Siivousaineita myynyttä yritystä epäillään laajasta valta­kunnallisesta lahjusvyyhdistä – Poliisi: Lahjuksia annettu yritysten edustajille ja virkamiehille

Rikosepäilyt koskevat vuosia 2010–2019.

Poliisi epäilee yritysten antaneen perusteettomia lahjoja henkilöille, jotka ovat tehneet teollisuuskemikaali- ja siivousainehankintoja eri yritysten ja yhteisöjen puolesta.

11.5. 13:33 | Päivitetty 11.5. 14:26

Teollisuuskemikaaleja ja siivousaineita myyneen yrityksen ja sen läheisyhtiön epäillään syyllistyneen mittavaan valtakunnalliseen lahjontaan. Poliisin mukaan lahjuksia ovat ottaneet vastaan muun muassa virkamiehet sekä eri yritysten johtajat ja työntekijät.

Poliisi epäilee yritysten antaneen perusteettomia lahjoja henkilöille, jotka ovat tehneet eri yritysten ja yhteisöjen teollisuuskemikaali- ja siivousainehankintoja.

Yrityksillä on poliisin mukaan ollut tuhansia asiakkaita kuten suomalaisia yrityksiä ja kunnallisia julkisyhteisöjä. Toisen yrityksen arvonlisäverollinen myynti on toiminnan aikana ollut noin 19 miljoonaa euroa.

Rikosepäilyt koskevat vuosia 2010–2019. Määrällisesti tapaukset ovat jakautuneet varsin tasaisesti eri puolille Suomea.

Poliisin mukaan yritys on tarjonnut asiakkaansa edustajille tilaajalahjoja. Yritysten myyjät ovat työskennelleet pääosin ulkomailla, josta myyntityö on suoritettu puhelimitse Suomeen.

Tilattu tuote on toimitettu asiakkaan osoitteeseen ja lahja asiakkaan edustajan kotiin.

Lahjuksia epäillään ottaneen vastaan yhteensä noin 180 henkilöä, joista virkamiehiä on 25. Valtaosa virkamiehistä on työskennellyt kunnissa ja sairaanhoitopiirissä. Epäiltynä on myös neljä seurakunnan virkamiestä ja yksi valtion hallinnon virkamies.

Jotkin rikosepäilyistä ovat ehtineet vanhentua.

Poliisin käsityksen mukaan yritys on käyttänyt lahjahankintoihinsa toimintansa aikana yli kaksi miljoonaa euroa. Kaikissa lahjahankinnoissa ei ole kuitenkaan kyse lahjonnasta.

Epäiltyjen lahjusten yhteisarvo on poliisin mukaan satojatuhansia euroja.

”Lahjat olivat tyypillisesti kodin viihde-elektroniikkaa, matkapuhelimia, tietokoneita ja lahjakortteja, jotka yritys hankki suomalaisista yrityksistä. Poliisin käsityksen mukaan osa asiakkaista pystyi vaikuttamaan hänelle annetun lahjan sisältöön ja valitsemaan itselleen mieluisan tuotteen kotimaisen verkkokaupan tarjonnasta”, sanoo tutkinnanjohtaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista.

Poliisin mukaan yksittäisten lahjojen arvo vaihteli 50 euron ja tuhansien eurojen välillä.

”Eräät edustajat saivat lahjoja vuosien ajan, ja joidenkin edustajien epäillään saaneen lahjoja yli 20 000 euron arvosta. Enimmillään summa on noussut noin 30 000 euroon”, Siltamäki sanoo.

Lahjusten antamisesta epäillään kahta henkilöä, jotka ovat poliisin mukaan vastanneet yritysten toiminnasta. Rikosnimikkeinä on heidän osaltaan törkeä lahjuksen antaminen, törkeä lahjominen elinkeinotoiminnassa, törkeä veropetos ja törkeä velallisen epärehellisyys.

He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Kyse on ollut heidän mielestään sallituista tilaajalahjoista.

Mittavan lahjusjutun tutkinta on loppusuoralla. Vyyhdin selvittämiseen ovat osallistuneet kaikki poliisilaitokset.

Lahjuksen ottamisia on käsitelty jo yksittäisissä oikeudenkäynneissä eri puolilla Suomea.

Lahjonnasta epäilty yhtiö meni konkurssiin vuonna 2019. Esitutkinta sai alkunsa vuonna 2020 verotarkastuksesta ja konkurssipesän selvityksestä saaduista havainnoista.

Poliisille on kerrottu, että jotkin muutkin yritykset olisivat tehneet vastaavia lahjatarjouksia.

”Tällaisten lahjojen vastaanottaminen ei ole hyväksyttävää, ja virkamiehen kohdalla se johtaa aina seuraamuksiin. Lahjuksia vastaanottaneet ihmiset ovat monessa tapauksessa tavallisia ihmisiä, jotka ovat toiminnallaan loukanneet työntekijän ja yksityisen työnantajan välistä luottamuksellista suhdetta”, Siltamäki sanoo.

Joissain esiin tulleissa tapauksissa työnantajat ovat todenneet, että edustajan tekemät tilaukset ovat olleet täysin tarpeettomia ja niistä on aiheutunut työnantajille huomattavaa taloudellista vahinkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat