Vain 90 vauvaa enemmän kuin huonoimpaan aikaan – Alkuvuoden syntyvyys romahti jälleen lähelle pohjalukemia

Vuonna 2019 alkanut syntyvyyden toipuminen jatkui koronapandemian alkuaikoina, mutta nyt syntyvyydessä on tapahtunut notkahdus.

Syntyvyyden kasvu on alkuvuonna ainakin hetkellisesti notkahtanut.

10.5. 16:25

Koronapandemian aikana nähty syntyvyyden kasvu näyttää olevan Suomessa sittenkin ohi. Tammi–maaliskuussa syntyi vain 90 vauvaa enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2019, jolloin syntyvyys oli Suomessa pohjalukemissa.

Tänä vuonna tammi-maaliskuussa syntyi ennakkotilastojen mukaan 11 023 lasta.

Väestöntutkimuslaitoksen johtajan, tutkimusprofessori Anna Rotkirchin mukaan monet suomalaiset saattoivat aikaistaa lastenhankintaa koronapandemian takia.

”Joidenkin kuukausien kohdalla syntyvyyden nousu on ollut niin voimakasta, että sen voi ehkä laittaa pandemian piikkiin.”

Suurin yksittäinen syy siirtää lastenhankintaa on se, että halutaan vielä tehdä muita mielenkiintoisia asioita, sanoo Rotkirch. Koronaviruksen myötä esimerkiksi matkustamiseen tai töihin liittyvät haaveet menivät jäihin. Näiden haaveiden toteuttamisen sijaan päätettiinkin hankkia lapsi.

”Voi tavallaan ajatella, että jotkut, jotka olisivat synnyttäneet vuonna 2022, synnyttivätkin 2021.”

”Mutta toisaalta meillä on sitä ennen ollut vuosikymmen, jolloin ihmiset siirsivät lastensaantia. Tavallaan monet olivat lykänneet lastenhankintaa jo hyvin monta vuotta ennen sitä.”

Siten oli odotettavissa, että syntyvyys nousisi, Rotkirch toteaa.

Monissa muissa maissa syntyvyys romahti koronapandemian myötä, mutta Pohjoismaissa se nousi. Vahvaa kasvua nähtiin Suomessa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Rotkirchin mukaan tähän vaikutti se, että Pohjoismaissa koronavirusta hallittiin verrattain hyvin pandemian alkuaikoina. Lisäksi suomalaisten luottamus tukijärjestelmiin on hyvä, joten lapsia uskallettiin hankkia.

Nyt syntyvyyden elpymistä varjostavat talouskriisi ja Venäjän Ukrainassa käymä sota. Myönnettyjen äitiysavustusten perusteella kuluvan vuoden syntyvyys ei kuitenkaan ole välttämättä pelkkää alamäkeä.

Alkuvuoden syntyvyydessä saattaa olla kyse pelkästä notkahduksesta, mutta Rotkirchin mukaan tulevaa on hankala arvioida.

”Meillä on hyvin alhainen syntyvyys ja haastava väestörakenne, joten on todella tärkeää, että ihmisiä tuetaan saamaan heidän toivomansa määrä lapsia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat