Vantaan sellimurha oli syyttäjän mukaan poikkeuksellisen raaka ja julma: Uhri pakotettiin kirjoittamaan ennen kuolemaansa itsemurhaviesti

Henkirikos tapahtui vankilan matkasellissä tammikuussa.

10.5. 7:00 | Päivitetty 10.5. 12:05

Vantaan sellimurhan oikeudenkäynti alkoi tiistaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Syytekirjelmän mukaan henkirikoksen uhri joutui Vantaan vankilan matkasellissä moninaisen raa’an väkivallan ja nöyryytyksen kohteeksi.

”Olen hoitanut useita henkirikoksia urani aikana, mutta tämä on poikkeuksellisen raaka ja julma”, aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti sanoi viestimille.

Kun istunto oli alkamassa tiistaiaamuna, toinen syytetyistä nousi yllättäen ylös penkistään uhkaavan oloisesti.

Poliisit ja vartijat painoivat 23-vuotiaan miehen seinää vasten. Jotkut salissa olleet olivat kuulleet puhetta puukosta. Myös ainakin Seiskan valokuvassa näkyy jonkinlainen terä syytetyn kädessä.

Syytetty oli välikohtauksen aikana vain joidenkin metrien päässä lähimmistä viestimien ja yleisön edustajista.

Ennen välikohtausta syytetty oli näyttänyt tärisevin käsin viestimien kuvaajille sormimerkkejä. Hän oli peittänyt kasvonsa ja päänsä mustilla huiveilla.

Välikohtauksen jälkeen oikeuden puheenjohtaja käski viestimet ja muun yleisön hetkeksi pois salista.

Yksi tuomareista sanoi viestimille myöhemmin, ettei syytetyllä ollut hallussaan puukkoa ja kysyi, miten hänellä voisi sellainen olla. Voi olla, että tuomarilla ei ollut tuossa vaiheessa kaikkea tietoa tapauksesta.

Istunto jatkui välikohtauksen jälkeen. Tuolloin syytetyn kädet olivat selän takana ilmeisesti käsiraudoissa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tapahtui tiistaiaamulla välikohtaus, kun toinen Vantaan sellimurhasta syytetyistä nousi yllättäen ylös uhkaavan oloisesti ja vartijat painoivat hänet seinää vasten.

Henkirikos tapahtui Vantaan vankilan matkasellissä tammikuun lopussa. Syytekirjelmän mukaan noin 20-vuotias uhri joutui moninaisen raa’an väkivallan ja nöyryytyksen kohteeksi 25.-27. tammikuuta.

Väkivalta alkoi syytteen mukaan lievempinä tekoina ja yltyi erittäin raa’aksi ja julmaksi.

Kahdelle 19- ja 23-vuotiaalle miehelle vaaditaan elinkautisia vankeusrangaistuksia murhasta ja törkeästä raiskauksesta.

Nuorempi syytetty ja uhri saapuivat samaan matkaselliin illalla 24. tammikuuta samalla kuljetuksella. Tuolloin sellissä oli heidän lisäkseen kolme henkilöä.

19-vuotias syytetty oli teipannut 25. tammikuuta vartijakutsupainikkeen mikrofonin ja alkanut pahoinpidellä uhria.

Hän myös esitti kysymyksiä uhrille, koska hän oletti tämän suorittavan tuomiota 8-vuotiaaseen lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Syyttäjän mukaan miehen käsitys uhrin iästä oli väärä.

Nuorempi syytetty jatkoi väkivaltaa myös seuraavana päivänä. Iltapäivällä hän sai syytteen mukaan vartijat siirtämään 23-vuotiaan syytetyn samaan matkaselliin. Syyttäjän mukaan he eivät ole varsinaisesti kavereita, vaan heillä oli entuudestaan yhteisiä tuttuja.

Nuorempi syytetty kertoi tällöin 23-vuotiaalle virheellisen käsityksensä uhrin tuomiosta.

Tämän jälkeen molemmat syytetyt jatkoivat uhrin pahoinpitelyä ja nöyryyttämistä monin tavoin. Väkivalta on sisältänyt muun muassa lyömistä, potkimista, kuristamista, viiltämistä ja polttamista kiehuvalla vedellä.

Uhri surmattiin muovipussilla tukehduttamalla. Syytteen mukaan uhri oli tätä ennen viiltänyt myös ranteitaan nuoremman syytetyn käskystä partahöylän terällä.

27. tammikuuta aamulla nuorempi syytetty ilmoitti vartijoille, että uhri olisi tappanut itsensä. Uhri oli syytteen mukaan kirjoittanut ennen kuolemaansa käskettynä itsemurhaviestin.

Molemmat syytetyt kiistävät syytteet murhasta ja törkeästä raiskauksesta. Nuorempi syytetty myöntää tapon ja vanhempi syytetty törkeän pahoinpitelyn.

He myöntävät osan syytteessä mainitusta väkivallasta ja nöyryyttämisestä ja kiistävät osan.

Syyttäjän mukaan uhrin raiskaamiseen osallistui myös kolmas henkilö toisesta sellistä, mutta hänen henkilöytensä ei ole selvinnyt. Sellien ovet ovat syyttäjän mukaan välillä olleet auki, jolloin henkilöt ovat voineet liikkua sellistä toiseen.

Poliisi on aiemmin kertonut, että esitutkinnan mukaan uhrin rikollisella taustalla on yhteys teon motiiviin.

Uhri oli saapunut Vantaalle toisesta vankilasta, jossa hän istui kahden ja puolen vuoden tuomiota alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Syyttäjän mukaan uhrilla olisi ollut mahdollisuus ilmoittaa väkivallasta vankilan henkilökunnalle, mutta hän jätti tekemättä niin väkivallan, alistamisen ja nöyryyttämisen vuoksi.

”Hän pelkäsi erittäin paljon”, syyttäjä Emilia Ilander-Raulahti sanoo.

Matkasellissä oli uhrin ja syytettyjen lisäksi kolme muuta miestä. Aluksi heitäkin epäiltiin osallisuudesta tekoon, mutta he vapautuivat esitutkinnan aikana rikosepäilyistä.

”He ovat tienneet väkivallasta ja joutuneet näkemään sitä, mutta eivät mahdollisesti ole uskaltaneet kertoa väkivallasta vankilan henkilökunnalle”, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä poliisin tiedotteessa tutkinnan valmistuttua.

”He olivat jossain määrin pyrkineet auttamaan uhria, mutta kokonaisarvion mukaan heillä ei käytännössä ollut mahdollisuutta puuttua tilanteeseen.”

Oikeudenkäynnille on varattu neljä istuntopäivää.

Poliisi kertoi maanantaina aloittavansa esitutkinnan vankilan henkilökunnan toiminnasta sellimurhan yhteydessä. Uhriin kohdistunut väkivalta oli syystä tai toisesta jäänyt vankilan henkilökunnalta huomaamatta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat