Jättimäisen Katiska-huume­vyyhdin käsittely alkoi hovi­oikeudessa: Niko Ranta-ahon mukaan kyse oli rikollis­ryhmän sijasta hänen ”individualistisesta toiminnastaan”

Janne Tranberg kiistää edelleen kaikki syytteet. Heidän lisäkseen hoviin valitti yli 30 syytettyä. Hovioikeuden pääkäsittely kestää lokakuun loppuun asti.

Katiska-huumevyyhdin toisena päätekijänä tuomittu Niko Ranta-aho vaatii hovioikeutta lieventämään rangaistustaan.

16.5. 7:46 | Päivitetty 16.5. 15:03

Jättimäisen Katiska-huumevyyhdin käsittely alkoi maanantaina Helsingin hovioikeudessa.

Rikosvyyhdin päätekijöinä tuomittiin käräjillä Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg. Molemmat vaativat hovioikeudessa muutoksia aiempaan käräjätuomioon.

Ranta-aho on tunnustanut johtaneensa huumeiden järjestämistä Suomen markkinoille. Hän vaatii hovioikeudessa lievennystä vankeus­tuomionsa pituuteen. Tranberg kiistää yhä toimineensa vyyhdin toisena päätekijänä. Hän vaatii syytteidensä hylkäämistä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Tranbergille 12 vuotta ja 11 kuukautta vankeutta ja Ranta-aholle 11 vuotta. Ranta-aho on ehtinyt saada käräjätuomion jälkeen uusista rikoksista kaksi vuotta lisää vankeutta. Ranta-aho on valittanut myös tästä tuomiosta hovioikeuteen.

Lue lisää: Oikeus antoi tuomionsa Katiska-huumevyyhdistä: Niko Ranta-aholle ja Janne Tranbergille yli 10 vuotta vankeutta, Sofia Belórfille ehdollista.

Käräjillä jutussa tuomittiin erilaisiin rangaistuksiin kaiken kaikkiaan yli 50 ihmistä, joista yli 30 valitti hoviin. Hovikäsittelylle on varattu yhteensä 45 istuntopäivää lokakuun lopulle asti.

Ranta-aho myönsi käräjäoikeudessa, että hän oli mittavaa huume-, lääkeaine- ja dopingkauppaa pyörittänyt nimimerkki Cobra.

Ranta-aho kiistää kuitenkin käräjäoikeuden näkemyksen, että hän olisi toiminut osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Valituskirjelmänsä mukaan Ranta-aho on toiminut yksin. Hän kertoo käyttäneensä aineiden maahantuontiin ja kätkemiseen yksittäisten toimeksiantojen perusteella henkilöitä, jotka ovat ennestään olleet hänen ystäviään muunlaisista yhteyksistä.

”Hyöty on tullut yksin Ranta-aholle ja monet Ranta-ahon kavereista ovat toimineet tilanteessa ilman korvausta tai vähäisellä tuotekorvauksella”, Ranta-ahon valituskirjelmässä todetaan.

Valituksen mukaan ”kyseessä ei miltään osin ole ollut rikollisryhmä vaan Ranta-ahon individualistinen toiminta”.

Ranta-ahon mielestä hänen rangaistuksessaan pitäisi huomioida voimakkaammin se, että hän on tunnustanut tekoja ja paljastanut huumekätköjä. Käräjäoikeus lievensi sen perusteella vankeusrangaistusta kahdella vuodella 11 vuoden mittaiseksi.

Ranta-ahon mielestä oikeudenmukainen rangaistus olisi hieman yli yhdeksän vuotta vankeutta.

Janne Tranberg kiistää hovioikeudessakin toimineensa Katiska-huumejutun toisena päätekijänä Ranta-ahon rinnalla.

”Minä en voi muuta todeta kuin, että Niko Ranta-aho ei ole tarvinnut minua tehdäkseen sen mitä hänen syykseen on luettu ja minut on vain lisätty hänen viereensä päätekijäksi, vaikka asiasta ei ole näin vakavan asian kyseessä ollen lainkaan varmaa ja jo yksittäisenä näyttönä riittävää todistelua”, Tranberg toteaa valituskirjelmässään.

Käräjätuomion mukaan Ranta-aho ja Tranberg järjestivät maahan muun muassa 11,5 kiloa kokaiinia, yli 119 kiloa amfetamiinia, yli 75 000 ekstaasitablettia, 19 000 lsd-lappua, 24 kiloa mdma:ta, 33 kiloa hasista, kolme kiloa lääkeaineeksi luokiteltavaa ketamiinia ja yhden kilon dekstrometamfetamiinia.

Ranta-aho teki aiemmin muun muassa kiinteistöbisnestä Espanjassa, josta huumerikoksia johdettiin. Tranberg puolestaan toimi liivijengi Cannonballin kasvoina, kunnes riitautui jenginsä kanssa ja joutui jättämään sen.

Oikeudenkäynnissä on Ranta-ahon ja Tranbergin lisäksi lukuisia muitakin syytettyjä, mutta heidän mahdolliset roolinsa huumevyyhdistä ovat syyttäjien mukaan päätekijöitä vähäisempiä.

Käräjäoikeuden tuomio koski kaikkiaan 53:a syytettyä. Hovioikeudessa käsittely jatkuu 38 valittajan osalta.

Esimerkiksi fitnessmalli Sofia Belórf vaatii hovioikeutta kumoamaan saamansa 80 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen huumausainerikoksesta sekä rahanpesusta.

Koko vyyhti tuli alun perin julkisuuteen Belórfiin kohdistuneiden rikosepäilyjen myötä. Hän seurusteli tuolloin Niko Ranta-ahon kanssa.

Oikeuskäsittely jatkuu myös muun muassa Suomen vaikutus­valtaisimmaksi Helvetin enkeliksi aikoinaan katsotun Jarkko Laakson osalta. Käräjäoikeus hylkäsi hänen syytteensä törkeistä huumausaine­rikoksista, mutta syyttäjät vaativat hänelle hovioikeudessa edelleen 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat