisesti virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Alkuperäisen syytteen mukaan poliisipartio hankki virkatoimillaan toisen poliisin tyttärelle ja tämän kaverille hyötyä ja asetti heidät edullisempaan asemaan muihin myymälävarkauksista epäiltyihin verrattuna.

Syyttäjä luopui kuitenkin myöhemmin ensisijaisesta syytteestä. Syyttäjä ei siten enää väittänyt, että poliisipartio olisi rikkonut virkavelvollisuuttaan muulla tavoin kuin esteellisyyden osalta.

Viisikymppinen poliisimies tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeuden mukaan miehen olisi pitänyt vetäytyä asian käsittelystä heti, kun hän sai tietää tyttärensä olevan osallisena tapauksessa.

Sen sijaan viisikymppisen poliisimiehen partiotoverin väitetty esteellisyys oli käräjäoikeuden mielestä tulkinnanvarainen kysymys. Käräjäoikeus päätyi vapauttamaan hänet syytteestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat