Lääkäri Linnea Äärelä kohtaa kuukausittain lapsia, joiden maksa-arvot ovat koholla – ”Nyt tarvitaan ratkaisuja”

Rasvamaksatauti on yleistynyt ylipainon yleistymisen myötä.

Väitöskirjatutkija Linnea Äärelä on huolissaan lasten vähentyneistä liikuntamääristä, sillä liikunnalla pystyisi tehokkaasti ehkäisemään rasvamaksatautia.

9.5. 16:42

Ylipainoon liittyvä rasvamaksatauti on nykyisin lapsuusiän yleisin maksasairaus. Väitöskirjatutkija Linnea Äärelä Tampereen lasten, nuorten ja äitien terveyden tutkimuskeskuksesta kertoo olevansa erittäin huolissaan ilmiöstä.

”Pitäisi saada yhteiskunnan tasolla jotain muutosta, joka ennaltaehkäisee lapsuuden ylipainoa ja sairastumista. Nyt tarvitaan ratkaisuja”, sanoo Valkeakosken lastenneuvolassa työskentelevä Äärelä.

Vastaanotolla Äärelä kohtaa kuukausittain lapsia, joiden maksa-arvot ovat koholla.

”Lievempikin rasvamaksa voi lisätä riskiä kakkostyypin diabetekselle.”

Maksan rasvoittuminen voi myös edetä maksatulehdukseksi, joka taas saattaa johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

”Valitettavasti se on joskus myös niin nopeasti etenevä, että tarvitaan maksansiirto. Se voi tulla jo ihan lapsuudessakin.”

Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan rasvamaksatautia esiintyy jopa kymmenellä prosentilla kaikista ja 40 prosentilla ylipainoisista lapsista. Suomesta vastaavia lukuja ei ole.

Osana Äärelän väitöskirjaa tehtiin tutkimus, jossa tarkasteltiin perusterveydenhuollossa ja Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ylipainon vuoksi tutkittuja lapsia. Tutkimuksessa todetaan, että tarkastelluista lapsista noin 18 prosentilla oli rasvamaksatauti.

Äärelän mukaan rasvamaksa yleistyy kymmenestä ikävuodesta eteenpäin. Tytöillä rasvamaksa lisääntyi murrosiän alussa ja pojilla sen loppupuolella.

Rasvamaksatauti ei yleensä aiheuta lapselle oireita, minkä vuoksi sitä tulisi etsiä aktiivisesti terveydenhuollossa. Nykyiset suositukset ohjeistavat etsimään rasvamaksatautia noin kymmenen vuoden iästä alkaen.

Rasvamaksaa on itse hankala havaita, mutta joistakin merkeistä sitä voi epäillä.

”Lapsilla yksi asia, mistä sitä voi epäillä, on taivetummuus. Myös keskivartaloon kertyvä rasva on yksi merkittävä riskitekijä.”

Rasvamaksaa pystyy ehkäisemään muun muassa liikunnalla.

”Hyvä kunto ehkäisee rasvamaksan kehittymistä ja lieventää muutoksia maksassa, vaikka muut elintavat pysyisivätkin ennallaan.”

Iso osa lapsista ei nykyisin enää liiku liikuntasuositusten mukaan, sanoo Äärelä.

Toinen tärkeä ennaltaehkäisyn keino on terveellinen ruokavalio. Äärelä sanoo, että liiallista lisättyä sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja olisi hyvä välttää. Myös kuitujen lisääminen esimerkiksi kasvisruokavalion avulla pienentää rasvamaksan riskiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat