Kiertoliittymän väistämis­säännöt ovat monille epäselviä – ”Siinä ehkä kevyt liikenne, jalankulkijat ja pyöräilijät voivat unohtua”

Kiertoliittymissä on paljon havainnoitavaa, mutta vakavat onnettomuudet voi välttää ajonopeutta alentamalla.

Kiertoliittymissä osataan väistää muita autoilijoita, mutta ei aina pyöräilijöitä.

10.5. 15:00

Kiertoliittymään eli liikenneympyrään saapuvan ja sieltä poistuvan autoilijan tulee väistää tietä ylittäviä kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Etenkin liittymästä poistuvan väistämisvelvollisuus on monille tiellä liikkujille kuitenkin epäselvä, selviää Liikenneturvan kyselystä.

Kyselyyn vastanneista vain 77 prosenttia tiesi, että kiertoliittymästä poistuvan tulee väistää tietä ylittävää pyöräilijää. Vastanneista 13 prosenttia uskoi virheellisesti, että pyöräilijän pitäisi tilanteessa väistää.

Miksi kaikki autoilijat eivät osaa väistää pyöräilijöitä?

”Tämä on hyvä kysymys. Liikenneympyrähän on sillä tavalla hyvä liikenneympäristö, että se pudottaa autojen nopeuksia. Periaatteessahan siinä pitäisi jäädä enemmän aikaa havainnoida”, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Tilanteessa on kuitenkin paljon havainnoitavaa, kun huomio kiinnittyy vahvasti muihin autoihin, lisää Taskinen.

”Siinä ehkä kevyt liikenne, jalankulkijat ja pyöräilijät voivat unohtua.”

Liikenteessä on Taskisen mukaan erilaisia koulutuksia saaneita kuljettajia.

”Meillä on hyvin erilaisilla taidoilla olevia ihmisiä liikenteessä – niin jalan, pyörällä kuin autollakin. Valitettavasti asia on näin.”

Taskinen mainitsee esimerkkinä uudet kuljettajat, jotka eivät välttämättä ole ajaneet usein ympäristöissä, joissa olisi kiertoliittymiä. Tällöin toiminta niissä ei ole tullut tutuksi käytännön kautta.

Kiertoliittymissä tapahtuvat onnettomuudet ovat useimmiten sellaisia, että liittymästä poistuva autoilija törmää kevyeen liikenteeseen. Tällaisten onnettomuuksien seuraukset ovat yleensä lieviä, koska ajonopeudet ovat matalia.

”Harvemmin sattuu kuolemaan johtavia onnettomuuksia, mutta lievempiä onnettomuuksia sattuu ja tapahtuu.”

Nyt, kun ilmojen lämmetessä liikenteessä on jälleen aiempaa enemmän pyöräilijöitä ja muita liikkujia, tulee kiinnittää huomiota havainnointiin, sanoo Taskinen. Hänen mukaansa kannattaa noudattaa erityisesti yhtä periaatetta.

”Aina risteyksiä lähestyttäessä pudotetaan nopeutta”, sanoo Taskinen ja lisää, että tämä koskee sekä autoilijoita ja pyöräilijöitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat